Avarijų daugėja

„Transporto priemonių, įskaitant ir motociklus, daugėja, todėl nenuostabu, kad ir daugėja ir eismo įvykių. Palyginti su 2017 metais, kai skaičiavome iš viso 3059 eismo įvykius, pernai jų buvo 3211, o sužeistųjų skaičius išaugo nuo 3566 iki 3783.

Pernai kelyje motociklininkų žuvo 13, ir tai buvo daugiau nei 2017-aisiais, kai tokių mirčių skaičiavome 10. Ir nors, kaip pastebime, dauguma avarijų, į kurias pakliūva ir motociklininkai, įvyksta ne dėl motociklininkų kaltės, tačiau tenka pripažinti, kad motociklininkai tikrai mažiau matomi“, – sako Vyresnioji specialistė Marija Kazanovič.

Ji įvardija ir veiksnius, kurie motociklininkus daro nepastebimus. Viena vertus, jie linkę daugiau manevruoti ir dėl didesnio pagreičio išnirti prieš akis netikėtai. Kita vertus, tiek motociklai, tiek jų vairuotojai yra retesni ir mažesnių gabaritų eismo dalyviai. Be to, dažniausiai pats motociklas yra tamsios spalvos, o jį vairuoja irgi tamsiai apsirengęs vairuotojas – tai irgi nepadeda motociklininkui būti matomam.

Ryškus šalmas ir tvarkingi žibintai

M. Kazanovič taip pat priduria, kad motociklininkai kartais vadinami savižudžiais ar net organų donorais. Nors taip sakyti yra gerokas spalvų sutirštinimas, tačiau dauguma eismo dalyvių supranta motociklininkų riziką kelyje. Ji taip pat atkreipia dėmesį ir į diskusiją dėl papildomų žibintų įrengimo motocikluose – kol kas techninių apžiūrų centrai tai vertina kaip įstatymo ribas peržengiantį pasirinkimą, nors tokie sprendimai galėtų suteikti saugumo ir pastebimumo.

„Pagerinti matomumą galėtų ryškesnis motociklininko šalmas, teisingai sureguliuoti bei švarūs motociklo žibintai. Na, o automobilių vairuotojams beliktų linkėti būti pastabesniems ir dažniau dairytis į galinio vaizdo veidrodėlį“, – teigia policijos vyresnioji specialistė.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į taisyklingą sankryžų kirtimą, posūkių į kairę metu – būtent šiose vietose įvyksta daugiausia motociklų ir automobilių susidūrimų.

Be subjektyvių motociklininko saugumo veiksnių, tokių kaip jo įgūdžiai ir visų eismo dalyvių atidumas, įvardijami ir objektyvūs. Tarp pastarųjų – šalmas, pirštinės, odinis kombinezonas, kurios yra pasyvios priemonės, bei žibintai, kurie yra aktyvi motociklininko apsaugos priemonė. Todėl neatsitiktinai draudikai ragina motociklininkus netaupyti, kai tenka svarstyti, kokius rinktis žibintus, nes dviratėms priemonėms tai yra labai svarbus elementas, padedantis būti pastebimiems.

Ragina pasirūpinti apšvietimu

„Dviratės transporto priemonės vis labiau populiarėja, ypač daugėja motociklų su iki 125 kubinių centimetrų varikliais, motorolerių ir mopedų. Daugeliui žmonių jie tampa veiksminga transporto priemone perpildytuose miestuose. Bandymas manevruoti su neveikiančiomis stabdžio bei posūkio žibintų lemputėmis gali turėti rimtų pasekmių“, – sako „Philips“ automobilių apšvietimo gamintojo ir platintojo Vidurio Europoje „Lumileds Poland“ marketingo vadovė Wioletta Pasionek.

Apšvietimas, pasak W. Pasionek, svarbus visoms transporto priemonėms, tuo tarpu motociklas yra ypatingas atvejis: turi daug geresnį pagreitį nei dauguma automobilių, ir vien dėl ​​šios priežasties automobilių vairuotojams turėtų būti suteikta didesnė tikimybė pastebėti artėjančią dviratę transporto priemonę iš toliau.

Todėl motocikluose verta naudoti lemputes, pasižyminčias ypač ryškia šviesa, pvz., tas, kurių šviesa yra efektyvesnė nei įstatymuose numatytas minimumas. Be to, verta atkreipti dėmesį į kokybiškas lemputes, kurios bus labiau atsparios smūgiams ir vibracijoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)