Šveicarija šoktelėjo iš 8-osios praėjusių metų pozicijos, nes gavo geriausią įvertinimą dėl uždarbio potencialo ir stabilumo.

Vidutinis Šveicarijos darbo užmokestis siekia 111 587 dolerius per metus ir yra 47 proc. didesnis už 75 966 dolerių vidutinį darbo užmokesčio paketą kitose 33 šalyse, kurias „HSBC“ apklausė 12-oje metinių geidžiamiausios emigrantų šalies apklausoje. Septyni iš 10 emigrantų teigė po persikėlimo į Šveicariją turėję daugiau disponuojamų pajamų.

Nors slidinėjimo kurortais nuo Cermato ir Verbiero iki Sankt Morico garsėjanti šalis gavo aukštą įvertinimą dėl savo siūlomos gyvenimo kokybės, Šveicarija nėra ta vieta, kur turėtum ieškoti pilnatvės ar naujų draugų – šie rodikliai surinko atitinkamai 31 ir 24 taškus. Kita vertus, ji suvokiama kaip puiki vieta auginti vaikus ir įsikurti ilgesniam laikui.

„Tyrimas patvirtina tai, ką girdime iš klientų, kurių daugelis persikelia į Šveicariją dėl aukštos gyvenimo kokybės, gerų verslo perspektyvų ir ekonominio bei politinio stabilumo“, – teigia Jeanas-Francois Bunlonas, „HSBC“ privačios bankininkystės sektoriaus vadovas Šveicarijoje.

Ketverius pastaruosius metus išbuvęs pirmoje vietoje, Singapūras nusirito į antrąją.

Jungtinė Karalystė nusmuko

Tarp kitų nugalėtojų buvo Turkija, kuri pakilo iš 22-osios į 7-ąją vietą, surinkusi daug taškų dėl savo atvirų ir svetingų bendruomenių bei patogumo emigrantams įsikurti. Ispanija peršoko devynias vietas ir atsidūrė 4-oje, aplenkusi kitas šalis tokiose subkategorijose kaip gyvenimo kokybė ir fizinė bei psichinė gerovė.

Jungtinė Karalystė nukrito per septynias vietas iki 27-osios: netikrumas dėl „Brexit“ nustūmė šalį į pačią apačią tiek dėl ekonominio, tiek dėl politinio nestabilumo. Vis dėlto į JK vykstantys emigrantai vertina šalį dėl pilnatvės ir karjeros perspektyvų (šiuo klausimu ji atsidūrė ketvirtoje vietoje).

Švedija tapo dar viena pralaimėtoja, nukritusi iš 7-osios į 20-ąją vietą. Aukštas ekonominio stabilumo ir darbo bei asmeninio gyvenimo suderinamumo įvertinimas pasirodė nepakankamas, kad atsvertų sunkumus, su kuriais susiduria emigrantai, bandantys susirasti draugų ir įgyvendinti savo potencialą šioje Skandinavijos šalyje.