„Prezidentas laiko atidarytas duris tikroms deryboms“, – sakoma J. Boltono pareiškime ir priduriama: „Irano tyla kurtina.“

Jungtinės Valstijos pirmadienį įvedė sankcijas Irano aukščiausiajam lyderiui ajatolai Ali Khamenei ir virtinei kitų aukštų pareigūnų.

Irano Užsienio reikalų ministerija reaguodama pareiškė, kad tai „galutinai užkerta kelią diplomatijai santykiuose su desperatiška (prezidento Donaldo) Trumpo vyriausybe“.

Vašingtono ir Teherano priešprieša paaštrėjo dėl virtinės incidentų, įskaitant atakas prieš tanklaivius Omano įlankoje ir JAV bepiločio lėktuvo numušimą šalia strategiškai svarbaus Hormūzo sąsiaurio.

Iranui praėjusį ketvirtadienį numušus amerikiečių žvalgybos droną „Global Hawk“, JAV prezidentas kitą dieną įsakė smogti šiitiškos respublikos kariniams taikiniams, bet paskutinę minutę šį puolimą sustabdė.

J. Boltonas antradienį sakė, kad JAV, kurios daugiau kaip prieš metus pasitraukė iš svarbios tarptautinės sutarties su Teheranu dėl jo branduolinės programos, vis dar yra pasirengusios deryboms.

„Iranui tik reikia įeiti pro tas atidarytas duris“, – sakė jis.

Rouhani: JAV siūlymas vesti derybas yra absoliutus melas

Irano prezidentas Hassanas Rouhani antradienį sakė, kad naujos JAV sankcijos aukšto rango Irano pareigūnų atžvilgiu rodo, kad Vašingtonas „meluoja“, jog siekia vesti derybas su Iranu.
„Tuo pačiu metu, kai ragini vesti derybas, sieki pritaikyti sankcijas užsienio reikalų ministrui? Akivaizdu, kad meluoji“, - sakė H. Rouhani.

Tokie Irano prezidento komentarai pasirodė po JAV prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Johno Boltono pareiškimo, kad Vašingtonas „laikė duris atviras tikroms deryboms“, bet Iranas neparodė noro vesti derybas.

Pasak J. Boltono, Irano tyla į pasiūlymą vesti derybas su Vašingtonu „buvo kurtinanti“.

Pirmadienį JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasirašė įsaką, kuriame numatoma sugriežtinti sankcijas Iranui. Naujos priemonės pirmiausia bus taikomos Irano aukščiausiajam lyderiui ajatolai Ali Khamenei. Į sankcijų sąrašą taip pat ketinama įtraukti Irano užsienio reikalų ministrą Mohammadą Javadą Zarifą.

Su Iranu susijusi situacija susikomplikavo po to, kai birželio 13 d. Omano įlankoje po spėjamo užpuolimo dviejuose tanklaiviuose nugriaudėjo sprogimai ir kilo gaisrai. JAV pareiškė, kad atsakomybė už incidentą tenka Iranui.

Birželio 20 d. Irano ginkluotosios pajėgos numušė JAV bepilotį orlaivį RQ-4. Po to JAV, pasak D. Trumpo, jau ketino smogti objektams Irano teritorijoje, bet, likus 10 minučių iki operacijos pradžios, ji buvo atšaukta.