JT specialioji pranešėja neteisminio, neatidėliotino ir savavališko mirties bausmės vykdymo klausimais Agnes Callamard naujoje ataskaitoje nurodė, jog esama patikimų įrodymų, pagrindžiančių būtinybę nuodugniai ištirti Saudo Arabijos aukšto rango pareigūnų, įskaitant sosto įpėdinį, asmeninę atsakomybę.

Ataskaitoje pažymima, kad „dėl kaltės išvada nepadaryta“. Anot dokumento, tik konstatuojama, jog esama patikimų įrodymų, dėl kurių reikėtų tęsti tyrimą, kad būtų nustatyta, ar esama pagrindo baudžiamajai atsakomybei.

A. Callamard sakė, kad ji, pavyzdžiui, rado įrodymų, jog „J. Khashoggi puikiai žinojo, kokią valdžią turi sosto įpėdinis, ir jo bijojo“.

Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras Adelis al Jubeiras atmetė Jungtinių Tautų ekspertės ataskaitą.

„Tai nėra nauja. (JT) ataskaitoje pakartojama tai, kas jau buvo skelbta ir išplatinta žiniaskliadoje“, – parašė ministras socialiniame tinkle „Twitter“.

„Ši ataskaita... turi akivaizdžių prieštaravimų ir nepagrįstų tvirtinimų, keliančių abejonių dėl jos patikimumo“, – nurodė jis.

JAV dienraščio „The Washington Post“ skiltininkas J. Khashoggi, nevengęs kritikuoti įtakingiausiu žmogumi Saudo Arabijoje laikomo sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano, buvo nužudytas karalystės konsulate Stambule praėjusių metų spalio 2 dieną.

Rijadas iš pradžių tvirtino nieko nežinąs apie žurnalisto likimą, bet vėliau kaltę dėl jo nužudymo suvertė agentams, esą surengusiems „nepavykusią“ operaciją.

Saudo Arabijos prokurorai išteisino sosto įpėdinį ir pranešė, kad dėl nužudymo buvo suimta kelios dešimtys žmonių. Penkiems iš jų reikalaujama skirti mirties bausmę.

A. Callamard buvo pavesta atlikti „nepriklausomą žmogaus teisių tyrimą“ dėl J. Khashoggi nužudymo.

JT specialieji pranešėjai yra nepriklausomi ir nekalba visos organizacijos vardu.