Pokytį skatina pavyzdžiai

„Women Go Tech“ organizatoriai pratęsė tradiciją sezono pabaigoje išrinkti pokyčiams labiausiai įkvepiančius pavyzdžius. Už sėkmingiausią startą apdovanojimus pelnė programos ugdytinės Eglė Daugėlaitė, Laura Kasiulytė ir Eglė Predkelytė. Prizus apdovanojimams įsteigė „Barclays“ operacijų centras Lietuvoje.

„Jau trejus metus iš eilės kryptingai ir nuosekliai siekiame pokyčių. Džiaugiuosi dėl kiekvienos esamos ir būsimos programos ugdytinės, kuri, nepaisydama visuomenėje įsitvirtinusių stereotipų, nusprendė rinktis karjerą technologijų srityje. Viena sėkmės istorija skatina kitą, šiandien programoje tokių skaičiuojame jau daugiau nei šimtą – tai tik dar didesnė paskata tęsti darbus, augti ir kurti ilgalaikį pokytį“, – sako viena iš „Women Go Tech“ iniciatorių Žydrūnė Vitaitė.

Sėkmė slypi apsisprendime

Sezono uždarymo metu apdovanojimą pelniusi E. Daugėlaitė karjerą pradėjo pagal įgytą fizikės išsilavinimą, tačiau nusprendė persikvalifikuoti – metė darbą ir mokėsi tol, kol įgyvendino svajonę tapti programuotoja. Programoje E. Daugėlaitės mentoriumi tapo dr. Vytautas Ašeris, „Danske Bank“ Turto ir investicijų valdymo departamento Lietuvos padalinio vadovas, Vilniaus universiteto partnerystės profesorius.

Kita ugdytinė L. Kasiulytė baigė biomechanikos studijas, tačiau suprato, kad karjerą nori derinti su kelionėmis po pasaulį – tuomet ji išbandė programų testuotojos darbą, o kartu prasidėjo ir kiti teigiami gyvenimo pokyčiai. L. Kasiulytės mentoriumi programoje tapo Mantas Aniulis, „Nasdaq Vilnius“ testavimo komandos vadovas.

Taip pat visus įkvėpė E. Predkelytės sėkmės istorija – būdama humanitare, ji vis dėlto panoro išbandyti save kitoje srityje, todėl vadybą iškeitė į programavimą. Iš pradžių dvejonių buvo nemažai, tačiau jas išsklaidyti padėjo mentorius Vaidas Pilkauskas, „Wix“ programavimo specialistas.

Sutraukia talentus

Technologijų srities potencialą talentams nepaisant lyčių stereotipų įrodo tai, kad norinčiųjų patekti į „Women Go Tech“ programą kiekvienais metais reikšmingai daugėja. Pirmąjį sezoną jų buvo 251, antrąjį 459, o trečiąjį – jau 792, iš kurių programai buvo atrinktos atitinkamai 45, 71 ir 135 ugdytinės, su jomis dirbo 32, 61 ir 94 mentoriai ir konsultantai.

Mentorystės ir konsultacijų programos svarbą supranta ir prie iniciatyvos prisideda Lietuvos technologijų sektoriaus lyderiai – šį sezoną pagrindiniais programos partneriais tapo „Barclays“ operacijų centras Lietuvoje ir Vokietijos automobilių elektronikos komponentų gamintoja Lietuvoje „HELLA Lithuania“.

„Tikime, jog sėkmės istorijos įkvepia ne tik būsimas „Women Go Tech“ dalyves, bet kartu motyvuoja pačius mentorius dalyvauti programoje ir kitą sezoną. Nuoseklumas bei sėkmės pavyzdžiai, skatinant moteris rinktis darbą technologijų srityje, yra būtini. Džiaugiamės kasmet didėjančiu ugdytiniu skaičiumi bei tuo, jog technologijų srityje stiprėja socialinės kompetencijos ir palaipsniui nebeliks atskirties tarp lyčių. Pastebėjome, jog kuo įvairesnė darbo jėga yra įtraukta į paslaugų ir produktų kūrimą, tuo didesnis verslo potencialas yra išnaudojamas“, – sako „Barclays“ operacijų centro Lietuvoje (BGOL) personalo vadovė Lietuvai ir Prahai Auksė Žukauskienė.

„Lyčių lygybė yra vienas pagrindinių HELLA grupės principų, kuriuo vadovaujamės ir Lietuvoje įsteigtame padalinyje. Šiuo metu „HELLA Lithuania“ vadovų komandos pasiskirstymas lyčių atžvilgiu yra 50/50, tai teigiamai atsiliepia sprendimų priėmimui. Tiesa, išlaikyti šią proporciją tampa vis sudėtingiau dėl spartaus inžinerijos specialistų poreikio augimo. Būtent „Women Go Tech“ programa mums yra svarbi pritraukiant labiausiai motyvuotas ir suinteresuotas merginas rinktis technologijų sritį bei skatinant naikinti nusistovėjusius stereotipus“, – sako Michael Jarecki, „HELLA Lithuania“ direktorius.

Pasak M. Jarecki, motyvacija ir noras tobulėti – svarbiausi asmenybės bruožai, pradedant kelią visiškai naujoje srityje: „Šio sezono metu turėjome galimybę pabendrauti su įvairių sričių atstovėmis ir likome sužavėti jų žingeidumu ir atvirumu naujai informacijai, kaip, pavyzdžiui, susidomėjimu automobilių elektronikos gamybos procesais. Esame tikri, jog technologijų srities įmonės privalo būti atviros ir aktyviai įsitraukti skatinant merginų norą atrasti save technologijų srityje.“

Nemažins apimčių

Ketvirtasis „Women Go Tech“ programos sezonas startuos dar šių metų rudenį. Numatant augantį kandidačių susidomėjimą, planuojama priimti rekordinį skaičių – net apie 200 – ugdytinių.

Tiesa, naująjį sezoną daugiau dėmesio bus skiriama ne tik bendrai technologijoms, bet ir konkrečioms sritims, pavyzdžiui, testavimui ir inžinerijai. Taip pat bus aktyviau dirbama ugdytinių kompetencijų kėlimo klausimais, kad jos greičiau persikvalifikuotų arba praplėstų žinias jau esamoje technologijų pozicijoje.

„Women Go Tech“ yra pirmoji mentorystės ir konsultacijų programa Lietuvoje, skirta merginoms ir moterims, siekiančioms karjeros technologijų sektoriuje. Nuo pat pradžių „Women Go Tech“ globojo Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)