Kaip pasakojo moteris, pamačiusi, kad iš nutiestos žarnos bėga neaiškus skystis, ji pradėjusi šaukti, kad čia yra vaikų ir kad sklendė būtų užsukta.

„Ten buvo kažkoks vyriškis. Jis sklendę užsuko ir pats skubiai pasišalino. Niekaip nesuprantu tokio žmonių elgesio – juk matė, kad yra vaikų, kad jie ten maudosi, bet vis tiek paleido tą baisų vandenį. Gerai, kad dar ne ant galvų. Negi negalėjo palaukti, kol ten nieko neliks?! Ir apskritai, ar tas vanduo iš sodininkų bendrijos pakraštyje buvusio prūdo į Plungės jūrą perpumpuotas teisėtai? O gal jį turėjo išsiurbti ir kur nors išgabenti?“ – samprotavo vienos iš sodininkų bendrijos gyventoja.

Minėtoje teritorijoje šiuo metu išties vyksta darbai – pasinaudojant Europos Sąjungos parama, tvarkoma rekreacinė teritorija, esanti Nausodžio seniūnijos Kaušėnų kaime, prie vadinamosios Plungės jūros.

Šalia Babrungo gatvės planuojama įrengti automobilių stovėjimo aikštelę, kiek toliau – daugiafunkces sporto ir tinklinio bei lauko treniruoklių aikšteles. Prie kranto, kur patogi vieta maudytis, atsiras paplūdimys, persirengimo kabinos, prieplauka. Bus pėsčiųjų takai, suolai, iškylų aikštelės, lauko tualetas. Projekto vertė – apie 237 tūkst. eurų, Savivaldybės įnašas – apie 47 tūkst. eurų.

Savivaldybės administracijos Vietos ūkio skyriaus vedėjas Martynas Čiuželis „Žemaičiui“ sakė, kad projekte numatyta tą prūdą užpilti. Tai padaryti buvo įsipareigojusi Nausodžio seniūnija, tačiau pasitarus su rangovais – UAB „RDA statyba“ – esą priimtas kiek kitoks sprendimas. Statybininkai sutiko prūdą užstumdyti.

„Užpilant ar užstumdant, jo vanduo turėjo pakilti ir savaime persipilti į greta esančią Plungės jūrą, bet, kad būtų greičiau, seniūnas Darius Preibys nutarė pastatyti siurblį ir vandenį perpumpuoti. Bet kuriuo atveju jo utilizavimas nebuvo numatytas, jis turėjo iš vieno telkinio atsidurti kitame“, – pasakojo vedėjas.

Pasak jo, tame prūde gyveno žuvys, tad akivaizdu, kad vanduo buvo švarus, tik, matyt, siurbiant susimaišė su dumblu, todėl turėjo nemalonų kvapą ir spalvą. „Žodžiu, jokio kriminalo čia nėra. Apie tai, kad vanduo bus perpumpuojamas, aš žinojau“, – patikino M. Čiuželis.

Nausodžio seniūnas D. Preibys situaciją apibūdino panašiai kaip ir Vietos ūkio skyriaus vedėjas. Pasak jo, žarna buvo nuvesta ne į pačią Plungės jūrą, o šalia jos – kad vanduo sėstų į gruntą. „Vandenį siurbėme ir pumpavome dvi ar tris dienas po porą valandų. Ryte išpumpuodavom, o vakare jo vėl prisikaupdavo, tad tekdavo vėl jungti siurblį. Žinoma, negerai, kad įvyko toks incidentas, kad dumblino vandens kliuvo vaikams. Belieka už tai atsiprašyti, bet vis dėlto yra vienas bet“, – sakė seniūnas.

Koks? Anot D. Preibio, kol vyksta darbai, ši Plungės jūros pakrantės dalis – jau ne paplūdimys ir ne maudykla, o statybvietė. Joje važinėja technika, yra išvirtusių medžių, griovių, duobių, tad būti ten – tikrai nerekomenduojama, nes pavojinga. Juolab jei maudytis išleidžiami vieni vaikai.

„Teritorija buvo užtverta STOP juosta, bet žmonės ją nuplėšė. Jie įpratę ten maudytis, tad senu papratimu ir eina. Uždrausti ir išvaikyti sunku, bet kiekvienas turėtų suvokti, kad tai kelia pavojų. Be to, kaip jau ir nutiko, gali kilti visokių nepatogumų ir nemalonių situacijų. Manau, gyventojai turėtų ir statybininkus suprasti – jie tiesiog dirba savo darbus. O kai šie suintensyvės, tikėtina, kad teritorija bus aptverta tvora“, – kalbėjo seniūnas. Beje, tuomet, kai straipsnis jau buvo parengtas, statybvietė buvo aptverta, tačiau ne visa – pakrantė palikta laisva, ja galima ir vaikščioti, ir naudotis kaip paplūdimiu. Tad gyventojams vėl turėtų kilti klausimų: kur statybvietė ir jiems nevalia, o kur vis dėlto galima?