Bėda Valučiuose

Į „Rinkos aikštės“ redakciją kreipėsi sunerimusi Pelėdnagių seniūnijos Pašilių kaimo gyventoja Rima Steponavičienė. Moteris patikino, kad jos šulinys jau beveik visiškai išsekęs. Ji sakė, kad panaši situacija jau ir pas jos kaimynus. Tokia padėtis yra jau apie savaitę.

Vandens trūkumas jaučiamas ne tik Pelėdnagių seniūnijoje, bet ir visai kitoje Kėdainių rajono pusėje – Surviliškio seniūnijoje. Žmonės praneša, kad Surviliškio miestelyje, kur išvedžiotas vandentiekis, labai sumažėjęs vandens spaudimas.

„Dar puskibirį pasemti galiu, bet ne daugiau. Viso kibiro jau niekaip nebepasemiu, tai toks ir vandens lygis pas mus. Jo turime labai nedaug, labai taupome. Mes juk ne sodininkai, kurie čia atvyksta savaitgaliais, mes nuolatiniai gyventojai, tad mums vanduo gyvybiškai reikalingas“, – skundėsi R. Steponavičienė.

Trūksta ir kitur

Vandens trūkumas jaučiamas ne tik Pelėdnagių seniūnijoje, bet ir visai kitoje Kėdainių rajono pusėje – Surviliškio seniūnijoje. Žmonės praneša, kad Surviliškio miestelyje, kur išvedžiotas vandentiekis, labai sumažėjęs vandens spaudimas. Jie sako, kad tai ypač pasireiškia vakarais. O vandentiekininkai atkerta, kad žmonės patys per daug naudoja vandens, laisto juo daržus. Jie primygtinai prašo šią vasarą daržų su geriamuoju vandeniu nelaistyti, naudoti tik buičiai.

Galvoja, ką daryt

Kalnaberžės gyventojai taip pat skundžiasi, kad šuliniuose kasdien senka vanduo. Žmonės norėtų pasivalyti, pasigilinti šulinius, bet neranda meistrų, galinčių teikti tokias paslaugas.

„Vandens mažėja kiekvieną dieną. Pas mus vandentiekio nėra, vandenį imame iš šulinių. Bet ir juose vandens mažėja, reikia kažką daryti, šulinius valyti, kad bent kiek daugiau vandens būtų“, – samprotavo Kalnaberžės bendruomenės vadovė Daiva Staškuvienė.

Nežino, kur kreiptis

Sunerimę Kėdainių rajono žmonės skambučiais užvertė įmonę „Kėdainių vandenys“. Žmonės prašė, kad bendrovė už pinigus atvežtų vandens ir juo pripildytų ištuštėjusius šulinius. Tačiau ir ten skambinusieji nieko gero nepešė.

„Rinkos aikštė“ susisiekė su bendrove „Kėdainių vandenys“ ir ten buvo paaiškinta, kad tokių paslaugų bendrovė neteikia.

„Apgailestaujame, tačiau niekuo negalime padėti, tokių paslaugų mūsų bendrovė tikrai neteikia“, – sakė „Kėdainių vandenų“ budinti dispečerė. O kur tuomet kreiptis gyventojams – lieka visiškai neaišku.

Ne tik Kėdainių

Lietuvos geologijos tarnybos Hidrogeologijos skyriaus Požeminio vandens monitoringo poskyris praneša, kad šiuo metu šachtiniai, paprastai ne itin gilūs šuliniai nusekę ne vien Kėdainiuose.

Geologų turimi duomenys rodo, kad tokios pačios problemos kamuoja ir dalį visos Lietuvos gyventojų.

Gruntinio vandens lygio svyravimas – normalus reiškinys, ramina Lietuvos geologijos tarnybos specialistai, šalyje įsivyravus ypač karštiems ir sausiems orams sulaukiantys daug pranešimų dėl to, kad šuliniuose senka vanduo. Jie prognozuoja, kad nuosėkis dar tęsis iki lietingo periodo. Tiesa, kažkokios didelės grėsmės specialistai neįžvelgia, tik pastebi, kad tokia situacija įprasta vasarą. Dėsninga tai, kad rudenį visoje Lietuvoje gruntinio vandens lygis kyla. Koks bus gruntinio vandens lygis konkrečioje vietovėje, priklauso ne tik nuo meteorologinių, bet ir nuo geologinių sąlygų.

Ieško išeičių

Kėdainių rajono gyventojai ieško būdų, kaip bent kiek atgaivinti savo šulinius ir padaryti taip, kad juose vandens būtų bent kiek daugiau. Savaime aišku, kad išvalytame ir tvarkingame šulinyje vandens visada bus daugiau, nei užsikimšusiame ir neišvalytame. Žmonės puolė ieškoti asmenų, valančių šulinius, tačiau netrukus paaiškėjo, kad Kėdainiuose surasti tokius specialistus yra tas pats, kaip ieškoti adatos šieno kupetoje. Legaliai šia veikla niekas neužsiima, o nelegalai tyli ir padeda tik „saviems“.

Kainos – kosminės

„Rinkos aikštė“ pamėgino ieškoti asmenų, užsiimančių šulinių valymu. Paaiškėjo, kad meistrus galima rasti Kaune, Pasvalyje, Panevėžyje, bet ne Kėdainiuose. Susisiekus su meistrais paaiškėjo, kad šulinio valymo darbus jie atliktų už 110–160 eurų. Pigiausiai šulinius žadėjo išvalyti pasvaliečiai, nors jiems iki Kėdainių ir tektų įveikti nemenką atstumą.

Sudėtingas darbas

Kiek anksčiau Kėdainiuose šulinių valymo paslaugas teikęs Giedrius Vielius sako, kad šulinį įmanoma išsivalyti ir pačiam, tiesiog reikia žinoti keletą dalykų ir būti labai atsargiam. Visgi ir jis patikina, kad geriausiai šias paslaugas atliktų specialistas.

Išvalytame ir tvarkingame šulinyje vandens visada bus daugiau, nei užsikimšusiame ir neišvalytame. Kraštiečiai puolė ieškoti asmenų, valančių šulinius, tačiau netrukus paaiškėjo, kad Kėdainiuose surasti tokius specialistus yra tas pats, kaip ieškoti adatos šieno kupetoje.

„Iš šulinio reikia išleisti vandenį, iškasti gruntą. Tačiau kasant jokiu būdu negalima persistengti, nes gali įvykti nelaimė. Nukasti reiktų tiek, kad šulinys išsivalytų, bet jokiu būdu nekasti po paskutiniu žiedu. Nes žiedai gali susmukti. Tada šulinio apačią reikėtų iškloti keturiais maišais skaldelės. Iš viso apie šimtą kilogramų. Dėl filtracijos tuomet dugnas neužsiterš ir bus daugiau vandens. Taip pat būtina pertepti ir siūles. Svarbu, kad jos būtų tinkamai „užsandarintos“, – patarimų kėdainiečiams negailėjo buvęs šulinių meistras G. Vielius.

Valosi patys

Visgi neradę meistrų Kėdainių rajono gyventojai šulinius dažniausiai imasi valyti patys. Pašilių gyventojas Paulius Pletkus sako, kad tai padaryti nėra labai sunku.

„Šeštadienį šulinį valėme patys. Išsiurbėme iš šulinio vandenį, tuomet iškasėme dugną, aukšto slėgio įrenginiu nuplovėme šulinio sieneles. Į šulinio dugną pripylėme skaldos. Štai ir visas darbas. Šulinys išvalytas, vandens jame jau daugiau, jis švarus“, – šypsojosi P. Pletkus.