„Šiame derybiniame etape mes dar nesame galutiniai apsisprendę apskritai... Sudarinėti koaliciją, kai yra nemažai vidinių problemų kitų partijų gretose... Viena frakcija byra, nors tai mažiausia problema. Šiandien buvo mūsų derybininkas iš ryto ir paaiškėjo, kad yra vidinių problemų „socdarbiečių“ gretose – jie tarpusavyje nesusitaria“, – Eltai sakė V. Tomaševskis.

„Vaiko pinigai yra mūsų – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos – derybinis objektas. Čia „socdarbiečiai“ niekuo dėti. Todėl, spėlioju, tai yra tik bandymas paslėpti savo vidines problemas ir kalbėti apie vaiko pinigus, nors jie nieko bendro su vaiko pinigais neturi. Tai yra mūsų projektas, mūsų derybinis objektas“, – kalbėjo LLRS-KŠS pirmininkas, pabrėždamas, kad lenkų rinkimų akcija nori viena pati derybose atstovauti šiam kol kas dar nesuderintam klausimui.

„Mes norime kalbėti apie vaiko pinigus, žinoma, kitiems kalbėti mes neuždrausime, bet tai nesolidžiai atrodo“, - sakė politikas.

V. Tomaševskis sakė manąs, kad jo minimos problemos „socialdarbiečių“ gretose deryboms dėl programinių nuostatų pakenkti neturėtų, tačiau galutiniam sprendimui dėl koalicijos formavimo, neatmetė galimybės jis, įtakos gali turėti.

„Aš manau, deryboms dėl programinių nuostatų nepakenks, kadangi mes turime savo poziciją ir po susitikimo su premjeru galutinai apsispręsime, kokie bus skaičiai, o kitiems reikalams pakenkti gali, tačiau tai ne mūsų problema, nes mes nesame memorandumo pasirašę“, - kalbėjo derybose dalyvaujančios LLRS-KŠS lyderis.

Politikas pridūrė, kad apskritai lenkų rinkimų akcija išlieka atvira deryboms dėl to, kiek turėtų būti didinami vaiko pinigai. V. Tomaševskis leido suprasti, kad jo partijai atstovaujantys derybininkai būtų linkę dar svarstyti šiuo metu LLRS-KŠS keliamą ir „valstiečių“ bei „tvarkiečių“ kritikuojamą reikalavimą, kad daugiavaikėms ir socialiai remtinoms šeimoms vaiko pinigai siektų 120 eurų. Tačiau, kartu pabrėžė jis, biudžete lėšų, reikalingų įgyvendinti šiuo metu deklaruojamus LLRS-KŠS reikalavimus, yra.
„Šitas klausimas atviras, nors, mūsų duomenimis, pinigų yra“, - teigė jis.

Tarp potencialių koalicijos partnerių – „valstiečių“, „tvarkiečių“, LLRA-KŠS bei „socialdarbiečių“ – yksta derybos formuojant valdančiąją koaliciją. Derybose vyksta ginčai, nes LLRA-KŠS reikalauja, kad vaiko pinigai būtų keliami iki 120 eurų, tačiau tam nepritaria „valstiečiai“ bei „tvarkiečiai“.

Savo ruožtu „socialdarbiečiai“ prioritetu savo partijos derybiniu objektu taip pat laiko vaiko pinigų klausimą. Jie reikalauja, kad vaiko pinigai būtų didinami nuo 2020 metų sausio 1 d., o išmoka galėtų būti 1 valstybės remiamų pajamų dydžio (šiemet tai sudaro 122 eurai). Pasak „socialdarbiečių“ lyderio G. Kirkilo, jei į šį reikalavimą nebus atsižvelgta, jo vedama partija gali pasitraukti iš derybų.