Jis su DELFI pasidalino bekelei paruošto visureigio nuotrauka, kurio gale, ant atsarginio rato, pritaisytame valstybiniame numeryje – įžeidi angliška frazė. Kadangi Lietuvoje galioja reikalavimas, kad valstybinis numeris privalo būti sudarytas nuo vieno iki šešių simbolių, o vienas iš jų turi būti skaitmuo, visureigio savininkas pademonstravo išradingumą ir įsigijo numerį, kuriame įrašyta „FCUKU2“.

Nors sąmoningai raidės sukeistos vietomis, atpažinti anglišką „pasiuntimą“, kuris, išvertus į lietuvių kalbą, nurodo, kad „tu irgi užsi***k“, nesudėtinga.

„Nesuprantu, ar taisyklės galioja ne visiems ir atsiranda „lygesnių“ už kitus. Juk aiškiai nurodoma, kad toks valstybinis numeris negali būti išduotas“, – stebėjosi DELFI skaitytojas.

Galiojo kitokios taisyklės

Emilija Bardauskienė, šalies transporto parko registrą prižiūrinčios VĮ „Regitra“ komunikacijos specialistė, DELFI akcentavo, kad valstybinis numeris, sukėlęs nuostabą, buvo išduotas prieš daugiau nei dešimtmetį.

„Tuomet galiojo kitos taisyklės. Šiuo metu jos pasikeitusios ir vardinių numerių užrašams keliami aukštesni reikalavimai. Kitaip tariant, jei asmuo šiandien pateiktų prašymą „Regitroje“ išduoti vardinį numerį su tokiu ar panašiu numeriu, jis nebūtų priimtas“, – akcentavo žinovė.

Pasak jos, tinkamas norimas vardinis numeris ar netinkamas, sprendžia speciali komisija, sudaryta iš skirtingų sričių specialistų.

Kai tikrinama, ar norimas numeris gali būti išduotas, pasitelkiamos ir viešos paieškos, ir kalbų vertimo svetainės. Šitaip patikrinama, kar numerio derinyje nėra nuostatoms prieštaraujančių lietuvių ar užsienio kalbos žodžių atitikmenų. Be to, atsižvelgiama ir į raidžių ir skaičių bei jų derinių reikšmes, santrumpas. Pavyzdžiui, sakė E. Bardauskienė, skaitmuo „1“ gali būti skaitomas kaip raidė „i“, skaičius „2“ kaip skiemuo „DU“, o skaičius „3“ gali pavirsti rusiškos abėcėlės raide „Z“.

„Beje, praktikoje yra buvę atvejų, kai atsižvelgiant į visuomenės nepasitenkinimą, asmenys geranoriškai sutiko pasikeisti vardinio numerio užrašą“, – priminė specialistė.

Kaip sudaromi vardiniai numeriai

Pirmiausia, panorus vardinio numerio, verta žinoti, kad jį privalo sudaryti 1-6 simboliai, iš kurių vienas būtinai turi būti skaitmuo. Be to, vardiniai numeriai išduodami ir priekaboms bei motociklams.

Kokį užrašą (raidžių, skaičių derinį) pasirinkti, didžiąja dalimi priklauso nuo žmogaus norų, tačiau jam yra keliami tam tikri specialūs reikalavimai. Pavyzdžiui: vardiniuose numerio užrašuose negali būti naudojami vulgarūs, žargoniniai bei neigiamas asociacijas keliantys žodžiai, keiksmažodžiai, taip pat sąvokos, kurios gali būti suvokiamos kaip niekinimas, neapykantos skatinimas ar kurstymas diskriminuoti žmonių grupes.

Kaip numato taisyklės, užrašas negali sutapti ir su nacistinės Vokietijos, SSRS valstybių, nacistinių ar komunistinių organizacijų pavadinimais, nacistinių ar komunistinių vadovų pavardėmis, jų santrumpomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (383)