Tačiau tai ne priežastis tylėti. Vis dar sunku suvokti, kodėl būtent matematikos egzaminą taip sureikšmino, jog jį būtina laikyti, norint stoti į valstybės finansuojamą vietą universitete ar kolegijoje. Yra daugybė mokinių, kuriems matematika mokykloje einasi lyg sviestu patepta, tačiau ne visi tokie esame.

Jei man nepatinka matematika, kodėl privalau laikyti egzaminą, norėdama įstoti į valstybės finansuojamą vietą? Nejaugi esu mažiau verta studijuoti nekišant daugybės pinigų, jei sunkiai sekasi
šis mokslas? Juk yra daugybė sričių, kuriose matematikos net neprireikia studijuojant. Tad kam kišti į galvą tai, kas nepatinka, kas niekada nesisekė, jei galėčiau laikyti tik tuos egzaminus, kurių man tikrai prireiks. Bet ne. Jei nesi turčių vaikutis ar tiesiog nenori leisti pinigų (kurių, beje, reikia didelių sumų) studijoms, tu privalai mokėti matematiką ir net nesvarbu, kad ateityje mokysiesi tai, kam matematikos neprireiks.

Daugybė kartų ginčijausi su matematikos mokytoju, kam man reikalinga matematika, jei noriu studijuoti humanitarinius mokslus, ir mokytojas argumentuodavo ginčą tuo, jog matematika lavina loginį mąstymą. Taip, tame yra tiesos, tačiau jei nemoku matematikos, jei ji man nesiseka, tai dar nereiškia, kad mano loginis mąstymas yra visiškai žemo lygio. Esu pasipiktinusi tokia nauja stojimų tvarka, kad būtina išlaikyti matematikos egzaminą norint įstoti į valstybės finansuojamą vietą. Po šio egzamino žuvo daugybės mokinių viltis studijuoti aukštosiose mokyklose tam neišleidžiant krūvos pinigų, netgi mokiniai, gerai mokantys matematiką, susimąstė, kad painus egzaminas palaidojo jų viltis gauti aukščiausiąjį įvertinimą – „šimtuką“. Galbūt ši išsakyta nuomonė ir nieko nepakeis, tačiau yra žmonių, drįstančių pasakyti, kad laikas žvelgti į mokinius iš kitos perspektyvos ir nespausti jų mokytis, tai, kas jiems nesiseka, ir ko nėra jų noruose, o pradėti atsižvelgti į pačių mūsų norus ir galimybes.

Juk ne visi esame vienodi ir tikrai turime talentų skirtingose srityse, tad valstybė ir mokyklos turėtų mums padėti skleistis, tobulėti ten, kur mums sekasi, o ne žlugdyti svajones, kas būtent dabar ir vyksta.

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.