Atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad Pentagone – JAV Gynybos Departamento centrinėje būstinėje, išmetamų teršalų kiekis 2017-aisiais buvo kur kas didesnis nei daugelyje mažesnių valstybių. Jei Pentagonas būtų valstybė, jo emisijos taptų 55-uoju iš didžiausių pasaulio teršalų generatorių, teigė tyrimo autorė, Bostono universiteto mokslininkė Neta Crawford.

„Yra daug galimybių ir būdų šiai taršai Pentagone sumažinti”, – teigė N. Crawford.

Pentagonui paprašius pakomentuoti tyrimo duomenis, atsakymo nebuvo sulaukta. Mokslininkė tikina, kad apie 70 proc. energijos – daugiausia dėl benzino ir dyzelino naudojimo – suvartojama tuomet, kai yra perkeliami kariai ar įvairūs kariniai ginklai iš vienos vietos į kitą. Tuo pačiu, perkėlimų metu sugeneruojama ir daugiausia CO2 emisijų.

Taigi, Pentagono sugeneruojamos emisijos lenkia net Švediją, kuri, pagal tarptautinių mokslinių tyrimų projekto „Global Carbon Atlas” skaičiavimus, pasaulyje užima 65-ąją vietą išmetamo CO2 atžvilgiu.

Pentagonas

N. Crawford teigė, kad Pentagono emisijos aplenkė ir Portugaliją – ši valstybė, pagal „Global Carbon Atlas” skaičiavimus, yra 57-oje vietoje CO2 atžvilgiu. Didžiausia pasaulyje anglies dioksido emisijų išmetėja yra Kinija, po jos seka JAV.

Beje, šių metų sausio mėnesį JAV Kongresui Pentagonas klimato kaitą įvardijo kaip „nacionalinio saugumo problemą” ir pradėjo taikyti keletą iniciatyvų, skirtų pasirengti kovai su klimato kaitos poveikiu.

Pasaulinė oro temperatūra per šį šimtmetį, remiantis moksliniai tyrimais, gali pakilti net nuo 3 iki 5 laipsnių Celsijaus. Deja, tačiau tokios prognozės pralenkia Jungtinių Tautų Pasaulinės Meteorologijos organizacijos dar pernai lapkričio mėnesį nustatytą pasaulinės temperatūros kilimo limitą – 2 laipsnius Celsijaus. Remiantis žurnale „Nature” paskelbtu tyrimu, pasaulinės temperatūros padidėjimas 4 laipsniais padidintų net 5 kartais tarptautinių konfliktų grėsmę.

Kylanti temperatūra

N. Crawford pridūrė, kad nuo 2009 metų Pentagonas vis dėlto gerokai sumažino degalų suvartojimą, taip pat padidino savo transporto priemonių efektyvumą pereinant prie švaresnių energijos šaltinių. Anot mokslininkės, Pentagonas galėtų sumažinti savo šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas, jei persvarstytų kai kurias vykdomas misijas, pavyzdžiui, Persijos įlankoje.

„Daugelis misijų iš tikrųjų galėtų būti pergalvotos, nes misijų sumažinimas, padėtų sumažinti emisijas, o tai tik prisidėtų prie pasaulinio saugumo”, – kalbėjo mokslininkė.