Tačiau santykiui bręstant, keičiasi ir mūsų emocijos. Ryšys gilėja, pradedame suvokti, kad meilė reikalauja nuolatinės komunikacijos, pasišventimo ir išties sunkaus darbo. Kai visų šių komponentų pritrūksta, tarpusavio ryšys ima silpnėti.

Susimąstome – kaip tai, kas iš pažiūros atrodė tobula, galėjo taip pasikeisti į neigiamą pusę?

Meilė paprastai neišgaruoja staiga, per vieną dieną, tačiau dažniausiai mes nepastebime, kaip jos rezervuaras ima tuštėti, o susigriebiame tik tada, kai jame tebūna likę vos keli meilės lašai.

Vis dėlto, kaip atskirti, ar tai laikinas atitolimas ir atšalimas, ar meilės iš tiesų nebeliko?

Aptarsime dažniausiai pasitaikančius ženklus, kad santykiuose nebeliko meilės, ir išsiaiškinsime, ar įmanoma meilę susigrąžinti. Ir jei įmanoma, kaip tai daryti.

Kokia yra santuoka be meilės? Ir ar seksas santuokoje svarbu?

Santuoka be meilės ir santuoka be sekso nėra tas pats. Tai, kad partneriai nesimyli, dar nereiškia, kad jie vienas kito nemyli. Nėra universalių kriterijų, leidžiančių apibrėžti santuoką be sekso – tai priklauso nuo konkrečios poros, sako klinikinė psichologė Ramani Durvasula, parašiusi knygą „Should I Stay or Should I go?“

Žinoma, jei mylitės rečiau nei kartą per metus, jūsų santuoką jau galima vadinti santuoka be sekso, nors kai kurie ekspertai šiai kategorijai priskiria ir tokius santykius, kai mylimasi rečiau nei kas mėnesį. Vis dėlto svarbiausias orientyras čia turėtų būti tai, ar retos intymumo akimirkos jums sukelia problemų. Jei abiems partneriams užtenka tokio režimo, ir abu jaučiasi laimingi – reiškia, nėra dėl ko nerimauti.

Santuoka be meilės yra tada, pasak Niujorke įsikūrusio seksologo, Sekso terapijos ir tyrimų draugijos nario ir knygos „She Comes First“ autoriaus Iano Kernerio, kai partneriai nebesijaučia mylimi, nebesirūpina vienas kitu.

Bet kokiu atveju, jūsų santuokos diagnozė visų pirma priklauso nuo to, kaip jūs ir jūsų partneris (-ė) joje jaučiatės, sako I. Kerneris. Jei nuolat jaučiatės nelaimingi, nevertėtų ignoruoti savo būsenos.

Kokie ženklai atskleidžia, kad jūsų santuoka be meilės?

Kiekviena pora retkarčiais patiria sunkumų, partneriai gali kuriam laikui nutolti vienas nuo kito – tai normalu. Tačiau jei toliau išvardytus simptomus jaučiate nuolatos, greičiausiai, meilės jūsų santuokoje nebeliko.

Tarp jūsų nuolat yra atstumas

Lengva įsisukti į rutiną, kai visą laiką užima vaikai, darbas ir kiti papildomi dalykai, ir nė nepastebėjus nustumti santykius su partneriu (-e) į antrą planą. „Lengva tapti laivais, kurie prasilenkia tamsoje, ir galiausiai nebesijaučiame mylimi“, – sako R. Durvasula

Kiti gyvenimo aspektai jums svarbesni už partnerį (-ę)

Stresas dėl darbo, pinigų ir šeiminių pareigų labai greit užgesina romantiškas kibirkštėles santykiuose. Bet jei, pastebėjus, kad taip nutiko jūsų santuokoje, jums tai visiškai neberūpi, arba jei rūpi mažiau nei paaukštinimas darbe, tai gali būti problema, sako R. Durvasula.

Tarp jūsų nėra veiksmingos komunikacijos

Ar jūs nuolat konfliktuojate? O gal apskritai nebesikalbate? Stresas atitolina žmones, ir galiausiai jie susvetimėja, nebesijaučia mylimi, sako R. Durvasula.

Vis dėlto, jei jūs apskritai jau net nebesiginčijate, tai irgi nėra geras ženklas, nes tai reiškia, kad nebeinvestuojate pastangų į santykių gerinimą.

Net jei nenustojote mylėtis, intymiomis akimirkomis nejaučiate emocinio artumo

Net kai meilė poroje išblėsta, seksas gali likti, tačiau tai nebėra mylėjimasis, pagrįstas emociniu artumu, o tiesiog fizinė iškrova, sako I. Kerneris.

Jums tiesiog neberūpi partneris (-ė) arba jaučiate, kad jūs jam (jai) neberūpite

Apatija yra stipri emocija – jei partnerio elgesys, kuris anksčiau būtų jus liūdinęs, dabar jums nebekelia jokių emocijų, tai nieko gera nežada. „Tai reiškia, kad gyvenate emocinėje dykumoje“, – sako I. Kerneris.

Jūsų partneris (-ė) nededa jokių pastangų, kad išsaugotų santykius

Jei jūs dedate pastangas, kad išsaugotumėte santykius, bet jūsų partneris (-ė) visiškai nesistengia, tai irgi ženklas, kad meilė tarp jūsų išblėso, sako R. Durvasula. Jei jūsų partneris (-ė) turi narcisistinės asmenybės bruožų, jis (ji) gali nejausti jokios kaltės dėl to, kad kad nededa jokių pastangų, sako ji.

Ar įmanoma meilę susigrąžinti? Ar santuoka pasmerkta žlugti?

Įmanoma išbristi iš nelaimingumo būsenos, bet tai reikalauja nemažai pastangų. Visų pirma, skirkite laiko ir išanalizuokite, kodėl pasikeitė jūsų santykiai, ir ko reikėtų, kad meilė sugrįžtų, sako I. Kerneris. O tada galite imtis tokių žingsnių:

Komunikuokite su partneriu (-e)

„Kalbėkitės vienas su kitu apie tai, kas jus paskatino užmegzti ryšį, kodėl įsimylėjote vienas kita. Nupūskite dulkes nuo prisiminimų apie pirminį entuziazmą, bendrus planus ir lūkesčius, – pataria R. Durvasula. – Ar jūs vis dar jų turite, ar jie vis dar laiko jus drauge? Tik turėkite omenyje, kad pokalbis gali būti skausmingas. Galbūt pamatysite, kaip toli vienas nuo kito atsidūrėte, tačiau gali būti ir taip, kad suprasite, jog pirmosios bendros vizijos vis dar motyvuoja jus abu“, – sako ji.

Jei jaučiate, kad patys nebesugebate komunikuoti, galbūt vertėtų kreiptis į porų konsultantavimo specialistus. Galbūt tai padės jums išmokti komunikuoti, išsikelti prioritetus ir dėmesingai įsiklausyti vienam į kitą, sako R. Durvasula.

„Galbūt jie jums pasiūlys kitų išbandytus metodus, tokius kaip pasimatymų vakaras, popietės greitukas arba komunikavimo gudrybės“, – sako ji.

Rekomenduojama visų pirma pailsėti vienam nuo kito, kurį laiką pabūti atskirai.

„Tai nereiškia, kad vienam iš jūsų reikia išsikelti iš namų, ar kad atskirai reikia gyventi kelias savaites, – sako R. Durvasula. – Galbūt vienam jūsų užtektų išvykti savaitei, kol kitas liktų namuose, o po to apsikeistumėte. Tas, kuris išvyks, bent savaitę galės negalvoti apie sauskelnes, maisto ruošą ir eismo spūstis ir apmąstyti santykius.“

Žinoma, tai ne visada įmanoma, priklausomai nuo aplinkybių ir įsipareigojimų, bet galima ir improvizuoti, sako ji.

Kai būsite išvykę, pagalvokite, kaip jaučiatės be partnerio (-ės).
„Gavę įkvėpti oro ir atsikvėpti, paprastai viską pamatome daug aiškiau “, – sako R. Durvasula.

Galiausiai, galite svarstyti skyrybų galimybę.

Jei supratote, kad iš esmės jaučiatės nelaimingi, ir nebematote jokių galimybių atkurti prarastą ryšį, ko gero reikėtų apmąstyti skyrybų galimybę. R. Durvasula visų pirma rekomenduoja individualią terapiją, kad galėtumėte išsikalbėti.

„Svarbu rasti saugią vietą, kur galėtumėte išsakyti skausmingas, o kartais galbūt net draudžiamas mintis“, – sako ji ir priduria, kad geriau vengti kalbėtis apie tai su draugais, kurie retai būna objektyvūs.

Taip pat vertėtų pasikalbėti su advokatu ar kitu skyrybų srities specialistu, išmanančiu teisinius skyrybų aspektus, pataria R. Durvasula.

Jei apsisprendėte skirtis, pasikalbėkite apie tai su partneriu.
„Galbūt po tokių pokalbių vienas iš jūsų nuspręs kuriam laikui išsikelti iš bendrų namų, kad įvertintų savo jausmus, sako R. Durvasula. – Taip pat verta kreiptis ir į porų konsultantus – bet jau ne siekiant išsaugoti santuoką, o pakloti pamatus kiek įmanoma labiau civilizuotoms skyryboms.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)