Vyriausybės atstovai penktadienį teigė, kad per pastarųjų metų reidus, organizuojamus užkirsti kelią žmonių prekybai, Kinijos policija išvadavo šimtus parduotų Pietryčių Azijos moterų. Operacijų metu taip pat buvo išgelbėti 17 vaikų. Reidus vykdė kartu dirbusios Vietnamo, Tailando, Laoso, Kambodžos ir Mianmaro policijos pajėgos.

Pasak Kinijos viešojo saugumo ministro, policija sulaikė 1 322 įtariamuosius, tarp jų buvo 262 užsieniečiai. Įtariamiesiems pareikšti kaltinimai dėl žmonių grobimo ir pardavinėjimo, taip pat dėl vedybų klastojimo.

„Per pastaruosius metus užsienio ir vietos nusikaltėliai slaptai bendrininkavo ir žadėdami darbą bei vedybas siekė į Kiniją privilioti moteris iš kaimyninių šalių. Kai kurios moterys buvo netgi grobiamos ir parduodamos kaip žmonos“, – sakė Viešojo saugumo ministerijos atstovas Guo Lin.

Pekino vieno vaiko politika ir berniukams naujagimiams teikiama pirmenybė nulėmė ilgalaikes pasekmes – disbalansą tarp lyčių. Dabar šalyje gyvena daug daugiau vyrų nei moterų.

Moterų trūkumas lėmė užsieniečių nuotakų paklausą, todėl iš Kambodžos ar Vietnamo vežamų ir Kinijoje parduodamų moterų skaičius vis augo.
Per vieną reidą policija teigė radusi 11 vietnamiečių moterų, gyvenančių specialiame name Kinijos Anhujaus provincijoje, priklausiusiame vedybų agentūrai. Agentūra ėmė atitinkamą mokestį už tai, kad kinui vyrui surasdavo vietnamietę žmoną.

Nors vedybų agentūros Kinijoje yra legalus verslas, vis dėlto jiems uždrausta kinų vyrus suvesti su užsienietėmis moterimis, siekiant užkirsti kelią prekybai žmonėmis.

Moterims iš vargingesnių šeimų Pietryčių Azijoje tarpininkai dažnai pažada darbą mieste, vėliau jas perima prekiautojai žmonėmis.
Nors 2016 metais Kinija palengvino vieno vaiko politiką, specialistai sako, kad turės praeiti nemažai laiko, kol prekybos žmonėmis ir prievartinės santuokos atvejų sumažės.