Pradėjus domėtis šia istorija išties tapo aišku, kad prie Senamiesčio mokyklos dirbantys „Plungės lagūnos“ vyrai jokių kaulų toje vietoje nematė. Apie tokį praeivio radinį sakė nieko nežinantis ir mokyklos direktorius Paulius Zakalskis. Panašu, kad šie kaulai liko užfiksuoti tik minėtose nuotraukose, nes jas redakcijai atsiuntęs plungiškis savo laiške dar pridūrė, kad juos surinko ir užkasė šalia tos vietos, kur rado.

Beje, toks praeivio radinys nėra labai netikėtas. Teritorija, kurioje minėtoji įmonė keičia vamzdžius, yra visai šalia senųjų žydų kapinių. Kadangi jos yra pripažintos saugoma kultūros vertybe, „Plungės lagūna“ buvo įpareigota samdyti archeologus, kad jie stebėtų kasimo darbus.

Ši užduotis buvo patikėta Archeologinių tyrimų grupei, vadovaujamai Tomo Ivanausko. Jis „Žemaičiui“ sakė „Plungės lagūnos“ darbą prie žydų kapinių ribos stebėjęs praėjusią savaitę, tačiau patikino, kad nei kaulų, nei kitų dėmesio vertų radinių nebuvo iškasta. Vis dėlto išgirdęs, kad vienas praeivis savaitgalį nufotografavo kelis tranšėjoje pastebėtus kaulus, archeologas labai nenustebo.

„Rangovams kasant tranšėją nieko nepastebėjau, o to, kas gali įvykti vėliau, nenumatysi. Galbūt kas eidamas pro šalį pakapstė tą griovį ir atsivėrė. Gana dažnai mūsų žvalgomos teritorijos sutraukia įvairių smalsuolių. Net yra buvę, kad klausė, ar gali pasižvalgyti ten, kur mes dirbam. Atsakėme, kad negalima. Bet juk savaitgaliais ir vakarais tos tranšėjos lieka nesaugomos“, – kalbėjo archeologas.

Paklaustas, kaip pats būtų elgęsis, jei prie Senamiesčio mokyklos sunkiosios technikos iškastame griovyje būtų pastebėjęs kaulų, specialistas sakė, kad būtų šį radinį aprašęs savo ataskaitoje ir užkasęs netoliese. Vadinasi, kaulus pastebėjęs, juos nufotografavęs ir duobelėje šalia tranšėjos užkasęs plungiškis jokio nusižengimo nepadarė.

Tiesa, archeologas pridūrė, kad tokiu atveju, kai atkasamas sveikas kapas, palaikus būtina ištirti ir perlaidoti, prieš tai parinkus tam tinkamą vietą, gavus būtinus leidimus. Savaime suprantama, praeiviams užsiimti tokia saviveikla draudžiama. O „Plungės lagūnos“ vyrai tikriausiai dar pridurtų, kad kol vyksta darbai, pašaliniams vaikščioti po statybvietę taip pat negalima. Net jei labai knieti patenkinti savo smalsumą.

Vis dėlto panašu, kad šįkart pati gamta bus nusprendusi papokštauti ir atverti savo slėpinius ne tiems, kurie tikėjosi juos rasti, o atsitiktiniam praeiviui.