Keturios dešiniosios opozicinės partijos bei Piratų partija praėjusį antradienį susitarė drauge inicijuoti parlamente balsavimą dėl nepasitikėjimo premjeru.

To priežastis – kaltinimai multimilijardieriui ir populistinės partijos ANO įkūrėjui, esą jis ir jo įmonės neteisėtai turėjo naudos iš ES paramos.

Vis dėlto trečiadienį analitikai teigė, kad, nepaisant jam pateiktų kaltinimų, Europos Sąjungos susirūpinimo dėl A. Babišo kaip politiko ir verslininko interesų konflikto ir visuotinių mitingų, nepasitikėjimas premjeru nebus skelbiamas.

Iniciatyva turi mažai šansų, nes mažumos vyriausybė, kurią sudaro ANO ir socialdemokratų ČSSD, gali kliautis komunistinės KSČM parama. Kartu partijos parlamente turi 108 vietas iš 200.

Socialdemokratai ir komunistai sakė per balsavimą dėl nepasitikėjimo remsiantys A. Babišą ir jo partiją.

„Jei vyriausybė pralaimėtų, tai iš tiesų būtų didelis siurprizas“, - teigė analitikas Tomas Lebeda.

Prieš balsavimą kalbėdamas parlamente A. Babišas pavadino judėjimą bandymu destabilizuoti šalį, premjeras pažadėjo nenusileisti ir nesitraukti.

Policija A. Babišui pateikė kaltinimus dėl to, kad šis buvo susijęs su daugiau nei dviejų milijonų eurų vertės Europos Sąjungos dotacijos afera, o ES tiria premjero susikertančius interesus, jo dvigubą politiko ir verslininko vaidmenį.

A. Babišas galimai 1980 metais, kai Čekoslovakija buvo už geležinės uždangos, dirbo slaptu komunistų policijos agentu.

Premjeras visus kaltinimus neigia ir atkakliai tvirtina, kad ES audito tyrime buvo įvelta klaidų, o kitus kaltinimus vadina šmeižtu. „Balsavimas greičiau yra susijęs su mano asmeniu, o ne su vyriausybe“, - sakė A. Babišas.

Parlamento posėdis, kuriame bus sprendžiamas nepasitikėjimo premjeru klausimas, prasidėjo trečiadienį po 11 val., parlamentarai žadėjo iki vidurnakčio balsuoti dėl sprendimo.

Sekmadienį daugiau nei 250 000 žmonių susirinko į Prahos gatves protestuoti ir reikalauti A. Babišo atsistatydinimo. Po komunistinės santvarkos griūties 1989 metais tai buvo didžiausias protestas Čekijoje.