V. Zelenskis siūlo surengti derybas tarpininkaujant Jungtinių Valstijų, Vokietijos, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos lyderiams.

„Reikia pasikalbėti? Reikia. Tad aptarkime, kieno yra Krymas ir ko ten nėra Donbase. Kompaniją pokalbiui siūlau štai tokią: aš, jūs, Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas, Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas. Vieta? Manau, Aleksandras Grigorijevičius Lukašenka su džiaugsmu priims mus Minske“, – savo „Facebook“ paskyroje kreipdamasis į V. Putiną sakė V. Zelenskis.

V. Zelenskis pabrėžė, kad Ukraina neatsisako jokių diplomatinių formatų situacijai Rytų Ukrainoje sureguliuoti.

V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad V. Zelenskio iniciatyva „be jokios abejonės, bus apsvarstyta“.

„Kol kas aš nesu pasirengęs atsakyti, tai visiškai naujas formatas“, – sakė Rusijos prezidento atstovas spaudai D. Peskovas.

„Reikia išsiaiškinti, ar toks susitikimas turėtų perspektyvų, būtina suprasti, koks naujas formatas siūlomas“, – aiškino D. Peskovas.

„Tai nauja iniciatyva. Žinoma, ji bus apsvarstyta, tačiau kol kas negaliu atsakyti“, – pakartojo prezidento atstovas spaudai.

V. Zelenskis taip pat pažėrė kritikos teletilto tarp Ukrainos televizijos kanalo „NewsOne“ ir kanalo „Rossija“ idėjai, pavadinęs ją „pigiu viešųjų ryšių ėjimu“, kuriuo siekiama suskaldyti Ukrainos visuomenę.

Pasak prezidento, vienos stovyklos politikai pasakys: „Žinoma, pasikalbėkime, reikia užmiršti nuoskaudas, juk mes broliškos tautos. Pagalvokite tik – tūkstančiai žuvusių mūsų vyrukų“.

„Kita politikų stovykla paragins pasipiktinti ir, prisidengdama patriotizmu, rinksis taškus rinkimams. Pažvelkite, kaip didvyriškai priešinuosi V. Putinui artimam asmeniui, kurio penkerius metus nepastebėjau. Taip ir bus. Jie imsis siaubti ir deginti televizijos kanalą, tokiu būdu Rusijos televizijai nupiešdami puikų vaizdą apie sužvėrėjusius fašistus, kurie Ukrainoje slopina žodžio laisvę“, – tvirtino valstybės vadovas.

Teletiltą tarp „Rossija-1” ir Ukrainos kanalo „NewsOne“ planuojama surengti liepos 12 dieną. Laidos „Vesti nedeli“ vedėjas propagandistas Dmitrijus Kiseliovas šią programą pristatė kaip „atvirą paprastų žmonių pokalbį“. Televizijos kanalas „NewsOne“ siejamas su Viktoru Medvedčiuku – V. Putinas yra jo atžalos krikštatėvis.

Pirmadienio popietę Ukrainos televizijos kanalas „NewsOne“ pranešė atšaukiantis teletiltą „Nado pagovorit“ dėl „tiesioginių grasinimų fiziniu smurtu“, kurių ėmė sulaukti žurnalistai.

Televizijos kanalas „NewsOne“ siejamas su V. Medvedčiuku, kurio atžalos krikštatėvis yra V. Putinas. Kaip rašė „BBC News Ukrainian“, televizijos kanalas dažnai kritikuojamas dėl prorusiško požiūrio.

Aiškindami dėl dalyvavimo teletilte su Rusija, televizijos kanalo atstovai paskelbė, kad laiko „žurnalistine pareiga surengti tokį atvirą dialogą tarp Ukrainos ir Rusijos tautų“ ir nori „priversti politikus derėtis dėl taikos“.

Kijeve V. Zelenskio pokalbis su ES vadovais

Ukrainoje, Kijeve, numatytas prezidento Volodymyro Zelenskio pirmadienio susitikimas su Europos Sąjungos vadovais. Tikimasi aptarti šalies kovos su korupcija būdus ir besitęsiantį mūšį su Rusijos remiamomis jėgomis Ukrainos Rytuose, praneša „Euronews“.

Nors šis Ukrainos–ES susitikimas – jau 21-asis, Ukrainos prezidentui V. Zelenskiui, išrinktam kovą, tai bus pirmas tokio tipo renginys.

Politikos tyrėjas Peteris Dickinsonas „Euronews“ reporteriams sakė, kad V. Zelenskis, labiausiai tikėtina, sieks svečių, atvažiavusių į Kijevą – Donaldo Tusko ir Jeano-Claudeo Junckerio – užtikrinimo, jog ES šalys tikrai yra Ukrainos pusėje ir gali padėti kovoje su Rusija.

„Šis patvirtinimas Ukrainai yra labai reikalingas“, – teigė P. Dickinsonas, primindamas praėjusios savaitės Europos Tarybos sprendimą Rusijai vėl suteikti visišką balsavimo teisę.

Taip pat gali būti aptarti žingsniai, kuriuos Ukraina turėtų žengti, siekdama potencialios narystės Europos Sąjungoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (504)