Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Donaldas Tuskas žurnalistams sakė, kad likusios 27 Bendrijos narės vienbalsiai per viršūnių susitikimą sutarė, jog dėl JK „pasitraukimo sutarties persiderama nebus“.

Dabartinis „Brexit“ susitarimas pernai buvo suderintas su JK premjerės Theresos May vyriausybe.

Th. May nesugebėjo įtikinti JK parlamento pritarti šiai sutarčiai ir praeitą mėnesį nutarė atsistatydinti.

Labiausiai tikėtina, kad jos įpėdiniu taps buvęs užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas, vienas iškiliausių „Brexit“ kampanijos veidų. Dėl premjero posto su juo varžysis užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas.

Kuris iš šių finalininkų galiausiai taps lyderiu, ateinantį mėnesį savo balsais nuspręs 160 tūkst. paprastų JK Konservatorių partijos narių.

Abu politikai teigia norintys persiderėti dėl susitarimo, kurį Th. May pasiekė po dvejus metus trukusių sunkių derybų. Britanijos parlamentarai tą sutartį atmetė tris kartus.

Pasak D. Tusko, blokas išliks „labai preciziškas ir kantrus“, nepaisydamas Vestminsteryje besitęsiančios politinės dramos.

„Galbūt dėl tam tikrų asmeninių sprendimų Londone „Brexit“ procesas bus net labiau jaudinantis nei anksčiau, bet, kalbant apie mūsų poziciją, niekas nepasikeitė“, – po ES viršūnių susitikimo Briuselyje žurnalistams pareiškė EVT pirmininkas.

Buvęs Lenkijos premjeras pridūrė, kad likusių 27 ES valstybių lyderiai tvirtai įsitikinę, jog negali būti jokios kalbos apie pakeitimus pernai lapkritį pasiektame 600 puslapių dokumente.

„Esame pasirengę bendradarbiauti su kitu JK ministru pirmininku“, – pažymėjo D. Tuskas.

„Esame atviri deryboms, kalbant apie deklaraciją dėl būsimų JK ir ES santykių, jei pasikeistų JK pozicija, bet dėl susitarimo dėl išstojimo iš naujo deramasi nebus“, – pabrėžė jis.

Tuo metu Jeanas-Claude'as Junckeris, vadovaujantis Europos Komisijai, kuri per „Brexit“ derybas atstovavo ES, pareiškė kad negalėtų nieko pridurti, nes lyderiai „vienbalsiai pakartojo, kad dėl susitarimo dėl išstojimo iš naujo nebus deramasi“.

„Brexit“ data buvo atidėta jau dukart, ir tiek J. Huntas, tiek B. Johnsonas sako, kad Britanija turėtų palikti Bendriją iki dabartinio galutinio termino – spalio 31 dienos, net jei tai reikštų būtinybę išstoti be jokios sutarties.

Kaip bebūtų, J. Huntas užsiminė, kad galėtų neilgam atidėti „Brexit“, jei būtų priartėta prie susitarimo su Briuseliu, o B. Johnsonas atsisakė tvirtai garantuoti, kad šalis išstos iš bloko spalio 31 dieną.