Plūdinė meškerė

Plūdinei žūklei skirtos meškerės turi siekti bent 4 m. Čia kalbama apie universaliausią pasirinkimą žvejojant tiek ežeruose, tiek upėse. Norint plūdę gerai valdyti didesnėje upėje, teks rinktis dar ilgesnes, 5, 6 ar net 7 metrus siekiančias meškeres. Kartais plūdinės meškerės gali būti ir trumpesnės, pavyzdžiui, žvejojant arti kranto įrankiais be ritės, arba meškeriojant karpius nedideliuose, komercinei žūklei skirtuose tvenkiniuose. Tačiau, apibendrinus, reikia pasakyti, kad plūdinės meškerės turi būti ilgos, nes dažniausiai jomis tenka žvejoti stacionariai fiksuota plūde. O tai padaryti galima tik su pakankamai ilgu kotu. Be to, slankiojanti plūdė niekada nebus tokia jautri kaip stacionari.

Spiningas

Čia situacija yra kiek kitokia. Spiningu mes ne tik metame masalą, bet ir turime jį vesti ir valdyti vandenyje. Be to, kuo spiningo kotas yra trumpesnis, tuos jis ir jautresnis. Tačiau yra situacijų, kada jautrumą tenka iškeisti į metimo nuotolį ir masalo valdymo galimybes. Todėl žvejojant didelėse upėse, kur jaučiama ir didelė srovių įtaką, tenka naudoti ilgus, net 3 metrus siekiančius meškerykočius. Tik su tokiais „padargais“ mes galėsime išlaikyti ir vesti masalą konkrečioje žūklavietėje.

Panaši situacija susidaro žvejojant nuo kranto stovinčiuose vandens telkiniuose. Čia taip pat dažniausiai tenka permesti ar apeiti pakrančių žolių juostą, todėl bent jau 2,70 m siekiantys spiningai yra tikrai reikalingi.

Žvejojant iš valčių, kada metimo nuotolis nėra toks svarbus, tikrai nebijokite naudoti trumpų, vos 2 m siekiančių spiningų. Jais tikrai bus patogiau valdyti bet kokio tipo masalus, o ir blanko jautrumas bus daug didesnis.

Dugninė meškerė

Dugninėje žūklėje svarbiausiu apsektu pasirenkant meškerės ilgį tampa metimo nuotolis. Kuo svarelį ar šėryklėlę metame toliau, tuo ir kotas turi būti ilgesnis. Todėl metant 70 ar net 100 m. teks naudoti ilgas, 4–4,5 m siekiančias dugnines meškeres. Žvejojant arčiau, pakaks ir 3.30–3.60 m siekiančių dugninių meškerių.

Muselinė meškerė

Čia kažkiek paralelių galime rasti su spiningu. Jei žvejojame braidydami ne itin didelėse upėse, mums užteks ir 2.30–2.40 m. Tačiau jei panašioje upėje žvejojame nuo kranto, tarp aukštų pakrantės žolių, arba mėgstame meškerioti platesnėse upėse, mums bus daug patogiau žvejoti su 2,60–3 m siekiančiu museliniu meškerykočiu. O jei norėsime žvejoti prancūziškos, čekiškos ar lenkiškos nimfos technikomis, teks naudoti dar ilgesnius, 3–3,30 m siekiančius kotus. Apibendrinus, reikia pasakyti, kad jei norime kontroliuoti masalo vedimą – muselinė meškerė turės būti ilgesnė. Ši taisyklė galioja žvejojant strymeriais, nimfomis ir šlapiomis muselėms, Žvejojant sausa musele, kai leidžiama muselei natūraliai plaukti vandens paviršiumi, meškerė gali būti kiek trumpesnė.