Kalėjimų departamentas pranešė, kad antradienį apie 12 val. Vilniaus pataisos namuose sulaikytas anksčiau teistas advokatas A. Šukevičius, mat atėjęs į įkalinimo įstaigą bandė nuteistajam perduoti neleistinų daiktų.

„Vyras pateikė galiojantį pažymėjimą“, – DELFI sako Kalėjimų departamento atstovė Simona Banienė.

Lietuvos advokatūros atstovai patikslino, kad A. Šukevičius laikinai išbrauktas iš praktikuojančių advokatų sąrašo dar 2018 rugsėjo 15 d., todėl jis negalėjo eiti į įkalinimo įstaigą kaip advokatas.

„Advokato pažymėjimą jis turi, tačiau tarybos posėdyje jam buvo išaiškinta, kad jo veikla sustabdyta. Jei atsidarysite advokatūros internetinį puslapį, praktikuojančių advokatų sąraše jo pavardės nerasite. Advokatūros įstatymas numato, kad pirma žmogus tampa advokatu, po to įrašomas į praktikuojančių advokatų sąrašą. Advokatu tampama, kai išlaikomi egzaminai, žmogus atitinka keliamus reikalavimus, neturi problemų su sveikata, yra nepriekaištingos reputacijos – jis neturi būti teistas. Tarp advokatų yra ir prokurorų, ir teisėjų. Tačiau kaip advokatas toks asmuo dar negali vykdyti veiklos. Reikia tapti praktikuojančiu advokatu, kad vykdyti veiklą, – dėstė advokatų tarybos pirmininko pavaduotojas Mindaugas Kukaitis. – A. Šukevičiaus atveju yra piktnaudžiavimas profesine veikla – jis negali dirbti to darbo, kuris priklauso advokatui. Jis puikiai žinodamas, kad jis yra išbrauktas iš praktikuojančių advokatų sąrašo“.

Anot M. Kukaičio, įkalinimo įstaigos darbuotojai padarė žmogišką klaidą, jei pasitikėjo A. Šukevičiumi ir jiems pakako pateikto advokato pažymėjimo – jie privalėjo patikrinti advokatūros puslapyje, ar jis yra praktikuojantis. Tačiau tikslesnes aplinkybes dar aiškinasi ir Kalėjimų departamentas, ir Lietuvos advokatūra.

M. Kukaitis atviras: tokių atvejų, kai advokatas pasinaudoja pažymėjimu, jis pamena vos antrą. Gerokai anksčiau vienas asmuo bandė suklaidinti teismą, tačiau to padaryti jam nepavyko, mat teismas patikrino, ar advokatas yra praktikuojantis.

Visgi A. Šukevičiui po tokio bandymo patekti į pataisos namus gresia prarasti ir tą patį pateiktą advokatą pažymėjimą. M. Kukaitis paaiškino, kad pagal viešai pateiktus duomenis, kai patikrinimo metu advokato portfelyje aptikti žymekliai, kuriuose buvo paslėpti trys itin mažo dydžio mobiliojo ryšio telefonai, o dviejuose vokuose - dar du mobiliojo ryšio telefonai, jau yra šiurkštus pažeidimas ir būtų pakankamas pagrindas pašalinti vyrą iš advokatų gretų.

DELFI primena, kad pernai Vilniaus apygardos teismas advokatą Artūrą Šukevičių ir bankroto administratorių Liną Lobeckį nuteisė už kyšininkavimą. Jiems buvo skirtos lygtinės laisvės atėmimo bausmės.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos atlikto tyrimo duomenimis, Linas Lobeckis ir A. Šukevičius, veikdami bendrininkų grupėje, pagal išankstinį susitarimą reikalavo iš bankrutuojančios įmonės buvusio direktoriaus didelės vertės – 15 tūkst. eurų – kyšio už teisminio proceso sustabdymą ir dalį reikalauto kyšio – 5 tūkst. eurų – priėmė.

Bankroto administratoriui ir advokatui skirtas trejų metų laisvės atėmimas, bausmės vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui. Abiem nuteistiesiems skirtos ir baudžiamojo poveikio priemonės – teisės dirbti teisinį darbą atėmimas ketveriems metams. Jie taip pat turės sumokėti po 25 MGL dydžio įmokas (950 eurų) į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.