Derybininkų posėdyje nedalyvavo nė vienas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguotas derybininkas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūno pavaduotojas Jonas Jarutis po posėdžio, kuris vyko už uždarų durų, teigė, kad nežino tikslios priežasties, kodėl Valdemaro Tomaševskio derybininkai nepasirodė: gal per vėlai buvo informuota apie susitikimą, gal buvo kitokių priežasčių.

Vis dėlto posėdyje buvo aptarti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos reikalavimai derybose dėl koalicijos.

„Derybos vyksta, iki galo nėra sutarta, aptarinėjome vieną iš pagrindinių klausimų – vaiko pinigus, – kalbėjo J. Jarutis ir tvirtino, kad sprendžiama skirti daugiau lėšų vaiko pinigams. – Tai pagrindinei išmokai, universaliai ir papildomai. Preliminariai aptarta, kad universali išmoka būtų 70, o papildoma – 30 eurų. Bendroje sumoje daugiavaikės šeimos gaus po 100 eurų, jei gali ir socialiai remtinos.“

J. Jarutis pastebėjo, kad tai buvo vienas iš Lietuvos lenkų rinkimų akcijos siūlymų: „Gaila nebuvo šiandien mūsų kolegų lenkų dėl kažkokių priežasčių, nes tas pasiūlymas jų buvo ir mūsų visų kartu. Manau, kad prieisime prie bendro susitarimo dėl šito klausimo“.

„Valstiečių“ lyderis R. Karbauskis yra teigęs, kad vaiko pinigų didinimui tiesiog nėra lėšų, tačiau J. Jarutis pažymėjo, kad „reikės ieškoti“. Kiek reikėtų papildomų lėšų? „Papildomai apie 100 milijonų, – teigė J. Jarutis. – Nėra lengva suskaičiuoti, kiek bus daugiavaikių šeimų, bet šiai dienai yra taip.“

Jis teigė, kad išmokos didinamos ir norint paskatinti gimstamumą.

J. Jarutis kalbėjo, kad kiti klausimai nesikeičia: „Didžiąja dalimi tie punktai, kurie buvo aptarti, nesikaitė: ir dėl aplinkosaugos, ir dėl kelių programos lėšų padidinimo, dėl savivaldybių rėmimo“.

„Valstiečių“ atstovas tvirtino, kad jų tikslas – susiderėti, o finansus skaičiuos Finansų ministerija.

„Ultimatumų nebėra, visi suprantame, kad bendras siekis, kad kuo daugiau žmonių gautų didesnes pajamas, o per vaiko pinigus matome, kad tai viena efektyviausių priemonių, kai mažiausiai uždirbantys gautų didesnes pajamas“, – teigė J. Jarutis.

Derybos turėtų būti tęsiamos ketvirtadienį.

Memorandumą dėl koalicijos jau yra pasirašiusios trys partijos: Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija ir partija „Tvarka ir teisingumas“.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškųjų šeimų sąjunga memorandumo pasirašyme nedalyvavo, tačiau vėliau Taryboje nusprendė, kad pradės derybos dėl galimo prisijungimo prie koalicijos.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos derybininkų grupei vadovauja Rita Tamošiūnienė, Jaroslav Narkevič ir Česlav Olševski. Jų reikalavimai – vaiko pinigų didinimas ir nemokami vaistai pensininkams. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai žiniasklaidai tvirtino, kad jokių postų Vyriausybėje nesieks.

V. Tomaševskio vadovaujama lenkų rinkimų akcija siekia, kad vaiko pinigai būtų padidinti iki 120 eurų. Pagal jų planą, jau kitąmet vaiko pinigai turėtų siekti 100 eurų.

Valstiečių-žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis yra sakęs, kad artėjama prie sutarimo dėl vaiko pinigų didinimo kitais metais – iki 70 eurų, o daugiavaikėms – iki 100 eurų. Šiuo metu vaiko pinigai visoms šeimoms siekia 50 eurų, daugiavaikėms – 70 eurų.

Potencialūs koalicijos partneriai buvę linkę pritarti ir siūlymui kompensuoti senjorams nuo 75 m. būtiniausius vaistus.

„Tvarkiečiai“ siekia keisti vaiko priežiūros atostogų tvarką. Pagal jų planą, pirmaisiais metais turėtų būti mokama 100 proc. algos suma, o antrais – 45 procentų.

Memorandume numatyta, kad Seimo pirmininko postą turėtų užimti socialdarbietis.

Konkrečių kalbų apie ministrų kėdžių dalybas dar nebuvo.