Gyventojai, kurie pensijų kaupime dalyvavo iki šių metų, dėl to prarado dalį teisių į senatvės pensiją, nes dalis „Sodros“ įmokų buvo nukreipiama į pensijų fondus, tačiau šiandien, iki birželio 30-osios, jiems suteikiama galimybė toliau dalyvauti kaupime arba jo atsisakyti.

Atsisakęs dalyvauti kaupime gyventojas gali rinktis iš dviejų alternatyvų: lėšas toliau palikti pensijų fonde arba visą sumą pervesti „Sodrai“ ir atkurti prarastas teises į dalį senatvės pensijos.

Aktuarai įžvelgia dar ir trečią alternatyvą, kuri kai kuriems kaupimo dalyviams gali būti naudinga – nutraukti kaupimą ir pervesti lėšas „Sodrai“ taip padidinant senatvės pensiją, o toliau pradėti kaupti iš naujo.

Aktuarų sukurta skaičiuoklė, kaip tikino skaičiuoklės idėjos autorius ir ilgametis Lietuvos aktuarų draugijos valdybos narys Evaldas Valeiša, ir buvo sukurta pasiskaičiuoti, ar verta grąžinti II pakopoje sukauptas lėšas „Sodrai“, tačiau pridūrė, kad skaičiavimus rekomenduotina atlikti moterims, kurios yra vyresnės nei 40 metų ir vyrams, kurių amžius perkopė per 50 metų.

Aktuarai, siekiant įvertinti tendencijas, išnagrinėjo nuasmenintus „Sodros“ duomenis, o gauti rezultatai parodė, kad sukauptas lėšas naudingiau yra grąžinti moterims nei vyrams.

„Tai lemia moterų gyvenimo trukmė, kuri yra gerokai ilgesnė nei vyrų, bei „Sodros“ pensijos indeksavimas (kadangi iš II pakopoje sukauptų lėšų mokami anuitetai, planuojama, būtų vienodo dydžio visą laikotarpį).

Vyrams dalyvavimas II pensijų pakopoje turi didesnę vertę nei moterims dėl didesnės tikimybės, kad jų sukauptas turtas bus paveldėtas. Taip pat rezultatai rodo, kad grąžinti sukauptas lėšas „Sodrai“ naudingiau vyresniems asmenims“, – analizavo ir skaičiavo E. Valeiša.

Kaip buvo teigiama, skaičiuoklės rezultatai atspindi objektyvų požiūrį į išmokų vertes grąžinus ir negrąžinus sukauptas lėšas „Sodrai“, tačiau ne mažiau svarbūs faktoriai sprendimui priimti yra ir žmogaus asmeninė situacija, požiūris bei lūkesčiai.

Pasak jo, priimant galutinį sprendimą rekomenduojama atsižvelgti ir į asmenines aplinkybes.

„Svarbu žinoti, kad skaičiuoklė pateikia prognozę, o ne suteikia garantiją, tačiau mes įdėjome visas savo žinias ir patirtį stengdamiesi kuo objektyviau įvertinti gyventojų pasirinkimų pasekmes, kurias nėra taip lengva įvertinti ne profesionalui“, – pridūrė jis.

----------------

Pensijų skaičiuoklę galite rasti ČIA.

Lietuvos aktuarų draugijos sukurtą skaičiuoklę galima rasti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)