Bananų importas šių metų gegužę šoktelėjo iki rekordinio kiekio, 227 199 tonų, rodo Kinijos muitinės generalinės administracijos duomenys. Tad bendras vaisių bei riešutų importas pasiekė 720 tūkst. tonų – tai beveik aštuoniskart daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus.

Dėl riboto dirbamosios žemės ploto ir bananus žudančios grybelinės infekcijos, kuri liaudyje yra vadinama „Panamos liga“, Kinija didina importą iš Pietryčių Azijos ir Pietų Amerikos. Bananų paklausą Kinijoje skatina kylančios gyventojų pajamos ir vis populiarėjanti sveika mityba, įskaitant itin pamėgtus vaisių kokteilius ir bananų traškučius.

Praėjusiais metais Kinija aplenkė Japoniją kaip didžiausia bananų iš Filipinų užsienio rinka, skelbia Kinijos naujienų agentūra „Xinhua News Agency“. 2018 metais šalis įsigijo daugiau nei du trečdalius eksporto iš Pietryčių Azijos šalies, taip pat padidino importą ir iš kitų gamintojų, tokių kaip Meksika ir Kambodža. Pernai Kinija įsigijo 1,54 mln. tonų bananų, arba 50 proc. daugiau nei prieš metus, rodo muitinės duomenys.

Šių metų gegužę šviežių vaisių kainos siekė istorines aukštumas, tuo pakurstydamos susirūpinimą dėl spartėjančios infliacijos.

Balandį vaisių bei riešutų importas, augant vietos kainoms, šoktelėjo iki rekordinio lygio.

Toks importo augimas gali nuslūgti vasarą, didėjant tiekiamoms apimtims, teigia „Nomura Holdings Inc.“ (Honkongas) vyriausiasis Kinijos ekonomistas Lu Tingas.

Importas greičiausiai taps svarbiausiu veiksniu, lemiančiu vidaus kainų kryptį, teigiama gegužę skelbtame „Xinhua“ pranešime, kuriame cituojama naujienų agentūros ekspertų grupės atlikto tyrimo ištraukos.