Iki šiol LLRA-KŠS yra mažiausiai viešai savo įvairias pozicijas komunikuojantys derybų dalyviai. Jie yra išsakę savo reikalavimus dėl socialinių klausimų, aktyviau kėlė vaiko pinigų klausimą, ir užsispyrę kartojo, kad postai jiems nėra svarbiausias dalykas.

Iš pat pradžių Lietuvos lenkų rinkimų akcija reikalavo, kad vaiko pinigai būtų didinami iki 120 eurų. Praėjusį ketvirtadienį į Seimą trumpam užsukęs V. Tomaševskis pasakė, kad „būtina šituos pinigus didinti iki 100 eurų, ir, jei yra galimybė, didinti daugiau daugiavaikėms šeimoms“.

Antradienį V. Tomaševskis DELFI sakė, kad 100 eurų daugiavaikėms šeimoms „jau yra labai daug“.

Apie tai, kad koalicijoje artėjama prie sutarimo, jog ši išmoka vaikams iš daugiavaikių ir socialiai remtinų šeimų bus didinama iki 100 eurų, o visiems likusiems – iki 70 eurų, valstiečių-žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis žurnalistams sakė dar birželio 12 dieną.

Pirmadienį po susitikimo, kuriame buvo pristatytos finansinės kitų metų galimybės, ir premjeras Saulius Skvernelis patvirtino, kad vaiko pinigų suma vaikams iš daugiavaikių šeimų galėtų būti didinama iki 100 eurų.

Dar liko neaiškumų dėl vaistų kompensavimo

LLRA-KŠS taip pat siūlė kompensuoti senjorams nuo 75 m. būtiniausius vaistus.

„Atrodo, kad tai galėtų būti padaryta. Ten nėra didelės išlaidos“, – birželio 12 d. sakė R. Karbauskis.

V. Tomaševskis antradienį sakė, kad liko šiek tiek neaiškumų „dėl nemokamų vaistų senjorams – kiek jų bus, koks bus tų vaistų katalogas“.

Dar nežino, ar pasirašys

LLRA-KŠS pirmininkas sakė, kad jie per derybas nereiškia norų dėl postų.

„Svarbiausia padaryti gerus darbus žmonėms, didinti pajamas, stiprinti šeimas. Mūsų ir pavadinime yra – krikščioniškų šeimų sąjunga. Tai yra svarbu. Mes labai ramiai į šituos reikalus (buvimą koalicijoje) žiūrime, bet, jeigu bus konkretus pasiūlymas (dėl postų), tai mes tada apsvarstysime“, – sakė V. Tomaševskis.

Pasak jo, ar formaliai prisijungs prie koalicijos, LLRA-KŠS spręs penktadienį.

„Penktadienį yra mintis apie 14 val. kažką pasirašyti. Manau, kad apie vidurdienį sukviesiu tarybą, apsvarstysime visus už ir prieš, ir priimsime sprendimą. Jeigu sprendimas bus teigiamas, tai eisime prie pasirašymo. Jei bus kiti sprendimai, tai liksime tokioje bendradarbiavimo formoje, kuri yra dabar“, – sakė V. Tomaševskis.

LLRA-KŠS pirmininko nuomone, ir dabartinė jų bendradarbiavimo su valdančiaisiais forma yra efektyvi.

„Mes remiame visus gerus sprendimus. Mūsų balsai dažnai yra reikalingi ir lemiami. Kaip jūs žinote, praėjo geri sprendimai – pirmą kartą atsirado mokesčių diferenciacija, mes irgi čia parėmėme, ir kiti dalykai – vaiko pinigai, dabar jie yra didinami. Labai svarbu mažinti socialinę atskirtį“, – sakė V. Tomaševskis.

Jis teigė, kad priimant sprendimą negalvoja per privalumų prizmę.

„Mes daugiau žiūrime atsakomybes, ką galima padaryti. Mes dažnai rodome solidžios politikos pavyzdį, jeigu jau susitarta, tai įvykdoma, per daug nekalbame, neužsiimame populizmu. Daugiau dirbame, ir žmonės vis labiau mus palaiko“, – sakė V. Tomaševskis.

Gyrė Skvernelį

Pasak LLRA-KŠS pirmininko, ar S. Skvernelis liks premjero poste, priklausys nuo jo paties sprendimo.

„Jei jis priims sprendimą tęsti darbą, tai žinoma, kad jis juo liks. Jo įdirbis yra nemažas, jis yra ryžtingas, kompetentingas. Manau, tai yra vienas iš geriausių premjerų Lietuvoje, jei – ne geriausias“, – sakė V. Tomaševskis.

LLRA-KŠS Seime turi aštuonis narius. Ši partija nepasirašė memorandumo dėl koalicijos sudarymo, kur parašus padėjo „valstiečių“, socialdarbiečių ir „tvarkiečių“ lyderiai.