Atrinkome įdomiausius faktus ir patikrinome juos, ar jie atitinka realybę.

Gelbėtojas: „Skęstantieji tyli. Aš ištraukiau vaiką, kuris buvo už mažiau nei metro nuo grupės suaugusiųjų. Nė vienas žmogus nepastebėjo, kad vaikas skęsta.“

Tai tiesa. Skęstantysis techniškai nesugeba šauktis pagalbos: tam, kad galėtum surikti, reikia įkvėpti. Paprastai tokioje situacijoje nepavyksta net pamoti ranka, nes instinktyviai žmogus ištiesia rankas į šonus ir bando remtis į vandenį, kad išsilaikytų paviršiuje.

***

IT specialistas: „Net jei slaptažodį keičiate kas 90 dienų, jūsų paskyra netampa labiau apsaugota nuo įsilaužimo. Atvirkščiai, taip jūs tik dar labiau sumažinate saugumo lygį.“

Iš dalies tai tiesa. Viena vertus, reguliariai keisdamas slaptažodį žmogus naują dažniausiai sugalvoja skubotai. Dažnai imamas prieš tai buvęs slaptažodis ir pakeičiami tik keli jo simboliai. Be abejo, tokia taktika nuo įsilaužimo neapsaugos. Kita vertus, jei jūs sugalvojote unikalų naują slaptažodį ir reguliariai jį atnaujinate, jūsų duomenys, greičiausiai, išliks saugūs.

***

Psichologas: „Daug žmonių mano, kad jie puikiai atpažįsta melą, tačiau jie klysta. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad tik 50 proc. žmonių mato melavimo požymius. Tiesa, šis procentas daug didesnis, jei prieš jus sėdi žmogus, kurį jūs asmeniškai pažįstate.“

Tai tiesa. Tyrėjai atliko eksperimentą: žmonės turėjo be specialių priemonių nuspręsti, ar jiems žmogus meluoja, ar ne. Ir tik 54 proc. atvejų jie nesuklydo.

***
Tatuiruočių meistras: „Neplautomis rankomis liesti ką tik padarytą tatuiruotę – labai bloga idėja. Keista, kad tenka tai kartoti kiekvienam klientui.“

Tai tiesa. Šviežia tatuiruotė iš esmės yra atvira žaizda. Nešvariais pirštais jos liesti negalima, nes galite užkrėsti infekcija. Geriau apskirtai neliesti tatuoruotės, net jei rankos švarios. Taip ji greičiau užgis.

***

Kirpėjas: „Negalima vieno apsilankymo metu nušviesinti juodų plaukų. Juos reikia šviesinti kokius 10 kartų – jei tai darytume vieno vizito metu, jūsų plaukai virstų šiaudais. O Kim Kardashian, tikėtina, nešioja peruką!“

Iš dalies tai tiesa. Kuo tamsesni plaukai, tuo reikės daugiau vizitų pas plaukų stilistą, kad juos nušviesintų. Nuo vieno vizito iki kito reikėtų palaukti ne mažiau nei porą savaičių, kitaip plaukai nukentės. Laikantis visų saugumo reikalavimų, galima plaukus ir nušviesinti, ir išsaugot jų grožį bei sveikatą. Kalbant apie dažymo kartų kiekį, tai gana individualu: jei jūsų plaukai juodi kaip varno sparnas, ir dar dažyti, norint tapti platinine blondine iš tiesų gali prireikti apie 10 vizitų pas plaukų dažymo meistrą.

***

Jūreivis: „Dauguma žmonių jūroje žūva gelbėjimo valtyse, o ne laivo katastrofoje ar nuo kitų nelaimių.“

Tai, galbūt, yra tiesa. Deja, nėra patikimos statistikos apie nelaimingus atsitikimus jūroje. Tačiau patyrę jūreiviai pasakoja, kad iš pažiūros kazusų su gelbėjimosi valtimis iš tiesų atrodo daugiau. Iš dalies jie įvyksta dėl to, kad nesilaikoma saugumo priemonių: dėl netinkamo tvirtinimo kartais gelbėjimosi valtys apsiverčia arba iš didelio aukščio nukrenta į vandenį kartu su keleiviais.

***

Kavinės darbuotojas: „Kavinė išleidžia daugiau pinigų pieno, o ne kavos pirkimui.“

Iš dalies tai tiesa. Apskritai pats brangiausias produktas šiame versle – tai popierinis vienkartinis puodelis. Jiems kavinė iš tiesų išleidžia daugiau pinigų, nei kavos pupelėms. O štai perkamo pieno kaina tokia pati kaip kavos. Nors, be abejo, kiekvienoje kavinėje proporcijos gali skirtis.

***

Inžinierius: „Dažai jūsų spausdintuve – tai išlydytas plastikas.“

Tai tiesa. Dažų sudėtyje yra sudėtingų polimerų, dažiklių ir magnetinių medžiagų. Todėl, beje, sausi spausdintuvo dažai pavojingi sveikatai, ypač jų įkvėpus.

***

Lifto operatorius: „Nutrūkus lifto lynui, liftas kyla aukštyn, o ne su trenksmu krenta žemyn, nes liftai turi atsvaras.“

Tai iš dalies yra tiesa. Liftą laiko ne vienas, bet trys ar daugiau lynų. Kiekvieno jų nutraukimo jėga yra apytikriai 3,5 tonos. Jų visų nutraukti neįmanoma. Net jei taip nutiktų, įsijungtų greičio apribojimo mechanizmas. Dėl to liftas leistųsi labai lėtai arba visiškai sustotų.

***

Onkologas: „Vėžinės ląstelės mūsų organizme vystosi kasdien, o imuninė sistema jas sėkmingai sunaikina. Mes gyvename ir nė neįtariame apie tai, kad kasdien įveikiame vėžį.“

Tai tiesa. Žmogaus organizmas kasdien pagamina nesuskaičiuojamą kiekį ląstelių. Kai kurios iš jų potencialiai yra pavojingos: jų nesunaikinus tuojau pat, iš jų gali susiformuoti piktybiniai navikai. Imuninė sistema aptinka ir naikina šias ląsteles kiekvieną mūsų gyvenimo akimirką.

***

Vaikų psichologas: „Geriausias vaikų nerimastingumo gydymo būdas – tėvų nerimastingumo gydymas.“

Tai tiesa. Dažnai pernelyg nerimauti linkę tėvai išprovokuoja savo vaiko nerimastingumą. Todėl suaugusiųjų terapija gali padėti sumažinti mažųjų pacientų simptomus.

***

Pilotas: „Tobulai veikiančių lėktuvų nebūna. Kiekviename lėktuve yra nemažai nesklandumų – tačiau tokių, kurie skrydžiui netrukdo.“

Tai panašu į tiesą. Buvę oro linijų darbuotojai pasakoja, kad kiekvienas orlaivis turi techninių problemų, tik klausimas, kokio jos rimtumo, nes jei planinio patikrinimo metu randama problema, kuri potencialiai gali kelti grėsmę skrydžiui, lėktuvas niekur neskris.

***

Gydytojas: „Dauguma vaistažolių turi šalutinį poveikį, jei jūs jas vartojate kartu su vaistais. VISADA informuokite gydytoją, kad vartojate vaistažoles.“

Tai tiesa. Negana to, vaistažolės gali būti pavojingos ir vartojamos vienos, jei prieš jas vartodami nepasitarėte su gydytoju. Taip yra todėl, kad daugumos augalų sudėtyje yra nuodingų medžiagų. Mažomis ir griežtai reguliuojamomis dozėmis vaistažolės naudingos, bet viršijus dozę galima sau pakenkti.

***

Neurologas: „Neurodegeneracinės ligos pažeidžia organizmą gerokai iki pasirodant pirmiesiems simptomams. Rimtai, niekas nepabunda vieną rytą su Alzheimerio liga. Šio negalavimo požymių galima pastebėti 20 metų iki to, kai pradeda šlubuoti atmintis.“

Tai tiesa. Problema ta, kad ankstyvuosius senatvinės silpnaprotystės simptomus daug kas vertina tiesiog kaip charakterio pokyčius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)