„Vienintelis dalykas, kurį galiu pasakyti, yra tai, kad sukilėliai lėktuvo tikrai nepašovė“, – Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“ teigė Igoris Strelkovas, taip pat žinomas kaip Igoris Girkinas.

Trečiadienį tarptautiniai tyrėjai teigė, kad I. Girkinui ir kitiems trims įtariamiesiems buvo išduoti arešto orderiai. Įtariamieji laikomi atsakingais už 2014 metais susprogdintą virš Ukrainos skridusį lėktuvą.

2014 metais iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs „Boeing 777“ lėktuvas buvo pašautas raketos ir perplėštas perpus. Lėktuvas tuo metu skrido virš Rytų Ukrainos teritorijos, vadovaujamos Rusijos remiamų separatistų. Incidento metu žuvo 298 žmonės.

Nyderlandų vadovaujamo tyrimo atstovai teigė, kad bus teisiami keturi įtariamieji – rusų tautybės Igoris Girkinas, Sergejus Dubinskis ir Olegas Pulatovas bei ukrainietis Leonidas Kharchenko. Jie taip pat bus įtraukti į Nyderlandų ir tarptautinį ieškomų žmonių sąrašą.

Nyderlandų prokuroras Fredas Westerbekas sakė, kad šie vyrai laikomi atsakingais už daug gyvybių nusinešusio ginklo, BUK priešlėktuvinių raketų sistemos, atgabenimą į Rytų Ukrainą.

Žuvusiųjų artimieji trečiadienį buvo informuoti apie numatomą teismo datą – įtariamieji turėtų būti teisiami Nyderlanduose 2020 metų kovą. Vis dėlto Rusija savo piliečių neleidžia teisti už Rusijos ribų, taigi gali būti, kad teismas bus vykdomas teisiamiesiems procese nedalyvaujant.

Prieš metus tarptautinis tyrimas atskleidė, kad „Boeing 777“ lėktuvą kliudžiusi BUK raketa priklausė Rusijos karinei brigadai, įsikūrusiai Kursko mieste, šalies pietvakariuose.

Iš visų įtariamųjų labiausiai tikėtina, kad tikrai nusikaltęs yra I. Girkinas. Manoma, kad šiuo metu jis gyvena kažkur Maskvoje. I. Girkinas buvo vyresnysis vadinamosios Donecko Liaudies Respublikos vadas prieš tai, kai, atrodo, susipyko su Kremliumi. Kaltinimų I. Girkinas nenorėjo komentuoti, bet sakė, kad nei jis, nei kiti sukilėliai incidente nedalyvavo.