Mokslininkai įrodinėja, kaip svarbu, kad vietoj gazuotų gėrimų ir sulčių, vaikams būtų duodama vandens. Taigi, turite ne tik nuolat priminti vaikui gerti vandenį, bet ir demonstruoti sektiną pavyzdį.

Neseniai atliktas tyrimas įrodė, kad sveikatos būklė ir mityba daro konkrečią įtaką bręstančiam vaiko organizmui ir besivystančioms smegenims. Tyrimo išvadas kol kas derėtų vadinti preliminariomis; jas ketinama pristatyti Baltimorėje (JAV) vyksiančioje konferencijoje „Nutrition 2019“.

Tyrimo entuziastai bando įrodyti, kad vaikai, kurių mitybos racione ženklų procentą sudaro nesveiki užkandžiai ir cukrumi saldinti gėrimai, dažniau gauna prastesnius standartizuotų akademinių testų įvertinimus, palyginti su tais vaikais, kurie vartoja mažiau minėto tipo maisto.

Tyrimas taip pat parodė, kad gerti vandenį pratę vaikai geriau atlieka mąstymo lankstumo reikalaujančias užduotis nei tie, kurie neturi įpročio gerti vandenį. Daugiau vandens geriantys vaikai, kaip paaiškėjo, išsiskiria geresne atmintimi ir gebėjimu greičiau įsiminti svarbią informaciją.

Šis konkretus tyrimas parodė, kad du su puse litro (maždaug 10 puodelių) vandens per parą išgeriantiems vaikams būdingas aukštesnis hidratacijos lygis nei tiems, kurie per tą patį laiką teišgeria pusę litro vandens. Todėl, siekiant pagerinti vaiko smegenų funkcijas, patariama užtikrinti, kad per dieną jis išgertų bent 10 puodelių vandens.

Hidratacijos lygį gali neigiamai veikti pernelyg gausus saldintų gėrimų, tokių kaip sultys ir gazuoti vaisvandeniai, vartojimas. Tiesiog būtina įtikinti vaikus, kad vanduo – ypač svarbus kognityvinių smegenų funkcijų variklis.

Tyrimo autoriai teigia, kad tinkamai pakoreguotas mitybos racionas, taip pat tam tikra mokymo metodika, gali lemti tobulesnę vaiko kalbos raidą, didesnį imlumą vaizdams ir tinkamesnę socialine-emocinę elgseną. Todėl jei matote, kad vaikas turi pažangumo problemų, kad jam sunkiai sekasi įsiminti mokomąją medžiagą, galbūt verta pakoreguoti jų mitybą ir papildyti ją gausesnėmis vandens dozėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)