Septynaukštis pastatas sugriuvo paryčiais šalies pietvakariuose esančiame kurortiniame miestelyje Sihanukvilyje – sparčiai besivystančiame turizmo centre, užtvindytame Kinijos investicijų.

Po incidento buvo sulaikyti keturi asmenys, tarp jų – pastato savininkas kinas, statybų bendrovės vadovas ir rangovas. Žemės sklypo savininkas kambodžietis taip pat buvo apklaustas.

Sugriuvęs septynaukštis pastatas buvo beveik baigtas statyti; tai buvo daugiausiai gyvybių nusinešęs pastarojo meto nelaimingas atsitikimas Kambodžoje.

„Dabar yra septynios pastato griūties aukos“, – informavo Sihanukvilio policijos viršininkas Thulas Phorsda. Anksčiau pareigūnai pranešė apie tris žuvusiuosius.

Pranešama, kad dar mažiausiai 21 žmogus yra sužeistas, keli iš jų – sunkiai. Mažiausiai trys žuvusieji yra kambodžiečiai – du darbininkai ir vertėjas.

Šalmus užsidėję gelbėtojai traukė žmones iš betono, medienos ir deformuoto metalo nuolaužų krūvos.

Tuo metu medikai suteikė pagalbą vienam sužeistam vyrui, įvykio vietoje susirinkus susirūpinusių žmonių miniai ir prie operacijos prisijungus dešimtims karių ir policininkų.

„Komandos tebeieško daugiau aukų“, – sakoma provincijos valdžios pareiškime. Jame priduriama, kad buvo pradėtas tyrimas dėl nelaimės aplinkybių.

Kol kas nepatvirtinta, kiek tiksliai žmonių buvo pastate nelaimingo atsitikimo metu, nors anksčiau pareigūnai skelbė, kad po griuvėsiais galėjo įstrigti 30 žmonių.

Pasak Preah Sihanuko provincijos gubernatoriaus Yun Mino, paprastai toje teritorijoje būdavo apie 50 darbininkų.

Pastatas priklausė vienam Kinijos piliečiui, nuomojančiam žemę iš savininko Kambodžos piliečio. Tiek statybų įmonė, tiek rangovė taip pat priklauso kinams.

Sihanukvilis kadaise buvo apsnūdusi žvejų bendruomenė, kurią paskui atrado poilsiautojai iš Vakarų šalių, o dar vėliau – turtingi rusai.

Pastaraisiais metais gyvenvietė pritraukė Kinijos investicijų laviną, todėl savo lošimo namais garsėjančiame miestelyje prasidėjo statybų bumas.

Šiuo metu Sihanukvilyje statomi 50 kinams priklausančių lošimo namų ir dešimtys viešbučių kompleksų.

Remiantis oficialia statistika, 2016–2018 metais Kinijos vyriausybė ir privatus verslas į Preah Sihanuko provinciją investavo 1 mlrd. dolerių (880 mln. eurų).

Kambodža yra Pietryčių Azijos viena skurdžiausių valstybių, kur dažnai nepaisoma saugos taisyklių. Šalies statybvietėse pasitaiko daug nelaimingų atsitikimų.