Jie ragina šias institucijas imtis įstatymuose numatytų veiksmų, neatmetant galimybės duoti privalomus nurodymus tinklo paslaugų teikėjams panaikinti galimybę Lietuvos teritorijoje pasiekti „Sputnik“ grupės interneto svetaines.

Pasak Seimo narių, vien per pastaruosius kelis mėnesius šiame portale paskelbta informacija galimai pažeidžia Visuomenės informavimo įstatymo 19 straipsnį (dėl nesantaikos kurstymo), Baudžiamąjį ir Žurnalistų etikos kodeksus, dezinformuoja, šmeižia ir įžeidžia žmones, žemina jų garbę ir orumą.

Tikina, kad perrašomi faktai

Laidoje „DELFI diena“ Seimo Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų frakcijos narys Audronius Ažubalis sakė, kad šis kanalas yra tikra faktų iškraipymo mašina, būtent todėl ir buvo kreiptasi į institucijas, kurios galėtų imtis tam tiktų griežtų veiksmų.

Laurynas Kasčiūnas, Audronius Ažubalis

„Yra nuosekliai vykdoma lietuviškos istorijos klastojimo propaganda. Nėra dienos, kai nebūtų tokių tezių, kad „miško broliai banditai tarnavo SS daliniuose“ ir kt. dalykai. Galima būtų nekreipti dėmesio, bet pagal skaičius pasižiūrėjus, ten yra kažkur apie 400 tūkst. nuolatinių lankytojų, o apie 100 tūkst. yra iš Lietuvos.

Skaičiai yra dideli, todėl tą smegenų plovimo kanalą vienaip ar kitaip reikia tramdyti. Mes nesiūlome iš karto uždaryti, bet mes kreipiamės į institucijas, kad būtų priimtas reikiamas sprendimas. Pavyzdžiui, iki laikino arba visiško uždarymo“, – DELFI kalbėjo A. Ažubalis.

Atkreipė dėmesį į istoriją

Seimo Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų frakcijos narys Laurynas Kasčiūnas pabrėžė, kad tam tikra iškreipta informacija yra bandoma klastoti faktus.

„Kai kurie dalykai jau tapo tendencija. Atlikę šiokį tokį monitoringą, galime sakyti, kad yra sistemingai bandoma perrašyti mūsų istoriją, kurstyti neapykantą. Pavyzdžiui, kalbant apie partizanus, kurie „tarnavo SS daliniuose“. Sveiko proto žmogus žino, kad Lietuvoje SS batalionas neveikė.

Tai jau yra ne šiaip klaida, bet kurstoma neapykanta Lietuvos visuomenėje. Tokiu būdu bandoma užmesti dėmę ir mūsų laisvės kovai. Kodėl Rusija yra taip nusiteikusi prieš visą mūsų laisvės kovotojų judėjimą, nes, kai tu diskredituoji partizaninį judėjimą, kuris parodė, kad mes priešinomės okupacijai, tu iš esmės pakirtinėji mūsų valstybingumo idėją.

Laurynas Kasčiūnas

Tokie dalykai ten yra nuolatiniai“, – DELFI laidoje kalbėjo L.Kasčiūnas.

„Vien per pastaruosius kelis mėnesius tinklalapyje buvo publikuota gausybė straipsnių, šmeižiančių mūsų partizanus, žeminančių mirusiųjų atminimą, iškreipiančių Lietuvos politikos aktualijas ir kurstančių nesantaiką. Lietuva yra išsikėlusi tikslą užkirsti kelią melagingoms naujienoms ir kitoms Kremliaus informacinio karo priemonėms. Ši nuostata ne kartą patvirtinta, kuomet Lietuvos teritorijoje buvo nutrauktos įstatymus pažeidusių televizijos kanalų retransliacijos. Akivaizdu, kad informaciniai išpuoliai yra tęsiami internete, todėl prašome atsakingų institucijų imtis veiksmų“, – teigė Seimo narys Laurynas Kasčiūnas.

Sulaukė palaikymo

Pasak L. Kasčiūno, jie jau sulaukė kelių palaikančių žmonių laiškų, kurie tikina, kad elgiamasi teisingai.

„Tai tikrai nėra žodžio laisvė. Dezinformacija, kurstanti neapykantą, negali prisidengti laisvos žiniasklaidos principais. Mes jau gavome porą palaikančių laiškų. Turbūt jų bus ir daugiau. Bet kai kurie klausia, kodėl Seimo nariai turi kreiptis, kur yra mūsų tarnybos? Mes kreipsimės į jas, tikėkimės, kad sulauksime į visa tai sisteminio požiūrio“, – DELFI kalbėjo Seimo narys.

A.Ažubalio teigimu, daugelis paminklų, garbinančių abejotinos reputacijos asmenybes, turėtų būti pašalinti.

„Žiūrėkite, o kodėl tiek metų stovi paminklai okupantams, kurie simbolizuoja jų teisybę, Kremliaus naratyvą ir niekam tai nerūpi. Jeigu aš būčiau miesto galva, tarkime, kad ir Klaipėdos, tai čia būtų pirmas mano uždavinys. Reiktų, kad tokie abejotinos vertės arba suklastotą Lietuvos istoriją liudijantys paminklai būtų pašalinti. Dar daugiau – dabar tokie paminklai tampa tam tikra maldos vieta tų antilietuviškai nusiteikusių žmonių, kurie ten būriuojasi. Tokie nesantaikos šaltiniai, kurie skaldo visuomenę, kurie yra palikti, jie turėtų būti pašalinti“, – nuomonę laidoje išreiškė A. Ažubalis.

Sumažėjo žiūrinčių rusišką televiziją

L. Kasčiūnas taip pat atkreipė dėmesį, kad jau dabar, lyginant su 2013 metais, Lietuvoje sumažėjo žmonių, žiūrinčių rusiškas televizijas.

„Dar norėčiau paplėtoti, kad ketvirtadalis to portalo lankytojų yra iš Lietuvos. Mes žinome, kad principinga mūsų Lietuvos radijo ir televizijos komisija ėmėsi Vakaruose dažnai rezervuotai vertinamų sprendimų, kai panaši neapykanta sklisti pradėdavo iš Rusijos televizijos kanalų, jie yra ne kartą sustabdę licenzijas ir tokiu būdu pašalindavo tokias televizijas bent laikinai iš mūsų pasirinkimų paletės.

Rezultatai tokie, kad jeigu 2013 metais Rusijos televizijas Lietuvoje žiūrėdavo 18 procentų žiūrovų, šiandien tas procentas jau siekia 6 procentus. Žinoma, svarbu yra istorinės atminties stiprinimas, kritinis mąstymas, nacionalinio naratyvo formavimas, bet kartais reikia ir saugiklių, kuriuos mes siūlome“, – tikina L.Kasčiūnas.

Visą pokalbį žiūrėkite DELFI laidoje.