Pasidalinsime gudrybėmis, kurių jums nepapasakos santechnikos specialistai.

1. Skalbyklės žarną keiskite patys

Jei norėdami keisti skalbyklės žarną kviesitės santechniką, jo vizitas jums nepigiai atsieis, nors iš tiesų ši procedūra neatima daug laiko, ir atlikti šią užduotį gali kiekvienas. Nauja žarna brangiai nekainuoja, ją įsigyti galima bet kuriame santechnikos prekių skyriuje. O internete pilna išsamių instrukcijų, kaip pakeisti žarną skirtingo tipo skalbyklėms.

2. Nepilkite aliejaus į kriauklę

Aliejus ir riebalai netirpsta vandenyje, jie nusėda ant vamzdžių sienelių ir ilgainiui susidaro riebalų sankaupos, kurios didėja ir galiausiai užkemša vamzdžius. Atliekos gali pakenkti ne tik jūsų butui, bet ir visam namui ir net miesto kanalizacijos sistemai.

Kur tada juos utilizuoti? Supilkite aliejų į maišelį, butelį ar kitą indą ir išmeskite į atliekų kibirą. Kai kurių rūšių riebalai sustingsta, ir masę iškart galima išmesti į konteinerį.

3. Atsargiau su vonios burbulais

Mums visiems patinka šnypščiantys vonios burbulai, bet net ir jie gali pakenkti vamzdžiams. Juose gali būti druskų ir aliejų, kurie netirpsta vandenyje ir kaupiasi ant vamzdžių sienelių. Taip pat burbuluose gali būti blizgučių, žiedlapių ir kitų daiktų, kurie neturėtų patekti į kanalizaciją. Jei vis dėlto negalite apsieiti be vonios burbulų, prieš naudojimą bent jau įdėkite juos į nailoninį maišelį.

4. Nepilkite verdančio vandens į plastikinius vamzdžius

Verdantis vanduo gali suminkštinti ir šiek tiek išlydyti plastikinį vamzdį. Žinoma, nuo vieno karto nieko nenutiks, bet jei verdantį vandenį į nuotekų angą pilate dažniau nei du kartus per savaitę, vamzdžiai gali prakiurti. Šis įspėjimas taip pat aktualus, jei vamzdžiai metaliniai, bet jų sujungimai plastikiniai ar guminiai.

Palaukite, kol vanduo puode atauš, o pildami iš jo vandenį į kriauklę, atsukite šaltą vandenį.

5. Užsikimšusį unitazą atkimšti padės plastikinė plėvelė

Plastikinė plėvelė puikiai pakeičia santechninę pompą, kai reikia išvalyti unitazą.

Apklijuokite dvipuse lipnia juostele unitazo kraštą. Unitazą užklokite plastikine plėvele. Nuspauskite vandens nuleidimo mygtuką – plėvelė turėtų išsipūsti. Paspauskite plėvelę, kad ji grįžtų į pradinę padėtį. Tai padės sukurti unitaze spaudimą, kuris išvalys užsikimšimą.

6. Prieš leisdami į vonią karštą vandenį, ją pašildykite

Nereikėtų tikrinti vonios atsparumo temperatūrų kaitai. Jei norite pagulėti vonioje, iš pradžių įpilkite į ją šiek tiek vandens ir pašildykite sieneles. Po to galite leisti norimos temperatūros vandenį. Emaliuota vonia tarnaus ilgiau, negeltonuos ir neskilinės.

7. Naudokite sodą

Norint išvalyti kriauklę nebūtina leisti pinigų brangioms priemonėms. Pradžioje pabandykite pagaminti tirpalą, kurį naudojo dar mūsų močiutės. Gaminamas jis tiesiai vamzdyje.

Į nuotekų angą išberkite pusę stiklinės maistinės sodos. Tada užpilkite tokį pat kiekį acto. Palaukite porą valandų ir praskalaukite vamzdį šiltu vandeniu.

8. Valykite skalbyklę

Tam, kad skalbyklė ilgai tarnautų, kartą per 3 mėnesius rekomenduojama profilaktiškai įjungti skalbimo režimą be skalbinių. Paleiskite ilgiausią įmanomą ciklą su maksimalia temperatūra ir valymo priemone (galima naudoti sodą, actą arba citrinos rūgštį). Taip jūs pašalinsite kalkių nuosėdas, bakterijas ir kitus nešvarumus.

9. Remontuokite nudužimus

Vonios ar kriauklės nudužimai – labai nemalonus reikalas. Jie nuolat bado akis, o jei santechnika metalinė, neišvengsite rūdžių. Laimei, norint užtaisyti nuskilimą, nebūtina kviesti meistro ar keisti visą kriauklę ar vonią – galima įsigyti specialų remonto rinkinį ir užtaisyti įskilimą net ir neturint įgūdžių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)