Aukcionų namai „Sotheby's“, įkurti 1744 metais Londone, yra seniausia bendrovė, kurios akcijomis prekiaujama Niujorko vertybinių popierių biržoje. Jei sandorį patvirtins akcininkai ir reguliavimo institucijos, „Sotheby's“ pirmą kartą per tris dešimtmečius taps privačia įmone.

Niujorko bendrovė, kurios ištakos yra Londone, vykdo aukcionus dešimtyje prekybos vietų visame pasaulyje, o metinė apyvarta viršija 4 mlrd. JAV dolerių.

Bendrovė pranešė, kad praėjusiais metais koreguotasis pelnas siekė beveik 130 mln. JAV dolerių, o įplaukos siekė daugiau nei 1 mlrd. JAV dolerių.

„Sotheby's“ yra vienas iš elegantiškiausių ir ambicingiausių prekių ženklų pasaulyje, – pareiškė bendrovės pirkėjas P. Drahi. – Būdamas ilgamečiu klientu ir bendrovės gerbėju, „Sotheby's“ įsigyju kartu su savo šeima.“

54 metų P. Drahi yra Prancūzijoje ir kitose šalyse telekomunikacijų paslaugas teikiančios bendrovės „Altice“ įkūrėjas ir kontroliuojantis akcininkas. Prancūzijos milijardierius išplėtė savo telekomunikacijų ir žiniasklaidos operacijas tarptautiniu mastu, vykdo verslą Portugalijoje, Izraelyje, JAV ir Dominikos Respublikoje. 2015 metais „Altice“ įsigijo kabelinės bendrovės bendrovę „Cablevision“, veikiančią Niujorko regione.

P. Drahi per savo bendrovę „BidFair USA“ sumokės po 57 JAV dolerius už akciją, arba 61 proc. daugiau nei „Sotheby's“ akcijų kaina prekybos sesijos pabaigoje penktadienį.

„Šis pirkinys suteiks „Sotheby's“ galimybę paspartinti sėkmingą pastarųjų metų augimo iniciatyvų programą lankstesnėje privačioje aplinkoje“, – pažymėjo „Sotheby's“ generalinis direktorius Tadas Smithas.

„Sotheby“ partnerė Londone „Christies“, įkurta Jameso Christie 1766 metais, buvo parduota kitam Prancūzijos verslininkui François Pinault 9-ojo dešimtmečio pabaigoje ir taip pat tapo privačia bendrove.

Pats pirmasis „Sotheby's“ atliktas pardavimas, kurio metu parduota „keli šimtai retų ir vertingų grožinės literatūros knygų“, įvyko 1744 metų kovo 11 dieną.

Bendrovė persikėlė iš Londono į Meiferą XX amžiaus pradžioje ir ėmėsi prekiauti meno kūriniais.

Šio šimtmečio pradžioje „Sotheby's“ Londone pardavė tokių dailės šedevrų kaip Pablo Picasso „Berniukas su pypke“(„Garçon à la pipe“) (už 104,2 mln. JAV dolerių), Andy Warholo „Sidabrinio automobilio avarija“ („Silver Car Crash“) (už 108,4 mln. JAV dolerių), Peterio Paulio Rubenso „Nekaltųjų žudynės“ („The Massacre of the Innocents”) (už 49,5 mln. svarų).

2012 metais aukcionų namuose buvo parduotas Edvardo Muncho „Klyksmas“ („Skrik“).

„Sotheby's“ akcijų kursas vidurdienio prekybos metu pakilo beveik 60 procentų.