Tam, kad būtų panaikintas Seimo nario imunitetas, už tai turi balsuoti ne mažiau kaip 71 Seimo narys. Balsuojant 65 balsavo už, 25 susilaikė, 3 parlamentarai balsavo prieš.

Prieš balsavo Mišrios grupės narys Rimas Andrikis, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos narys Zbignevas Jedinskij ir pats P. Gražulis.

Tarp susilaikiusiųjų buvo net 13 „valstiečių“ - Vida Ačienė, Valius Ąžuolas, Aurimas Gaidžiūnas, Arūnas Gumuliauskas, Dainius Kepenis, Algimantas Kirkutis, Stasys Nausėda, Petras Nevulis, Valerijus Simulikas, Rimantas Sinkevičius, Levutė Staniuvienė, Zenonas Streikus, Stasys Tumėnas, Juozas Varžgalys.

Susilaikė 7 socialdarbiečiai: Petras Čimbaras, Gediminas Kirkilas, Andrius Palionis, Artūras Skardžius, Rimantė Šalaševičiūtė, Antanas Vinkus, ir 4 Lietuvos lenkų rinkimų akcijos nariai: Vanda Kravčionok, Michalas Mackevičius, Česlavas Olševskis, Leonardas Talmontas.

Kitaip nei kiti opozicijos nariai balsavo – susilaikė liberalas Kęstutis Glaveckas.

Po balsavimo P. Gražulis apsižodžiavo su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininku Gabrieliumi Landsbergiu.

„Šita išskirtine proga norėčiau pakviesti poną Petrą į tribūną, gal pirmininkas galėtų kokių nors gėlių paorganizuoti? Vis tiek – neeilinė proga, žmogui prokuratūroje yra pareikštas baudžiamasis kaltinimas. Seimas nusprendžia jį apsaugoti“, – į balsavimo rezultatus sureagavo G. Landsbergis.

P. Gražulis atgalios rėžė kritiškų pastabų „ad hominem“.

„Ponas Gabrieliau, pažiūrėk, kiek tavo žmona ir tavo verslas iš biudžeto gavo pinigų? Kur yra prokuroras? Ar aš padariau nors vieną eurą žalos valstybei ir privačiai kompanijai? Aš gyniau Lietuvos įmonių interesus, ir ginsiu toliau“, – kalbėjo parlamentaras.

P. Gražuliui norima pateikti įtarimus dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi vadinamojoje „Judex“ byloje.

Gražulis: byla politinė

Kalbėdamas iš tribūnos P. Gražulis teigė esąs įsitikinęs, kad jam yra iškelta politinė byla, ir emocingai skėsčiodamas rankomis aiškino netikįs teisingumu.

Parlamentaras savo kalboje daugiau kalbėjo ne apie konkrečias bylos aplinkybes, o bandė graudinti parlamentarus prisiminimais iš sovietmečio, kai, pasak jo, buvo nuteistas dėl to, kad atsisakė tarnauti sovietinėje armijoje.

„Šiandien, prieš posėdį, mane pasikvietė Seimo pirmininkas, ir paaiškino, kad aš pats patikėčiau teisingumu, ir pasiūlyčiau visiems Seimo nariams balsuoti. (…) Gerbiamieji, senatvėje man išduoti save, savo vertybes, niekada ! Aš pirmininkui pasakiau: pirmininke, aš nepalengvinsiu Jums atsiimt atsakomybę ir nusiplauti atsakomybę, Jūs teiskite, ir atiduokite mane į Grybauskaitės teisingumo rankas“, – sakė P. Gražulis.

Bakas: mes čia kalbame apie kriminalinius nusikaltimus

Seimo narys iš „valstiečių“ frakcijos Vytautas Bakas ragino parlamentarus balsuoti už teisinės neliečiamybės panaikinimą.

„Aš čia sutikčiau, kad šiame sprendime yra didelė moralinis poveikis šiam sprendimui, nes kaip žinote, Seimas yra tarp tų institucijų, kuriomis visuomenė menkiausiai pasitiki. Ir čia yra tas atvejis, kada to pasitikėjimo mums gali tekti daugiau, arba gali sumažėti.

Aš suprantu, jeigu mes kalbėtume apie rinkimų įstatymo pažeidimus, veiksmus, susijusius su Seimo nario konkrečiais įstatymo projektais, mitingais, piketais arba pan., bet mes čia kalbame apie kriminalinius nusikaltimus“, – kalbėjo V. Bakas.

Pasak parlamentaro, iš esmės ponas Gražulis yra įtariamas primityvių, bet sunkių kriminalinių nusikaltimų padarymu.

„Tai yra piktnaudžiavimas, apgaulingas apskaitos tvarkymas, prekyba poveikiu, papirkimas, dokumento klastojimas. Kaip matote, tai yra kriminaliniai nusikaltimai.

Visa jų esmė yra ta, kad teisėsauga įtaria, kad ponas Gražulis atstovavo vieną konkrečią įmonę, kuri gamina šaldytus maisto produktus, ir galimai rūpinasi tuo, kad tyrimų, kurie buvo nepalankūs šitos įmonės vadovybei, rezultatai būtų nuslėpti, būtų suteikiami leidimai.

Papildomas aspektas šioje veikoje yra tas, kad tai susiję ne tik su pono Gražulio galimu veikimu Lietuvoje, bet kalba eina apie jo bandymą galimai paveikti Rusijos, Kaliningrado srities, pareigūnus. Tiesą sakant, tai daro didžiulę gėdą Lietuvai, kad galimai Seimo narys, tautos išrinktas atstovas, elgiasi taip, kaip elgiamasi korumpuotuose režimuose, ypač tada, kai turime tokius jautrius santykius“, – sakė V. Bakas.

Jis taip pat priminė į saugumo aspektą – kad tokie parlamentarai, apie kurių nuodėmes žinoma, gali būti lengvai šantažuojami.

Atliekamas ikiteisminis tyrimas

Kaip rašė BNS, Generalinėje prokuratūroje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo, apgaulingos apskaitos tvarkymo, prekybos poveikiu, dokumento suklastojimo ir papirkimo.

Įtarimai šiuo metu pateikti buvusiam „Judex“ direktoriui Rimantui Kičui. Jei Seimas panaikins imunitetą, antruoju įtariamuoju byloje taptų ir Seimo narys P. Gražulis.

Į Rusiją eksportuojamoje bendrovės „Judex“ šaldyto maisto produkcijoje Rusijos pareigūnai 2015 metais aptiko listerijos bakterijų.

Teisėsaugos duomenimis, Seimo narys P. Gražulis padėjo tvarkyti bendrovei „Judex“ su tuo susijusias problemas: ne kartą skambino Lietuvos ir Rusijos pareigūnams, ragino duoti kyšius, prašė pažeisti galiojančias tvarkas.

P. Gražulis kaltinimus neigia ir tvirtina, kad įtarimus jam siekiantys pateikti prokurorai remiasi melaginga informacija. Anot politiko, jis vienodai rūpinasi visų Lietuvos įmonių interesais.

Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Žydrūnas Bartkus BNS sakė, kad pareiškus įtarimus P. Gražuliui ikiteisminis tyrimas būtų baigtas artimiausiu metu.

2016 metais prokurorai bandė apklausti P. Gražulį kaip specialųjį liudytoją, bet jis atsisakė duoti parodymus.

Šioje byloje įtarimai piktnaudžiavimu ir dokumentų klastojimu buvo pareikšti buvusiam Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovui Jonui Miliui, tačiau tyrimas jo atžvilgiu nutrauktas.

Pasak prokuratūros, pirminiai įtarimai dėl klastojimo nepasitvirtino, o dėl piktnaudžiavimo „nebuvo gauta duomenų apie padarytą didelę žalą, kuri turi būti konstatuojama reiškiant įtarimą dėl šios nusikalstamos veikos“.

STT tyrė įtarimus, kad šaldytus maisto produktus gaminanti Kauno bendrovė „Judex“ per P. Gražulį siekė paveikti Maisto ir veterinarijos tarnybą, jog ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus.