Galvos skausmas - variklis

Praėjusį savaitgalį Kupiškyje vykusiame Baltijos čempionate E. Riabko liko trečias. Tiesa, tai tebuvo gera treniruotė prieš svarbiausias varžybas Kaune.

„Trasa Kupiškyje buvo trumpa ir man labai neparanki. Aš plaukiu su sraigtais, kurie išvysto didelį greitį, o Kupiškio trasa buvo trumpa. Bet kokiu atveju, tai buvo neblogas apšilimas prieš startą Kaune“, - pasakoja E. Riabko.

Į Kauną jau atvyko pajėgiausi pasaulio F-2 lenktynininkai, tačiau kol kas didžiausią nerimą E. Riabko kelia ne varžovai, o pasikeitęs reglamentas.

„Iki šiol visi plaukėme su vienodais varikliais. Nuo šių metų įvesta nauja taisyklė, kad galima variklius modifikuoti, forsuoti. Mūsų motoras buvo išgabentas į Belgiją ir tik trečiadienį gavome informaciją, kad galime jį atsiimti. Teko skubiai ieškoti kurjerių, kad atgabentų variklį į Kauną. Variklį gavome tik ketvirtadienio vėlų vakarą“, - pasakoja E. Riabko.

Standartiniai „Mercury“ varikliai, kuriais apginkluotos F-2 formulės, išvysto 200 AG. Kiek jų bus po modifikacijų žinos tik kiekviena komanda.

„Dabar galima šiek tiek modifikuoti variklius. Kalbame apie minimalius pakeitimus, milimetrų dešimtąsias dalis, tačiau vis tiek tai gali lemti 10-15 AG skirtumus. Dabar jau daugelis komandų startuos su modifikuotais varikliais, todėl ir mes nusprendėme skubiai variklį siųsti į Belgiją“, - pasakoja E. Riabko.

Teko skubiai ieškoti išeities

Ketvirtadienį „F2-Hegelmann-LT“ komanda, kuriai atstovauja E. Riabko, jau buvo įsikūrusi šalia Kauno marių, tačiau trūko pagrindinio akcento – pačios formulės.

Formulė stovėjo garaže ir laukė variklio. Kai tik variklis atvyko, iškart jį sumontavome, uždėjome naują reduktorių ir vežėme į marias. Penktadienį planuojame treniruotę, nes atnaujintą variklį reikia mažiausiai vieną valandą išbandyti. Nusprendėme rizikuoti, nes su neforsuotu varikliu pasipriešinti varžovams būtų sudėtinga. Buvo labai įtemptas laikotarpis – sunku miegoti kai žinai, kad didesnės komandos, lyderiai, Latvijos, Rusijos komandos turi paruošę forsuotus variklius. Vyko didžiulė konkurencija garaže, kas geriau padarys variklius. Žinoma, galėjome daryti patys, bet nusprendėme pasitikėti profesionalais“, - susirūpinęs pasakojo E. Riabko.

Pilotas mano, kad dėl naujojo reglamento pranašumą įgauna turtingesnės komandos.

„Iki šiol visi žinojo, kad plaukia ar Riabko, ar Abu Dabio, ar Dubajaus komandos – visi turi standartinius variklius ir tai man buvo palanku. Dabar jau situacija kita ir tie, kas turi didesnius biudžetus, gali sau leisti eksperimentuoti. Mes stengiamės neatsilikti ir žiūrėsime, kaip seksis po modifikacijų Belgijoje. Tiesą pasakius, Rusijos komanda mus nuteikė nelabai smagiai, nes jiems po belgų pakeitimų motoras užkalė. Todėl dabar mes esame kaip savotiškoje loterijoje – turėsime nebandytą motorą. Turėsime treniruotes šeštadienį. Būtų gerai, kad visi nesklandumai išlįstų treniruotėse“, - viliasi E. Riabko.

Tokia sudėtinga situacija susiklostė po to, kai E. Riabko prieš du mėnesius nuvežė praėjusių metų variklį į Belgiją ir paaiškėjo, kad jis turi gamyklinį broką. Motoras buvo išvežtas į JAV esančią gamyklą.

Taip ir pakliuvau į tokią situaciją. Pusę variklio dalių Belgijoje, blokas – Amerikoje. Kokios bus jų išvados – neaišku. Kada variklį grąžins – neaišku. Mes prie variklio nelindome ir esame 100 proc. teisūs. Gal viskas bus gerai, bet aš likau su vienu motoru ir buvau priverstas pas juos pirkti naują variklį. Naujas variklis iškart buvo ardomas ir forsuojamas“, - pasakoja E. Riabko.

Visas elitas – jau Kaune

Kauno mariose varžysis visi geriausi praėjusių metų pilotai, o prie jų šiemet prisijungė ir vokietis Mike'as Szymura.

„Tai buvo mano pagrindinis varžovas F-4 klasėje ir buvau įrodęs savo pranašumą. Iš šios klasės vokietis perėjo tiesiai į F-1 ir ten lenktyniavo kelerius metus. Šiemet jis lenktyniaus F-2. Tai patyręs pilotas, plaukęs didesniais greičiais. Jis išsinuomojo visą komandą iš Anglijos. Tai patyręs pilotas, todėl būtų sunku jį pavadinti naujoku. Kaip ir pernai, čempionate dalyvauja dvi JAE komandos. Kaip visada stiprūs Skandinavijos sportininkai”, - pasakoja E. Riabko.

Šeštadienį F-2 treniruotės prasidės nuo 11 val. Po jų, 14 val., numatomas lenktynių atidarymas. Nuo 15 val. prasidės kvalifikacija, po kurios pilotai bus išrikiuoti į startines vietas.

Sekmadienį nuo 11 val. vyks treniruotės ir paguodos plaukimai dėl paskutinių vietų lenktynėse. Pagrindinių lenktynių startas – sekmadienį 15 val.

Visi savaitgalio renginiai – nemokami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)