Žmogaus teisių centro „Memorialas“ Čečėnijos biuro direktorius 61-erių O. Titijevas buvo sulaikytas 2018 metų sausį ir apkaltintas narkotikų laikymu. Vis tik daugelis šį areštą laikė valdžios kerštu šiam teisių aktyvistui, vienam iš retų Čečėnijos vyriausybės kritikų.

Remiantis nuosprendžiu, O. Titijevas laikė daugiau nei 200 g marihuanos. Kvaišalai buvo rasti per apžiūrą jo automobilyje.

„Memorialas“ yra viena iš nedaugelio teisių gynimo grupių, tęsianti veiklą Čečėnijoje, kurią tvirtu kumščiu valdo Ramzanas Kadyrovas ir kur būta aktyvistų pagrobimų, nužudymų ir smurto prieš juos.

Kovą teismas O. Titijevui skyrė ketverių metų kalėjimo bausmę, bet anksčiau šį mėnesį nuspręsta paleisti jį lygtinai.

Išėjęs iš kalėjimo Čečėnijos Arguno mieste O. Titijevas pareiškė, kad „niekada nesiliovė dirbti su žmogaus teisėmis“, pasakojo „Memorialo“ atstovas Olegas Orlovas, pasitikęs išlaisvintą kolegą.

„Visi džiaugiamės, kad mūsų kolega pagaliau laisvas“, – sakė O. Orlovas ir pridūrė, kad O. Titijevui veikiausiai nebepavyks dirbti Čečėnijoje taip, kaip anksčiau.

„Manau, jog beveik neįmanoma, kad jis čia dirbtų“, – teigė O. Orlovas.

Pasak jo, O. Titijevas „tikrai tęs (darbą) „Memoriale“, o pati organizacija ir toliau veiks Čečėnijoje, tik „kitokiu būdu“.

Į laisvę paleistas O. Titijevas apsistos pas savo brolį, nurodė jo advokatė Marina Dubrovina ir O. Orlovas.

Paleidimai – „ne tendencija“

„Jis labai pasiilgo savo artimųjų ir nori grįžti namo“, – sakė M. Dubrovina.

„Memorialas“ kalba apie žmogaus teisių pažeidimus Čečėnijoje ir yra konkrečiai apkaltinęs R. Kadyrovą vadovaujant totalitariniam režimui, nevengiančiam pagrobimų ir kankinimo.

Pats Čečėnijos lyderis socialiniame tinkle „Instagram“ parašė „sveikinantis“ sprendimą išlaisvinti O. Titijevą.

O. Titijevas išėjo į laisvę praėjus savaitei po to, kai buvo panaikinti su narkotikais susiję kaltinimai tyrimus vykdžiusiam rusų žurnalistui Ivanui Golunovui, kurio byla sulaukė didžiulio atgarsio.

Nepriklausomo naujienų portalo „Meduza“ žurnalistas buvo apkaltintas narkotikų platinimu, tačiau praėjusią savaitę kaltinimai jam buvo panaikinti dėl įrodymų stygiaus.

Pasak Kremliaus kritikų, kaltinimai narkotikų platinimu arba ekstremizmu yra valdžios dažnai naudojami kaip priemonė teisių gynėjams, aktyvistams arba oponentams nutildyti.

Nors O. Titijevo ir I. Golunovo atvejai džiugina, jie nėra didesnių pokyčių šalyje rodiklis, perspėjo advokatė M. Dubrovina.

„Dviejų žmonių paleidimo negalima vadinti tendencija, nes didžiulis skaičius žmonių, kuriems buvo pakišta narkotikų, yra kalėjime“, – sakė ji.

„Labai gerai, kad O. Titijevas buvo paleistas, bet būtų gerai, kad narkotikų pakišimo praktika baigtųsi“, – teigė advokatė.

O. Titijevas ir jo šalininkai aktyvistui iškeltą bylą sieja su jo vykdytais tyrimais apie regione, liūdnai pagarsėjusiame teisių pažeidimais, veikiančią slaptą kalėjimų sistemą.

„Jis visuomet sakydavo, kad tai susiję su jo kaip Grozno (skyriaus) „Memorialo“ vadovo veikla. Tai yra persekiojimas už jo veiklą“, – sakė M. Dubrovina.