DELFI laidoje „Sveikatos receptas” Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius R. Stukas pasakojo apie kavos naudą ir galimą žalą organizmui.

Pasaulio sveikatos organizacija nustatė, kad sveikam žmogui du puodeliai kavos per dieną rizikos nekelia.

„Jeigu žmogus yra sveikas – neserga širdies, virškinimo ligomis ir geria kavą, jis neturėtų pajusti jokio nepageidaujamo poveikio. Jeigu taip nėra, tada jos vartojimą reiktų sumažinti ir vartoti atsakingai bei labai saikingai. Gali padidėti pulsas, jaustis irzlumas, nes organizmas bus sudirgintas”, – sakė profesorius.

Jeigu geriate 6-7 kavos puodelius per dieną, derėtų susirūpinti. Toks kiekis gali būti kenksmingas ir tapti lyg narkotiku, be kurio praleisti dieną bus neįtikėtinai sunku.

Tyrimais įrodyta, kad negeriantį kavos žmogų kofeinas veikia stipriau, taip pat gali skirtis ir kofeino veikimo trukmė.

„Kofeinas, patekęs į kraują, vienų žmonių organizme cirkuliuoja ilgiau, kitų – trumpiau. Vieni kofeiną įsisavina per 5-10 minučių, o kitiems pajusti kofeino poveikį gali užtrukti ir iki 45 minučių. Individuali yra ir kofeino stimuliuojančiojo poveikio trukmė – galite jį jausti 7 valandas, o kitas išgėręs kavos – nueiti miegoti,” – kalbėjo prof. R. Stukas.

Anot profesoriaus, rūkantys žmonės kavos išgeria daugiau, nes nikotinas kofeiną išskaido greičiau, vėl apima mieguistumas ir kyla noras darytis dar vieno kavos puodelio.

Kava pasižymi savo tonizuojančiu poveikiu, didina protinį darbingumą, mažina mieguistumą, gerina nuotaiką, tačiau kofeinas skatina skysčių išsiskyrimą, žmogus daugiau prakaituoja ir šlapinasi, todėl ir papildomų skysčių išgerti reikėtų žymiai daugiau. Derėtų gerti gryną vandenį, valgyti vaisius ir daržoves, kad atstatytumėte prarastus mikroelementus.

Jeigu geriate kavą, turbūt dažnai pagalvojate: ar kavą galima saldinti, ar galima gerti su pienu? Prof. Rimantas Stukas sako, kad juoda kava yra sveikiausia, tačiau ir ruošiama su pienu turi teigiamą poveikį, o saldinti ją galima ir natūraliais saldikliais, pavyzdžiui, medumi.

„Kavos į tuščią skrandį pilti nereikėtų – gali padidėti rūgštingumas. Kadangi kofeinas skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, pirmiausiai reikėtų kažką suvalgyti, o tik tada mėgautis kava. Taip pat kavos su pienu nuvertinti nereikėtų. Kai pienas praskiedžia kavą, ji padeda kalciui išlikti kauluose, tačiau reikėtų naudoti karvės, o ne augalinį pieną”, – patarė prof. R. Stukas.

Kava ryškios biologinės vertės neturi, geriama ji dėl fiziologinio poveikio – darbingumo padidinimo.

„Yra tyrimų, kurie įrodo, kad darbuotojai, geriantys kavą, greičiau ir kokybiškiau atlieka užduotis. Tačiau jeigu visą laiką stimuliuosime savo centrinę nervų sistemą kofeinu, galime ją išsekinti ir tapti kuriam laikui iš viso nedarbingi”, – atkreipė dėmesį prof. R. Stukas.

Svarbu paminėti tai, kad besilaukiančios moterys turėtų stipriai apriboti kofeino vartojimą arba jį išvis nutraukti. Kofeinas prasiskverbia pro placentą ir patenka į vaisiaus širdį. Toks dirgiklis yra visai nereikalingas ir žalingas.

Žiūrėkite visą laidą „Sveikatos receptas":

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)