M. Esperis, penktadienį paskirtas laikinuoju Pentagono vadovu, pakartojo Vašingtono poziciją, kad Rusijos raketų sistemų S-400 pirkimas reikštų, kad Turkija bus atribota nuo modernių amerikietiškų naikintuvų F-35 programos.

Pirmąkart atvykęs į NATO gynybos ministrų susitikimą M. Esperis sudalyvavo, anot Pentagono atstovo, „atvirame ir skaidriame“ susitikime su Turkijos gynybos ministru Hulusi Akaru.

JAV ir NATO sunerimusios, kad Turkija gali įsigyti raketų, skirtų numušti tokiems lėktuvams kaip F-35 – amerikiečių naujiesiems universaliems ir radarais sunkiai susekamiems naikintuvams, kurių Ankara taip pat siekia nusipirkti.

Tačiau Ankara iki šiol griežtai atmesdavo visas pastangas įtikinti ją atsisakyti šios sutarties, o prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas tvirtino, kad raketų perdavimo procesas jau prasidėjo.

„Neužmirškite, kad Turkija yra NATO šalis. Amerika yra NATO šalis. Man nėra žinoma, ar NATO šalys įveda vienos kitoms sankcijas“, – R. T. Erdoganas sakė žurnalistams Ankaros oro uoste, prieš išskrisdamas į Japoniją dalyvauti Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikime, kur susitiks ir su D. Trumpu.

„Užbaigtas sandoris“

„Įvyko abiejų lyderių atvira ir skaidri diskusija, per kurią sekretorius Esperis pakartojo, kad Turkijos vykdomas rusiškos priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos raketų sistemos S-400 pirkimas nesuderinamas su F-35 programa ir kad Turkijai nebus leista turėti abiejų sistemų“, – sakė Pentagono atstovas Jonathanas Hoffmanas.

R. T. Erdoganas savo ruožtu sakė pasinaudosiantis savo gerais ryšiais su D. Trumpu šiai įtampai išsklaidyti, kai jiedu susitiks Osakoje vyksiančio viršūnių susitikimo kuluaruose.

Pasak jo, Turkijos ryšiai su Vašingtonu grindžiami „strategine partneryste“. Prezidentas pridūrė, kad jam „ponas Trumpas nesudarė įspūdžio“, kad Turkijai bus įvestos sankcijos, jeigu Ankara neatsisakys sutarties su Rusija.

Turkijos lyderis pakartojo, kad sandoris su Maskva „jau užbaigtas“ ir kad S-400 perdavimo procesas jau prasidėjo.

Tačiau JAV pateikė Ankarai ultimatumą iki liepos 31 dienos nutraukti šį pirkimą, nes priešingu atveju šaliai gali būti skirta sankcijų ir ji bus pašalinta iš F-35 programos.

Tai reiškia, kad žlugtų Turkijos planai įsigyti 100 minėtų naikintuvų, taip pat būtų prarastos pelningos sutartys dėl kai kurių jų komponentų gamybos.

M. Esperis, kurio kandidatūros JAV Senatas dar nepatvirtino, yra jau trečias per pastaruosius šešis mėnesius prie Gynybos departamento vairo stojęs žmogus – po Jameso Mattiso ir Patricko Shanahano.

Gynybos sekretorius J. Mattisas atsistatydino gruodį, pripažinęs, kad iškilo nesutarimų su D. Trumpu. Šis žingsnis sukėlė susirūpinimą kai kuriems sąjungininkams Europoje, laikiusiems jį blaiviai mąstančiu ir patyrusiu Vašingtono veikėju.

M. Esperis, buvęs kariškis ir aerokosminių technologijų milžinės „Boeing“ darbuotojas, laikomas artimu D. Trumpo administracijos „vanagams“ – valstybės sekretoriui Mike'ui Pompeo ir nacionalinio saugumo patarėjui Johnui Boltonui.