Apie karių žūtį paskelbta JAV ir Talibanui ruošiantis naujam derybų ratui.

NATO misijos Afganistane „Tvirta parama“ (Resolute Support) atstovai nepateikė daugiau jokių detalių apie karių žūties aplinkybes.

Incidentas įvyko nepraėjus nė parai po to, kai JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo su neskelbtu vizitu apsilankė Kabule. Vizito metu jis išreiškė viltį, kad Vašingtonui pavyks „iki rugsėjo 1 dienos“ sudaryti taikos susitarimą su Talibanu.

„Laikantis JAV Gynybos departamento politikos, žuvusių karių vardai bus paviešinti praėjus ne mažiau kaip parai po to, kai apie jų žūtį bus informuoti artimieji“, – sakoma NATO išplatintame pareiškime.

Nė viena grupuotė kol kas neprisiėmė atsakomybės už amerikiečių karių žūtį. Atsakomybę už ankstesnius išpuolius prieš JAV vadovaujamas NATO pajėgas prisiimdavo Talibanas.

Po pastarojo incidento Afganistane nuo metų pradžios žuvusių JAV karių skaičius padidėjo iki devynių. Praėjusiais metais šalyje žuvo iš viso 12 amerikiečių kariškių.

Antradienį su Afganistano prezidentu Ashrafu Ghani susitikęs M. Pompeo patikino, kad taika šalyje yra Vašingtono „didžiausias prioritetas“. Pernai rugsėjį Jungtinės Valstijos vėl ėmėsi pastangų įtikinti Talibaną sėsti prie derybų stalo, siekdamos užbaigti ilgiausią per Amerikos istoriją karą.

Naujas JAV ir Talibano derybų ratas turėtų prasidėti birželio 29 dieną Dohoje.

Per derybų procesą daugiausiai dėmesio skiriama keturiems klausimams: kovai su terorizmu, užsienio karių buvimui šalyje, afganų vidaus dialogui ir ilgalaikėms paliauboms.

Šiuo metu Afganistane yra 14 tūkst. amerikiečių karių. Dauguma kariškių padeda mokyti Afganistano pajėgas ir atlieka patariamąjį vaidmenį.

Nuo 2001 metų, kai JAV vadovaujama koalicija nuvertė talibų režimą, šalyje žuvo beveik 2,3 tūkst. amerikiečių karių, dar daugiau kaip 20,4 tūkst. buvo sužeisti.