„Mano pasiūlymas yra atidėti klausimo sprendimą iki kitos savaitės, po inauguracijos, ir atiduoti galią mūsų politinei šeimai spręsti dėl šito nesusikalbėjimo. Jeigu ją tenkina koalicijos sutartis, jeigu ji yra patvirtinama pilna apimtimi, tai mūsų partijos bendruomenės narys turi elgtis atitinkamai, ir jai paklusti“, – sakė T. Tomilinas.

Pasak jo, dabar būtų svarbu išgirsti Seimo pirmininko poziciją, ką jis galvoja apie tokią galimybę.

„Jis tikrai turės galimybę Taryboje išsakyti visus įmanomus savo priekaištus, pastabas, tai nebus vieša. Tai bus tik mūsų bendruomenės pokalbis – labai išsamus ir tikiuosi kokybiškas, bet vis tiek reikėtų deleguoti tą galią bendruomenei – ne jam vienam spręsti, kas turi arba neturi būti (Seimo pirmininku)“, – sakė T. Tomilinas.

Jo nuomone, būtų logiška neskubėti šito klausimo spręsti antradienį Seime, o palaukti Tarybos posėdžio.

„Reikėtų palaukti Tarybos posėdžio, praeiti inauguraciją, suformuoti Vyriausybę, ir tada ramiai pirmadienį išklausyti visas puses, visus argumentus, patvirtinti arba nepatvirtinti šią sutartį. Seimo pirmininkas turėtų dabar pasakyti, ar jis tam pasiruošęs, ar jis atsižvelgs į Tarybos nuomonę. Jei Taryba patvirtina sutartį, natūralu, jis tampa vienu iš Seimo narių arba kažkokio komiteto vadovu, bet jau ne Seimo pirmininku“, – sakė T. Tomilinas.

Karbauskis sutinka

Valstiečių žaliųjų lyderis R. Karbauskis su tokiu scenarijumi būtų linkęs sutikti.

„Jeigu jis yra pasiruošęs priimti sprendimą, paklusdamas kuriam nors partijos organui, tokiu atveju tai būtų jau kompromisinis sprendimas. Mes atliekame visas procedūras, kaip priklauso, jeigu staiga pasikeistų nuomonė, aš tikrai sutinku su tuo“, – sakė R. Karbauskis.

Jis patikino, kad tai nebūtų sprendimas iš baimės, kad antradienį neužtektų balsų atstatydinti Seimo pirmininką.

„Tai nėra iš baimės, kad mes nesurinksime balsų antradienį, tiesiog, jeigu žmogus pradeda suvokti, kad koalicijos sudarymas yra esminis dalykas, kuris valstybei yra labai svarbus, ir daro tokius žingsnius, tai yra gerai. Kita vertus, jei tokio pareiškimo nebus, tai antradienį viskas vyks pagal tas procedūras, kaip nustatyta statute“, – sakė R. Karbauskis.

Svarstoma ir atstatydinimo galimybė

Yra svarstoma ir galimybė antradienį siekti V. Pranckiečio atstatydinimo. Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė iš „valstiečių“ frakcijos Agnė Širinskienė yra sakiusi, kad vienintelis teisinis kelias, kuriuo įmanoma spręsti šią situaciją, yra atstatydinimas dėl nepasitikėjimo. Tam reikia 71 balso. Ta procedūra, pagal statutą, privalo vykti slaptai.

„Tikėtina, kad tas balsavimas įvyks antradienį. Greičiausiai tai bus Seimo narių grupė, kuri pareikš nepasitikėjimą, ir įteiks dokumentus“, – sakė A. Širinskienė.

Pasak parlamentarės, paprastai tokiais atvejais reikia nurodyti priežastis, dėl kurių reiškiamas nepasitikėjimas.

„Kaip suprantate, politinio pasitikėjimo klausimas yra tam tikro psichologinio arba ryšio su žmogumi, kuriuo tu pasitiki, arba nepasitiki, klausimas. Tai tikrai gali būti tam tikrų dalykų, kurie kelia Seimo narių abejones, ir kurie tampa to nepasitikėjimo priežastimi.

Bent jau vienas tų dalykų, ką mes su kolegomis diskutuojame, matyčiau, kad Seimo pirmininko sistemingas veikimas paskutinį mėnesį, kur buvo ryškiai kalbama kitaip, darant tam tikrus veiksmus, ir sakant žodžius, kad nesusiformuotų valdančioji dauguma, greičiausiai būtų pakankamas pagrindas kalbėti, kad valdančioji dauguma, kuri susiformavo juo tiesiog nepasitiki, nes matė prieš ją nukreiptą ilgalaikį veikimą“, – sakė A. Širinskienė.

Jeigu Seimo nariai balsavimą boikotuos, ir nebus 71 balso, tuomet, pasak parlamentarės, procedūra bus neįvykusi.

„Mes tokią neįvykusią procedūrą turėjome, berods, dėl ponos Semeškos atstatydinimo. Ten buvo prieita prie balsavimo, dauguma pasisakė už atstatydinimą, tačiau neužteko 71 balso. Tada procedūra tiesiog baigiasi, ir pagal statutą ją galima pakartoti tik kitoje sesijoje“, – aiškino A. Širinskienė.