Iš viso nuo sausio pradžios iš čia iškelti 599 asmenys: iš jų 227 nuteistieji ir 372 suimtieji. Planuojama, kad artimiausiu metu kalėjimo pastatas bus perduotas Turto bankui, šis spręs, kaip jį panaudoti toliau.

„Mes tikimės, kad bent jau dalis objekto bus parduota ir mes gautumėm lėšų bausmių sistemos vykdymo tinklui efektyvinti. Bet svarbiausia, kad ši vieta, nepaisant to, ar bus parduota, ar galbūt tai bus ir viešas koks objektas. Svarbiausia, kad žmonės miesto centre nematytų spygliuotos vielos“, – BNS sakė teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. Per dvi savaites planuojama suorganizuoti diskusiją, kas galėtų atsirasti kalėjimo patalpose. Didžioji dalis iš 92 Lukiškėse kalėjusių nuteistųjų iki gyvos galvos perkelti į Pravieniškių pataisos namus. Kalėjimo režimu kalinti nuteistieji išvyko į Marijampolės pataisos namus.

Tačiau kartu su šiais skaičiais į istoriją nugrims ir nuteistųjų, čia praleidusių dešimtmečius, istorija. Vargu ar kas ilgai atmins, kad vienintelė moteris, kalėjusi nuteistųjų iki gyvos galvos kameroje, Alma Bružaitė turėjo savotišką privilegiją – pro jos kameros langą matėsi gatvė. Ar tai, kad Sigitas Gaidjurgis, nuteistas už keliolika žmogžudysčių, pro grotas mėgo lesinti balandžius. Kaip užmarštin nugrims ir įžūlus katinas, kuris jautė tokią savo galią, kad jei gulėdavo kiemo viduryje, prižiūrėtojas jį turėjo apeiti, nes ūsuotasis nematė reikalo trauktis iš kelio. Tiesa, kalbama, kad šis uodeguotasis buvo išgaudytas ir išvežtas į kitą kalėjimą.

Išvažiavus nuteistiesiems be priežiūros liks ir jų darželiai, kuriems atsirado vietos 2 ha kalėjimo teritorijoje. Kaliniai (ne nuteistieji, iki gyvos galvos, o atliekantys švelnesnes bausmes) patys puoselėjo augalus ir netgi augino agurkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)