„Mes savo pasiūlymus pateikėme pernai dėl (NT mokesčio – BNS) bazės išplėtimo. Mes nesame kosmonautai ir puikiai suprantame, kad dabartiniame politinio ciklo etape, matyt, būtų sunku kalbėti apie bazės plėtimą. Bet centrinis bankas yra maratonininkas, mūsų misija yra pastoviai kartoti dalykus, kurie, mūsų galva, yra svarbūs (...) Tikimės, kad kitame politiniame cikle bus grįžtama prie šitų pasiūlymų“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė V. Vasiliauskas.

Pasak jo, pasiūlymų dėl NT mokesčio Lietuvai teikia ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF) bei Europos Komisija (EK), o pats mokestis didintų valstybės pajamas ir jų perskirstymą.

Nekilnojamojo turto mokestis iš principo yra neutralus mokestis, jis mažiausiai žalingas, lengviausiai administruojamas, todėl tai yra papildomas pajamų šaltinis. Turint omenyje mūsų perskirstymo lygį, aš manau, tai būtų tikrai neblogai turėti jį klasikinį. Bet vėlgi, čia yra vykdomosios valdžios prerogatyva“, – aiškino V. Vasiliauskas.

Jis pažymėjo, kad šiuo metu NT rinkoje nematyti burbulų formavimosi, todėl tokio mokesčio klausimas dabar svarstytinas ne kaip finansinio stabilumo užtikrinimo, bet kaip fiskalinės politikos priemonė.

„Nematome burbulų formavimosi. Todėl kalbėdami apie nekilnojamojo turto mokestį mes jo dabartiniame etape nematome kaip finansinio stabilumo priemonės, nes čia daugiau yra kalba apie fiskalinę politiką ir jos tolygumą. Turto mokesčiai yra daugiau mažiau neutralūs verslo aplinkai. Tai yra labai paprastai administruojamas mokestis, kada tu turi masinio vertinimo sistemą ir tiesiog sėdi ant „pečiaus“, maskatuoji kojomis, o srautas (pajamų – BNS) eina“, – sakė V. Vasiliauskas.

Jis labiau nedetalizavo galimų NT mokesčio pakeitimų, bet pabrėžė, kad reikėtų kalbėti apie platesnę apmokestinamojo NT bazę.

„Nenoriu nerti į detales, bet bazė platesnė, apimanti iš principo gyventojų nekilnojamąjį turtą, ir tarifas diferencijuotas priklausomai nuo nekilnojamojo turto vertės. Tai, sakyčiau, ašis galėtų būti. Bet čia reikia pirmiausia susitarimo. Kol kas šiame etape diskutuoti būtų pakankamai sudėtinga“, – sakė V. Vasiliauskas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)