Baltijos šalys tampa vis svarbesnės, nes vis daugiau dėmesio sulaukia visa Europa. Kol Kinijos ir JAV prekybos karai tęsiasi, Europa į tai beveik nesivelia ir todėl išlošia daugiausiai – tai puikiai parodo ir rizikos kapitalo investicijų statistika. Tiesa, tai nereiškia, kad galime visiškai atsipalaiduoti ir tiesiog plaukti pasroviui. Suomija buvo panašioje situacijoje prieš 5–10 metų, kaip mes esame dabar. Tačiau jie niekada nenustojo tobulinti ir didinti savo ekosistemos, todėl iš Suomijos naujienų dabar matome nuolat. Štai ir šį mėnesį jų maisto pristatymo servisas „Wolt“, sugebėjęs visiškai uždominuoti ir Lietuvą, gavo didžiulę 160 milijonų eurų investiciją. Tuo tarpu mūsų „Foodout“ bankrutavo, o „Lekste.lt“ smarkiai atsilieka. Visa tai yra dėl mūsų dar tobulintinos ekosistemos“, – šio mėnesio naujienas apibendrino Audrius Milukas, „Open Circle Capital“ partneris

Naujienos iš Baltijos šalių:

1. Lietuva – konkurencingiausia Europos besiformuojanti rinka. Tarp 12 besiformuojančių Europos rinkų Lietuva yra pirmoji, o tarp visų 63 rinkų Lietuva užėmė 29 vietą ir per metus pakilo trejomis vietomis. Čekija užėmė 33 vietą, Estija – 35, Lenkija – 38, Latvija – 40.

2. Investicijas birželį pritraukė šie Baltijos regiono startuoliai: „Rubbee“, „Attention Insight“, „Zego“, „FunderBeam“, „RealEyes“. Kauniečių „Rubbee“, sukūrę prie dviračio montuojamą elektrinę pavarą, gavo 1,6 mln., o lietuvių „Attention Insight“, kuriantis žiniasklaidos priemonėms skirtą dirbtiniu intelektu paremtą dėmesio analizės produktą, pritraukė 200,000 Eur investiciją. Tuo tarpu estų draudimo starutolis „Zego“ gavo net 42 mln. dolerių investiciją, emocijas analizuojantis DI startuolis „Realeyes“ gavo 11 mln. eurų, o į privačias įmones leidžiantis investuoti estų „Funderbeam“ gavo 4 milijonus eurų. Apie „Rubbee“: , apie „Attention Insight“: , apie „Zego“: Estonian World, apie „RealEyes“: EU Startups, apie „FunderBeam“: EU Startups.

3. Pradeda veikti startuolių vizų programa. Sprendimus dėl vizų Lietuvoje startuolį steigiantiems užsieniečiams „Versli Lietuva“ priims dvigubai greičiau – terminas sutrumpėja nuo 30 iki 15 kalendorinių dienų, o į rizikos ir privataus kapitalo fondus pakviestiems startuoliams – nuo 30 iki 5 kalendorinių dienų. Daugiau: Invega.

4. Didžiausioje Lietuvos startuolių konferencijoje išrinktas geriausias metų startuolis. Gegužės 30–31 dienomis vykusioje Lietuvos startuolių konferencijoje „Startup Fair. Change 2019“ dėl geriausio startuolio vardo varžėsi net 44 inovatyvios įmonės. Po įtemptos kovos nugalėtoju tapo lietuvių sukurtas startuolis „Eddy Travels“, kuriantis dirbtinio intelekto pagrindu veikiantį kelionių asistentą. Daugiau: DELFI.

5. Estija plės savo elektroninės pilietybės programą Bankoke. Tailandas yra šalis, kurioje dabar sukuriama be galo daug naujų startuolių, ten galima rasti milžiniškus bendradarbiavimo centrus ir verslininkus, kurie galimai norėtų plėsti savo veiklą Baltijos šalyse, tačiau to padaryti negali dėl teisinių priežasčių, kurias išspręsti turėtų padėti būtent e-pilietybė. Daugiau: Bangkok Post.

6. Estų akseleratorius „Startup Wise Guys“ tapo „Google“ partneriu. Tai yra pirmasis Baltijos akseleratorius, bendradarbiaujantis su JAV milžine. Tai leis Baltijos šalių startuoliams pasiekti pačius didžiausius pasaulio akseleratorius ir tarptautinį „Google“ tinklą. Daugiau: Estonian World.

Pasaulio naujienos:

1. Suomijos startuolis „Wolt“ gavo 160 milijonų eurų investiciją. „Wolt“, kuriuo naudotis galime ir Lietuvoje, gautą investiciją panaudos plėtrai užsienyje. Daugiau: EU Startups.

2. Kinijos startuoliai dideles investicijas pritraukia vis rečiau. 2018 metais Kinijos startuoliai pritraukė ypač daug investicijų, kurių sumos siekė daugiau kaip 100 milijonų. Prasidėjus Kinijos ir JAV prekybos karams, investicijos į Kiniją sumažėjo, JAV investicijos išlaikė savo dydį, o Europos rizikos kapitalas tapo tarsi gelbėjimosi ratu investuotojams. Daugiau: CrunchBase.

3. Švedijos „Northvolt“ gavo 900 mln. eurų investiciją iš „Volkswagen“ ir „Goldman Sachs“. Šis startuolis gamina baterijas ir jį įkūrė buvę „Tesla“ darbuotojai, todėl „Northvolt“ dabar yra vadinamas Švedijos „Tesla Gigafactory“. Pagrindinis įmonės tikslas šiuo metu yra smarkiai padidinti savo gamybos apimtis. Daugiau: Sifted

Slack

4. „Slack“ paleido savo IPO, kompanija įvertinta maždaug 15,7 milijardų JAV dolerių. Vienos akcijos kaina – 26 doleriai. Tiesa, po IPO paleidimo, „Slack“ vertė jau spėjo pakilti, o vėliau ir šiek tiek nukristi. Šiuo metu viena įmonės akcija kainuoja apie 36 dolerius, o rinkos kapitalizacija viršija 18 milijardų dolerių. Daugiau: TechCrunch.

Verta paskaityti:

1. Estijos valdžia sukūrė dirbtinį intelektą, galintį pasakyti jūsų sveikatos būklę ar net talentus. Tai leis automatizuoti daugybę viešojo sektoriaus užduočių ir supaprastinti žmonių gyvenimus: šis dirbtinis intelektas geba nustatyti, kada jūsų vaikai turėtų eiti į mokyklą, arba kada turėtumėte apsilankyti pas gydytojus priklausomai nuo savo sveikatos būklės. Daugiau: Sifted.

2. Ekspertas Lietuvos startuolius: „Tą patį mačiau Suomijoje prieš 5–10 metų“. Lietuva turi dideles perspektyvas tapti puikia šalimi startuoliams, tačiau tobulėti dar reikia daugelyje sričių. Dabar Lietuvos situacija primena dar visai neseniai didžiausią Europos fintech startuolį išauginusią Estiją arba žaidimų rinkos grandus „Supercell“ ir „Rovio“ „pagimdžiusią“ Suomiją praeityje, prieš 5–10 metų. Daugiau apie tai pasakoja Suomijos startuolių plėtros ekspertas William Cardwell: BZNStart.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją