„Aš pati apie tai, kad mūsų derybininkai pageidauja socialinės apsaugos ir darbo ministro posto sužinojau iš žiniasklaidos, o apie tai, kad deleguotų mane – taip pat gal iš LRT radijo. Su manimi šitas klausimas nebuvo derintas, ir tikrai nemanau, kad likus metams, nuėjus į šitą ministeriją, galima siekti daryti tokius pokyčius, kurie galbūt iš tikrųjų būtų reikalingi“, – sakė R. Šalaševičiūtė.

Politikė teigiamai charakterizavo dabartinį socialinės apsaugos ir darbo ministrą Liną Kukuraitį, tačiau kritiškai atsiliepė apie kai kuriuos jo ministerijoje dirbančius žmones.

„Manau, kad ministras Kukuraitis dirba daug ir sąžiningai, bet jis turi komandą – galbūt ne tiesiogiai politinio pasitikėjimo komandą – o darbuotojus, kurie pateikia kitokius sprendimus negu reikia.

Manau, kad likus metams, nėra jokios prasmės eiti ir siekti pokyčių, nes tai yra neįmanoma pasiekti. Vakar mūsų partijos išplėstiniame prezidiumo posėdyje kolegoms tą patį pasakiau“, – sakė R. Šalaševičiūtė.

Ji patikino tikrai neturinti ambicijų dėl tos pozicijos.

„Niekada nebuvau ambicinga, kad pasiekčiau vieną ar kitą postą. Visada susiklostė aplinkybės taip, kaip jos susiklostė. Šį kartą tokių ambicijų tikrai neturėjau, neturiu, ir manau, kad neturėsiu“, – sakė R. Šalaševičiūtė.

Socialdarbiečiai skaičiuoja ministrus

Paklausta, kodėl socialdarbiečiai taip atkakliai siekia šitos pozicijos, politikė paaiškino, kad dabar iš esmės kalbama apie tai, kaip partijos turėtų pasiskirstyti pozicijas.

„Mūsų buvo 17, kai mes buvome socialdemokratai. Turime savo frakcijos atstovą – ministrą Liną Linkevičių, kurio paskyrimas yra susijęs su prezidentės pageidavimu. Jis yra mūsų frakcijos narys, bet nėra tiesiogiai įtakota, kad būtų atiduota ta ministerija pagal kvotas socdemams.

Turėjome Teisingumo ministeriją, į kurią ministre buvo paskirta Milda Vainiutė, kai ta ministerija buvo priskirta mums. Ji buvo paskirta nuo socialdemokratų, kai mūsų buvo 17. Buvo mūsų ministru Mindaugas Sinkevičius, ūkio ministras, kuris atsistatydino po partijos skilimo. Dabar esame tokioje situacijoje, kai mūsų yra 11, ir šiuo metu, turint mintyje, kad teisingumo ministras Elvinas Jankevičius nėra mūsų partijos narys, faktiškai neturime nei vienos ministerijos, nei vieno mūsų frakcijos deleguoto ministro“, – kalbėjo R. Šalaševičiūtė.

Pasak politikės, todėl per derybas ir iškilo klausimas, kad jų frakcijai pagal paskaičiavimus priklausytų dvi arba trys ministerijos.

„Tada ir buvo mūsų frakcijos išreikštas pageidavimas dėl Socialinių reikalų ir darbo ministerijos pozicijos. Socialiniai klausimai yra visiems aktualūs, ir mūsų frakcija taip pat yra prisidėjusi teikiant siūlymus, priimant sprendimus, ir gerinant socialinę apsaugą“, – sakė R. Šalaševičiūtė.

Pasak jos, visos frakcijos derybose daugiausiai kelia siūlymų socialinių klausimų sprendimams.

„Natūralu, kad vyksta konfrontacija tarp „valstiečių“ ir mūsų derybininkų. „Valstiečių“ pozicija yra tokia, kad yra pasiekta daug socialinėje srityje, ir jie nori išlaikyti šitą poziciją. O mūsų frakcijai jokių kitų ministerijų be tų dviejų, kurias šiandien kaip ir turime, bet faktiškai jų neturime, nesiūlo, arba nesutinka su mūsų siūlomomis. Čia ir yra tas postų dalybose užprogramuotas nesutarimas“, – sakė R. Šalaševičiūtė.

Tačiau socialdarbiečiams problema yra ne tik postai. Pasak politikės, trečiadienį prezidiumas, pirmiausia, konstatavo, kad nebuvo atsižvelgta į jų siūlymus dėl to, kaip spręsti socialinius klausimus.

„Jeigu į tai būtų atsižvelgiama, tas tikrai galėtų padėti spręsti socialinės atskirties klausimus“, – sakė R. Šalaševičiūtė.

Plačiau apie siūlymus galima skaityti čia.

Portalas lrt.lt yra rašęs, kad tiek G. Kirkilas, tiek ir J. Bernatonis neslėpė, kad, jei LSDDP išsiderėtų socialinės apsaugos ir darbo ministro portfelį, į šią poziciją galėtų pretenduoti jų kolegė R. Šalaševičiūtė.

„R. Šalaševičiūtė vadovauja Socialinių reikalų ir darbo komitetui Seime, tai, be abejo, pagal kompetenciją, ji, kadangi lieka nedaug laiko iki rinkimų, bent jau žino visas problemas, visus teisės aktus, kurie rengiami, kurie svarstomi“, – dėstė J. Bernatonis.

Ketvirtadienį G. Kirkilas teigė, kad jie neketina nusileisti dėl socialinės apsaugos ir darbo ministro pozicijos, tačiau į platesnius komentarus apie derybų dėl pozicijų eigą nesileido.