Judith Knox teigia, kad jos dvylikametis sūnus turi visą rinkinį elgesio sutrikimų, o juos visus lėmė vaisiaus alkoholinio sindromo spektro liga (VASS) (angl. FASD – DELFI).

Skaičiuojama, kad vien Škotijoje nuo šios ligos kenčia per 172 tūkst. žmonių.

J. Knox teigia, kad prireikė šešerių metų, kol jos sūnus išgirdo tikslią diagnozę. VASS – platus terminas, apimantis daugybę emocinių ir fizinių sutrikimų, nuo kurių kenčia tie, kurių motinos nėštumo metu vartojo alkoholį.

Škotijoje neseniai pradėjo veikti tėvams ir globėjams skirta paramos tarnyba „FASD Hub Scotland“.

J. Knox, nenorinti nei sakyti sūnaus vardo, nei viešinti jo nuotraukų, sako, kad iniciatyva sveikintina, tačiau veiksmų, deja, imtasi per vėlai. „Šeimai tai buvo labai didelis išbandymas. Jautiesi tarsi po padidinamuoju stiklu. Jam reikia 100 proc. tavo dėmesio, 100 proc. tavo laiko“.

51 metų moteris ir jos buvęs vyras berniuką įsivaikino, kai jam buvo septyni mėnesiai. Jau netrukus jis pradėjo demonstruoti nerimą keliantį elgesį. Pavyzdžiui, besimigdydamas iki kraujo sukandžiodavo savo pirštus, nuo sienų lupo ir valgė gipsą, nekreipė dėmesio į šeimos jam perkamus žaislus.

Galiausiai, kai buvo šešerių, berniukui buvo diagnozuotas VASS. Iš pradžių medikai manė, kad jam aktyvumo ir dėmesio sutrikimas. Deja, bet vaiko elgesys ir toliau stūmė šeimą prie pavojingos ribos.

„Tada buvo labai sunku, sunku ir dabar. Kartais tenka slėpti mėlynes ir įbrėžimus. Tokia ta žiauri realybė. Jis turi labai rimtų bendravimo problemų, kiekviena socialinė situacija tikras iššūkis. Jo emocijos labai intensyvios, ir daugeliui vaikų tai nepriimtina. Be to, jis nuolat dėl savo būklės imasi rizikingų veiksmų, nes stinga elementarios impulsų kontrolės, o tai man kelia papildomą stresą. Žmonės sustodavo tiesiog gatvėje ir filmuodavo mūsų sūnų ir mus, bandančius apsiginti. Jeigu dienai kur nors išvykstame, visada turime planą B, C, D ir E“, – savo skaudžia patirtimi dalijasi moteris.

Kodėl nėštumo metu taip svarbu nevartoti alkoholio?

NHS besilaukiančioms moterims primygtinai rekomenduoja alkoholio atsisakyti. Priešingu atveju jos kelia pavojų vaisiui.

Rizika kyla alkoholiui iš moters organizmo per placentą pasiekus besivystantį vaisių. Vaisius nesugeba deramai apdoroti alkoholio, nes jo kepenys dar galutinai neišsivysčiusios. Didesni alkoholio kiekiai gali pakenkti kitų vidaus organų, ypač smegenų, vystymuisi.

Manoma, kad didžiausia rizika vaisiui kyla pirmąjį nėštumo trimestrą, kai formuojasi vidaus organai, bet žala įmanoma visą nėštumo laikotarpį.

VASS diagnozę išgirdusieji gali turėti ir daugiau problemų, pavyzdžiui, mokymosi ir elgsenos sunkumų.

Skaičiuojama, kad Jungtinėje Karalystėje maždaug 3,2 proc. kūdikių kenčia nuo VASS, o tai kone kartus didesnis skaičius nei autizmo atvejai. Deja, neretai medikai nesugeba pateikti tikslios diagnozės.

Remiantis statistika, įvaikinti ar globojami mažamečiai žymiai dažniau kenčia nuo VASS. Tai reiškia, kad net 75 proc. vaikų, atiduodamų įvaikinti, dar būdami biologinės motinos įsčiose gavo alkoholio, teigiama Škotijos pareigūnų turimoje statistikoje.

J. Knox sako, kad, nepaisant daugybės su sūnaus elgsena susijusių iššūkių, jis labai mielas, „šmaikštus ir žavus“. Moteris pridūrė, kad paauglys, mokykloje sulaukiantis reikiamos pagalbos, groja būgnais ir gitara. Esą, tokiomis akimirkomis jis jaučiausi geriausiai.
Galvodama apie sūnaus ateitį, moteris sako, kad jos turimi lūkesčiai labai paprasti.

„Tikiuosi, kad jis galės pasakyti laiką, mokės elgtis su pinigais, galės savimi pasirūpinti ir nepateks į bėdą“, – sako ji.

VASS nepagydoma

VASS „Hub Scotland“ teikia tiesioginę paramą ir pagalbą žmonėms, susiduriantiems su VASS, ar turintiems šią problemą. J. Knox, kuri ir pati ketina prisidėti prie tokios naujos iniciatyvos, teigia mananti, kad tokie dalykai jos situacijoje esantiems žmonėms labai reikalingi ir svarbūs.

„Man niekas savo laiku nesuteikė pakankamai informacijos apie tai, nepasakė, kur galėčiau kreiptis pagalbos ir patarimų. Tuo metu nepažinojau nė vieno tėvo ar motinos, kuris išgyventų tą patį. Jaučiausi labai vieniša ir izoliuota“, – prisipažįsta moteris.

Paramos projektui Škotijos valdžia skyrė 140 tūkst. svarų finansinę paramą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)