„Obession for Men“ kvepalai yra rinkoje nuo 1986 metų – tai yra, kai juos sukūrė, daugelis jūsų dar nebuvote gimę. Tiek laiko išlikti rinkoje ir nebūti išstumtiems – tai ne žvirbliams špygas rodyti. Tai rimta užduotis. Ir mažai kam pasiseka.

Pavadinimo esmė yra tokia, kad žmonėms patinka būti išprotėjus dėl kažko. Nupušusiems, išprotėjusiems, pamišusiems. Tada jie jaučiasi gyvi. „Aš be proto dėl tavęs“, sakoma įsimylėjus, ir kvepalų pavadinimas nori į save sutalpinti būtent tą jausmą.

Šie kvepalai dabar kainuoja taip nedaug, kad aš patarčiau juos turėti kolekcijoje kiekvienam, kas rimtai užsiima XX amžiaus kvapų istorija. Tai vienas iš to laikotarpio ženklų.

Šių kvepalų nepavadinsi moderniais. Greičiau tai tokia klasika, kad daugelį nupurtys. Močiutės stalčius su gintaro karoliais, dulkės, spintelė su vaistais, seni prieskoniai, išsivadėję, bet dar šiek tiek dvelkiantys.

Kaip dažnai būna, kvepalai atsidaro citrusais, mandarinais ir bergamote, ir jų nelieka beveik akimirksniu. Šių kvepalų viena savybių yra ta, kad, pirmąjam kvapui išlėkus, jie džiūsta, atrodo, amžinai, ir sudėtinės dalys lenda viena iš po kitos. Ir tas pagrindo kvapas tvirtai prisirakinęs prie odos, kad, atrodo, niekada jos nepaliks. Bent jau mano oda (o visų ji yra skirtinga, ir skirtingai drasko arba konservuoja kvapą) šį kvapą laiko ilgai ir nepaleidžia.

Čia ir levanda, ir muskatas, ir kalendros šiurkšti gaiva, šalavijas, gvazdikėliai (pirma nepasirodo, o paskui žiebia), ir kvapieji sakai, o jau paskui, visai nudžiūvus – muskusas, ambra, sandalmedis (labai stipriai pasireiškiantis), vetyveris ir, žinoma, pačiuliai. Koks jau būtų devintasis dešimtmetis be pačiulių, hipių aromato, persipynančio su rūkoma žole ir plaukų sruogomis, suteptomis aliejais.

Šių kvepalų kūrėjas – amerikietis Bob Slattery, vieno kvapo genijus. Jis nėra žinomas dėl jokių kitų kūrinių. Informacijos apie jį labai maža. Čia yra jo pirmoji ir paskutinė gulbės giesmė.

Kvapas išskirtinai ilgai besilaikantis ir „toli šaudantis“, tai sunkioji artilerija. Kai kurie naudotojai kalba apie aštuoniolikos valandų išlikimą, ir, žinote, aš jais galiu patikėti. Prieskoninio kvapo senamadiškas raumuo yra tiesiog epinis. Retai kada rasite ką nors tokio panašaus.

Man šis kvapas yra Amerika, kokios nebėra – kiek apdulkėjusi, pasenusi, susidėvėjusi, seni moteliai su nedideliais patogumais, išgulėti čiužiniai, seni ir garsiai dūzgiantys oro kondicionieriai, sekmadienio pietūs su visa šeima, laidiniai telefonai, seni kino teatrai. Tai galbūt ta Amerika, kai vyrai šiaipjau visai nesikvėpindavo, ir todėl šie kvepalai, pavadinti „vyriškais“, puikiausiai tiktų visoms moterims, kurioms tik patinka uostyti prieskonius ir gintaro karolius ir senas vaistinėles.

Lietuvoje šiuo metu šių kvepalų 125 ml buteliuką (toks amerikietiškas dozavimas) galima pirkti už 23 EUR, jei su akcija, o jei pilna kaina, tai gali ir penkiasdešimt kainuoti, bet vis tiek – pigiau grybo.

Daugiau apie Andriaus Užkalnio kvepalus ir restoranus – jo Instagram paskyroje.

Andrius Užkalnis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)