Prieš dešimtmetį žengęs pirmuosius žingsnius, šis atsiskaitymo būdas šiandien gana plačiai žinomas ne visame pasaulyje, bet ir Lietuvoje. Vis daugiau lietuvių inovatorių kuria sprendimus, kurie padeda finansus tvarkyti greičiau ir paprasčiau.

Mokėjimai be sienų

30 procentų žmonių yra visiškai atriboti nuo pasaulinės finansų rinkos ir negali atlikti jokių finansinių operacijų dėl savo gyvenamosios vietos, ekonominių, socialinių ar politinių veiksnių. Ši statistinė informacija bei noras finansines paslaugas padaryti visiems prieinamas įkvėpė lietuvių inovatorius „SpectroCoin“ sukurti tarptautinius mokėjimus kriptovaliutomis. Tokio pobūdžio mokėjimai keičia finansų rinką ne tik konkrečioje šalyje, bet visame pasaulyje, nes vartotojui pakanka turėti prieigą prie interneto ir kriptovaliutų piniginę. Inovatoriai pažymi, jog kriptovaliutos nėra susietos su konkrečia vieta ar jurisdikcija, decentralizacija mažina mokėjimų kaštus, o pavedimai trunka nuo kelių sekundžių iki kelių minučių, nesvarbu ar mokėjimas keliauja į Ameriką, Aziją ar mažą salą Ramiajame vandenyne.

Asociatyvi nuotrauka

Inovatoriai siekė sukurti inovatyvų sprendimą leidžiantį atlikti funkcionalius, saugius ir visa apimančius kriptovaliutų sprendimus. Startuolis ieškojo sprendimų, kad kiekvienas norintis tapti kriptovaliutų vartotoju galėtų lengvai, aiškiai ir suprantamai tapti jų valdytoju. Ilgą laiką buvo galvojama, jog norint disponuoti kriptovaliutomis reikalingos tam tikros žinios. Nieko panašaus. Nebūtina būti finansininku ar kriptografijos specialistu, kad galėtum naudotis kriptovaliutomis. Kiekvienas norintis gali bet kuriuo metu ir bet kurioje šalyje atlikti pavedimus, atsiskaityti už paslaugas internetinėse bei fizinėse parduotuvėse ar išsikeisti Bitcoin, Ether, Dash bei XEM į kitas valiutas.

Kaip teigia inovatoriai, kriptovaliutų naudotojų skaičius pasaulyje vis auga. Šiuo metu galima suskaičiuoti daugiau nei 28 milijonus aktyvių kriptovaliutų piniginių naudotojų. Tai skatina virtualios piniginės kūrėjus nesustoti, dar labiau tobulinti inovatyvų finansinį sprendimą.

SpectroCoin

Siekė išspręsti problemas


Kriptovaliutų entuziastų gretos auga. Vis didesnis skaičius žmonių išbando kriptovaliutų teikiamas galimybes. Tačiau tokiu pat greičiu auga ir nusivylusiųjų skaičius. Dėl šios priežasties siekdami išspręsti opias elektroninės komercijos problemas: apgavystes, suklastotas apžvalgas, lėtus ir brangius mokėjimus, negalėjimą perkelti savo užtarnautos reputacijos į kitas svetaines, lietuvių startuolis „Monetha“ sukūrė blokų grandinės technologija paremtą sprendimą. Paprastai tariant, startuolis tarsi apjungia „Trustpilot“ ir „PayPal“ teikiamas paslaugas į vieną bendrą platformą.

Bėgant laikui ieškant patogesnių ir ekonomiškesnių sprendimų inovatoriai ėmė plėsti veiklos sferą, pradėjo vystyti reputacijos platformą, kurios tikslas yra padėti žmonėms užtikrinti saugesnę ir patikimesnę sąveiką internete. Šiuo metu startuolis vysto 2 sprendimus. Pirmasis - saugių sandorių už prekes ar paslaugas sudarymo ir pasirašymo mobilioji programėlė, kurios naudotojai galėtų saugiai sudaryti ir įforminti sandorius, kurti savo reputaciją ir naudoti ją visur, nepriklausomai nuo prekybos vietos.

Antrasis įnovatorių sprendimas – elektroninės komercijos mokėjimų sistema, leidžianti prekybininkams priimti kriptovaliutas ir vystyti savo elektroninę reputaciją. Inovatyvaus sprendimo kūrėjai siekė, jog internetinės parduotuvės savininkas, įsidiegęs mokėjimų sistemą, galėtų lengvai ir patikimai priimti mokėjimus kriptovaliutomis ir juos keisti į kitas valiutas, pavyzdžiui, eurus. Inovatoriai įsitikinę, jog šis metodas sukuria pranašumą prieš tradicines mokėjimų sistemas, nes nereikia naudotis tarpininkų paslaugomis, kurių mokesčiai gerokai aukštesni, o operacijos lėtesnės.

Asociatyvi nuotrauka

Turi idėja, bet trūksta investicijų?

Galbūt ir jūsų galvose „sukasi“ blokų grandinės principais paremtos idėjos? O gal ją jau vystote? Kviečiame inovatyvius produktus ar paslaugas kuriančius inovatorius dalyvauti šiose Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros programose ir priemonėse investicijoms gauti:

• Inočekiai

Skirta: privatiesiems juridiniams asmenims, pradedantiems ar jau vykdantiems inovacinę veiklą. Inovacinio čekio dydis priklauso nuo vykdomos veiklos ir gali siekti iki 76 tūkst. Eur.

• Inostartas

Skirta: smulkiojo ir vidutinio verslo subjektams, veikiantiems ne ilgiau kaip 36 mėnesius. Projekto dydis priklauso nuo vykdomos veiklos ir gali siekti iki 46 tūkst. Eur.

• Inopatentas

Skirta: juridiniams asmenims, siekiantiems apsaugoti intelektinės nuosavybės teises tarptautiniu mastu.
Tinkamos išlaidos – oficialūs mokesčiai, patentinių patikėtinių paslaugos. Didžiausia MITA skiriamų investicijų suma vienam išradimui ar dizainui – 30 tūkst. Eur.

• Partnerių paieškos vizitai

Skirta: įmonėms, ieškančioms partnerių užsienio šalyse.
Finansuojamas dalyvavimas įvairiuose renginiuose ir susitikimuose užsienyje, apmokant kelionės, gyvenamojo ploto nuomos, renginio dalyvio mokesčio išlaidas.
Vizitų tikslas – rasti partnerių dalyvauti tarptautinėse programose („Horizontas 2020“, „Eurostars-2“, „Eureka“, ir kt.) bei pritraukti investicijų verslo plėtrai.

Straipsnių ciklas parengtas pagal projektą „Technologijų ir inovacijų populiarinimas“, kuris yra finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Projekto tikslas – populiarinti technologijų pažangą ir inovacijas, informuojant verslą ir verslui imlią visuomenę apie mokslinių tyrimų vykdymo ir inovacijų diegimo naudą. Projektą vykdo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA).

Užsakymo nr.: PT_81584347