„Achemos grupės“ valdybos pirmininkė Lidija Lubienė teigia, kad ministerija kalba ultimatumais bei grasina didinti terminalo mokestį.

Tuo metu energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sako, jog bendrovė pati „kiša pagalius į ratus“ jai naudingam terminalo kaštų mažinimui. Jis pabrėžia, kad apie mokesčių didinimą nekalbama.

„Diskusija neįvyko, klausimai neišspręsti ir jokių komentarų (...). Iš ministro aš išgirdau, jeigu mes nesutinkame su tomis sąlygomis, vadinasi, yra tikimybė mums mokestį dar kartą pakelti. Vadinasi, „Achema“ eina į pilną bankrotą, štai ir visi komentarai“, – pirmadienį po susitikimo su ministru sakė L. Lubienė.

10,4 proc. „Klaipėdos naftos“ akcijų valdančiai „Achemos grupei“ pateikus pretenziją, praėjusią savaitę „Klaipėdos naftos“ akcininkai nepriėmė sprendimo įsteigti naują antrinę įmonę SGD terminalas, kuri valdytų laivą-saugyklą „Independence“.

„Reikia visuose procesuose skaidrumo. Mes pretenzijoje savo pateikiame klausimus, į kuriuos norime konkrečių atsakymų. Jeigu valstybė ima 310 mln. eurų paskolą, ar nedidės mokesčiai. O jeigu didės mokesčiai, tai ant kurių vartotojų tie mokesčiai bus padidinti, kokia forma ir panašiai“, – pirmadienį aiškino L. Lubienė.

Ž. Vaičiūno teigimu, atsakymai į „Achemos grupės“ pretenziją turėtų būti pateikti po savaitės.

„Suprantame pačios „Achemos“ interesą gauti daugiau informacijos. Dėl to, iš karto gavus pretenziją, kreipėmės į „Klaipėdos naftą“, kad būtų pateikti išsamūs atsakymai, paaiškinimai, tikiuosi, kad tie atsakymai bus pateikti kitos savaitės pradžioje ir tuomet bus galima spręsti (...) Iš esmės ta pretenzija reiškia, kad pačios SGD dedamosios sumažinimas, koks jis buvo planuotas liepos 1 dienai, šis terminas atsideda“, – žurnalistams pirmadienį sakė ministras.

Savo ruožtu L. Lubienė tvirtina, kad didžiausiai dujų vartotojai šalyje – Jonavos trąšų gamyklai „Achema“ grasinama didinti terminalo mokesčius.

„Aš įsivaizduoju, kad ministras išpildys savo žodį ir SGD terminalo mokestį akcinei bendrovei „Achema“ pakels vietoj to, kad sumažintų. Jeigu norėta sumažinti mums mokestį nuo liepos 1 dienos 4 mln. eurų, tai dabar šita schema jau yra sulaužyta, jis būtų sumažintas tik nuo rugsėjo 1 dienos. Ministras neišlaikė savo žodžio – ne nuo liepos 1 dienos. Ministerija nepasiruošė net 4 mln. eurų mokesčio sumažinimui“, – sakė L. Lubienė.

„Mums duotas ultimatumas savaitę laiko pagalvoti (...) Jeigu mes neišpildome tų dviejų sąlygų, vadinasi, su mumis nebus diskutuojama“, – aiškino ji.

Jos pavaduotojas Gintaras Balčiūnas taip pat teigė, kad išgirdo perspėjimus apie mokesčių padidėjimą.

„Nieko neišgirdome naujo, gavome pagrasinimų, (...) kad padidins mokestį“, – sakė jis.

Ministras sakė nežinantis, ką turi omenyje koncernas, kalbėdamas apie neva didėsiančius mokesčius.

„Nežinau, apie kokį padidinimą eina kalba. Mes kalbame apie SGD dedamosios mažinimą. Ši priemonė ne tik „Achemai“, bet visiems rinkos dalyviams yra labai svarbi. Dėl to šiandien ta situacija šiek tiek stebina, nes„Achemos“ veiksmais yra „kišami pagaliai į ratus“ tam, kad SGD dedamoji būtų sumažinta“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

„Galbūt („Achemos grupė“ – BNS) buvo pasiskaičiavę SGD dedamosios mažėjimą kaip faktą. Tai galbūt šia prasme, bet čia interpretacijos dalykai. Apie jokį mokesčių didinimą nėjo kalbos“, – tikino jis.

Susitikime su ministru dalyvavo ir „Achemos grupės“ generalinis direktorius Mindaugas Deksnys.

„Achemos grupė“ teigia norinti gauti 10,4 proc. naujai kuriamos bendrovės SGD terminalas akcijų, nes kitu atveju ji negalės gauti informacijos apie jos veiklą. Įmonės akcijų smulkieji akcininkai gautų, reorganizuojant įmonę skaidymo būdu, o ne atskiriant jos turtą ir perduodant jį antrinei įmonei, kurios 100 proc. akcijų valdytų „Klaipėdos nafta“.