Praėjusiais metais Valstybinio turizmo departamento darytas tyrimas atskleidė, kad Lietuvoje kasmetines atostogas praleidžia 70 proc. vietinių turistų. Taip pat, kad lietuviai beveik nesinaudoja ir jų beveik nepasiekia jokie turizmo informacijos šaltiniai. Gyvos rekomendacijos ir Google paieška išlieka labiausiai paplitę informacijos šaltiniai. Tik ketvirtadalis lietuvių per metus šalyje turi išvykų, ilgesnių nei 4 nakvynės. Palangoje ir Neringoje daugiausiai renkasi privatų nuomos sektorių: kambarius, butus, apartamentus. Šventojoje populiariausi kempingai, nameliai, palapinės. Daugiausia pinigų paliekama Neringoje.

Turizmo specialistų teigimu, kylant paslaugų kainoms, šiemet kyla ir apgyvendinimo kainos – maždaug 5-7 procentais, tačiau nemažai kur jos išliko tos pačios, ypatingai nuomininkai vertina nuolatinius klientus.

Romantikos mėgėjams – nakvynė jachtoje Nidoje

Neringoje per metus apsilanko virš 400 tūkstančių svečių. Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ vadovė Edita Lubickaitė teigia, kad dėl stiprios kainų variacijos, apgyvendinimo kainų skirtumo nuo praėjusių metų dar nepastebi.

„Birželio mėnesį nakvynę visada rasite šiek tiek pigesnę, liepos ir rugpjūčio mėnesiais kainos pasiekia piką. Pvz.: viešbučių Nidoje standartinio dviviečio numerio kaina vienai nakvynei birželio mėnesį kainuoja nuo 75 iki 129 Eur, liepos - rugpjūčio mėn. nuo 95 iki 159 Eur. Liukso apartamentai viešbutyje gali kainuoti 190 Eur ir daugiau.

2 kambarių buto nuomos kaina 4 asmenų šeimai nuo 50 iki 120 Eur ir daugiau. Kambarį su bendrais patogumais šeimai galima išsinuomoti už 30-40 Eur. Naktis nakvynės namuose vienam asmeniui bendrame kambaryje kainuoja apie 15 Eur“, - kainas vardijo E. Lubickaitė.


Nidos kempinge galima pasistatyti palapinę arba apsistoti su kemperiu ar autokaravanu. Priklausomai nuo sezono kainos yra tokios: mokestis už palapinę (1-4 vietų) – 4-6 Eur, už didelę palapinę (5-10 vietų) – 5-9 Eur, mokestis suaugusiam – 5,5-7,5 Eur, mokestis vaikui – 2,5-5 Eur. Atvykę automobiliu, jį statys irgi už mokestį: 4-6 Eur. Lengvasis automobilis, kemperis 15-23 Eur, auto-karavanas - 17-23 Eur.

Nidoje siūloma išskirtinė nakvynės vieta – uoste stovinčioje jachtoje. Viena naktis čia kainuoja nuo 55 iki 85 Eur. Talpina iki 4 asmenų, čia įrengtos dvi kajutės su lovomis, valgomasis, virtuvėlė, WC, uosto patalpose yra dušas.

„Lyginant visas keturias Neringos gyvenvietes - Juodkrantę, Pervalką, Preilą ir Nidą, didelių kainų skirtumų nėra. Interesantai, besikreipiantys į mūsų centrą, ieško ir pigaus poilsio, tiesiog pernakvoti vienai nakčiai, ir geresnio – su visais patogumais, kiemeliu, vaizdu į marias. Retais atvejais, bet būna, kad piko metu, maždaug liepos 15 d. – rugpjūčio 10 d., taip pat savaitgaliais būna sunku surasti laisvų vietų, bet ieškome ir randame“, - sako centro vadovė E. Lubickaitė.

Palangoje sezonas prasitęsė iki spalio pradžios

Palangoje ir Šventojoje apsistoti vietų begalės – viešbučiai, poilsio namai, nameliai, karavanai, kempingai, sodybos. Palangoje yra 33 klasifikuoti viešbučiai, taip pat yra 6 klasifikuoti svečių namai. Šalia jų daugybė neklasifikuojamų apgyvendinimo vietų – apartamentų, poilsio namų, nakvynės teikėjų. Palangoje yra vienintelis klasifikuotas keturių žvaigždučių kempingas, kuris turi ir 2 žvaigždučių viešbutį.

„Šiuo metu Palangoje 4 žvaigždučių viešbutyje dvivietis numeris kainuoja nuo 85 Eur, 3 žvaigždučių kategorijos – nuo 65 Eur. Paieškojus galima rasti nemažai įvairių akcijų, nuolaidų. Privačiame sektoriuje Šventoji išsiskiria apgyvendinimo nameliuose pasiūla. Nors tradiciškai manoma, kad Šventojoje poilsis pigesnis, tačiau čia taip pat galima rasti įvairaus lygio nakvynės pasiūlymų - nuo 3-5 Eur žmogui už lovą iki pakankamai prabangaus, už apartamentus ar namelį virš 100 Eur parai“, - teigia Palangos turizmo informacijos centro turizmo vadybininkė Alma Slaboševičienė.


Šventojoje 4 žvaigždučių kategorijos viešbutyje dvivietis numeris su pusryčiais kainuoja 77 Eur. 3 žvaigždučių viešbutyje galite apsistoti dviviečiame numeryje su pusryčiais už 65 Eur.

Pasak specialistės, Palangoje 4 asmenų šeima privačiame sektoriuje birželio mėnesį gali apsistoti nuo 35-40 Eur už kambarį ar net butą, liepos mėnesį nuo 45 Eur, rugpjūčio mėnesį taip pat panašiai. Pikas būna maždaug nuo liepos 6 d. iki rugpjūčio 15 d. Per eilę metų pastebėta, jog sezonas prailgėjo, daug svečių sulaukiama dar visą rugsėjo mėnesį, spalio pradžioje.

Piko metu būstų pasiūla mažėja, o kainos didėja

Turizmo departamento tyrimas parodė, kad didžioji dauguma, apsistojančių ne vien nuosavame būste, apgyvendinimo ieško savarankiškai internetu – 41 proc. iš jų renkasi nakvynę per paieškos sistemą Booking.com, apie ketvirtadalį – tiesiogiai apgyvendinimo įstaigos svetainėje, apie penktadalį – per grupinių pasiūlymų svetaines. Gyventojams labai aktuali išlieka pažįstamų žmonių rekomendacija – ja ieškodami apgyvendinimo vietos pasinaudoja 36 proc. lietuvių.

Poilsio namus Palangoje, kuriuose yra 5 atskiri apartamentai, nuomojantis Gediminas sako, kad jo klientai daugiausiai yra nuolatiniai ir kambarius rezervuojasi gerokai prieš sezono pradžią – tuomet gali būti tikri, kad turės, kur apsistoti, tarkime, liepos pabaigoje – rugpjūčio pradžioje. Vienos nakvynės poilsiautojų Gediminas nelaukia. Nelaukia ir savaitgalio poilsiautojų, nes tuomet kiti jo klientai negali ilsėtis, nes tokiam trumpam laikui, pasak nuomininko, neretai atvyksta triukšmingos kompanijos, kurių tikslas dažniau yra ne pailsėti, o pasilinksminti. Apartamentuose, kurie kainuoja nuo 50 iki 90 Eur už naktį, priklausomai nuo asmenų skaičiaus ir vasaros mėnesio, dažniausiai poilsiautojai praleidžia savaitę.


Kad yra daugiau siūlymų, norintiems apsistoti mažiausiai dviem naktims, galima įsitikinti panaršius Booking.com paieškos sistemoje – liepos pabaigoje Palangoje rezervuota 74 proc. siūlančių dviejų naktų poilsį apgyvendinimo įstaigų. Jeigu norite atvykti trims nakvynėms, pasiūlymų bus daugiau, o jei norite pasilikti vienai nakčiai – užimtumas siekia 88 proc., tad pasiūlymų belikę vos 12 proc. Apsistoti vienai nakčiai iki 50 Eur siūlo 25 įstaigos. Dviem naktims – 56. Jeigu norite apsigyventi vienai nakčiai savaitgalį, pasiūlymų dar mažiau. Šioje paieškos sistemoje dar galima rasti pigiausią toliau nuo centro esantį dvivietį kambarį, kuris kainuoja 23 Eur. Naktis Nakvynės namuose vienam asmeniui bendrame kambaryje kainuoja 13 Eur. Trijų žvaigždžių viešbutyje nakvynė dviem kainuoja nuo 80 Eur, keturių žvaigždžių viešbutyje – nuo 100 Eur. Nakvynė standartiniame kambaryje 5 žvaigždučių viešbutyje atsieis nuo 180 Eur.

Brangiausiai piko metu nuomojamas atostogų namas Palangoje – 345 m² ploto vila, kurioje nakvynė penkiems asmenims kainuoja 600 Eur. Jeigu jūsų dešimt žmonių, mokėsite už naktį 1000 Eur. O jeigu visi 22, tiek daugiausiai talpina ši 7 miegamųjų vila su baseinu, reikės mokėti 1700 Eur. Tiesa, ši vila nenuomojama vienai nakvynei, tad dauginti sumas reiktų iš mažiausiai dviejų.

Keturvietis poilsio namelis Šventojoje dviem naktims kainuoja 150 Eur.

Tuo pačiu metu, liepos pabaigoje, Nidoje Booking.com yra likę vos keliolika būstų. Pigiausias dvivietis nakčiai – 54 Eur. Brangiausia iš to, kas liko – 3 miegamųjų apartamentai, kurių kaina 200 Eur už naktį. Užsakymas galimas mažiausiai dviem naktims. Norintiems atvykti su vaikais, pasirinkimo dar mažiau.

Ieškantiems geriausio atostogų būsto varianto padės kurortuose veikiantys vietiniai turizmo ir informacijos centrai, taip pat daugybė kitų paieškos sistemų: www.priejuros.lt, www.poilsispajuryje.com, www.palangatic.lt; www.kambariu-nuoma.lt; www.nakvynepalangoje.lt; www.kopos.lt; www.nakvok.lt ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (251)