„Noriu informuoti, kad po ilgų, giliamintiškų ir skausmingų apmąstymų stabdome Sapiegų parko projektą. Planavimo procesą pradėsime iš naujo dar šią savaitę“, – rašoma pranešime.

Pasipiktinimas kilo po to, kai tinkamai neiškomunikavus su vietiniais gyventojais buvo pradėti parko atnaujinimo darbai. Planuota atkurti barokinį XVIIa. parko projektą. Tačiau, kaip teigė bendruomenė, šis projektas neparemtas jokiais istoriniais dokumentais.

Vėliau savivaldybės ir bendruomenės interesai susikirto dėl planuojamų kirsti medžių paukščių perėjimo metu.

Savo ruožtu P. Poderskis teigė, kad projektas atitinka jam keliamus reikalavimus.

„Projektas yra parengtas kokybiškai: atitinka užduotus kriterijus ir užduotį. Jam pritarė institucijos, architektų rūmai ir t.t.

Visgi manome, kad barokinio parko atkūrimas šiai vietai nėra pats geriausias sprendimas, kurį galima padaryti.

Todėl nutraukiame šiuo metu galiojančią rangos darbų sutartį. Statybinės tvoros šią savaitę bus išvežtos, o gyventojai galės leisti laiką parke.

Artimiausiu metu informuosime dėl tolimesnių veiksmų“, – rašo P. Poderskis.

Vilniaus miesto savivaldybei neatsižvelgus į Antakalnio bendruomenės kritiką dėl medžių kirtimo Sapiegų parke, aplinkos ministras Kęstutis Mažeika žadėjo stabdyti 0,4 mln. eurų finansavimą parko tvarkymo projektui.

Aplinkos ministras gegužės pabaigoje ragino savivaldybę susitarti su bendruomene per dvi savaites.

„Skaičiavimai turėtų būti atlikti iki birželio 15 dienos, tada jau bus galutinis sprendimas. Jei savivaldybė su bendruomene randa kompromisą, mes neprieštaraujame, tegul viskas vyksta pagal planą“, – tvirtino K. Mažeika.

Anksčiau sostinės savivaldybė planavo tvarkant barokinį Sapiegų parką iškirsti beveik 300 medžių, tačiau po viešos kritikos nuspręsta šį skaičių sumažinti maždaug trečdaliu. Bendruomenės tai netenkina. Jos atstovai tvirtina, kad 193 medžiai bus kertami neatsižvelgus į jos siūlymus, neatlikus želdinių būklės bei nepaisant čia perinčių paukščių.

Pirmą kartą Sapiegų parko rekonstrukcija buvo sustabdyta šių metų kovo mėnesį. Projektą buvo planuota užbaigti iki 2020 metų.

Birželio 20 dieną Antakalnio bendruomenė planavo rengti koncertą "Už Sapiegų parko išsaugojimą".

Sutvarkyti parką planuota iki 2020-ųjų vidurio. Šis parkas įkurtas XVII amžiaus pabaigoje, barokinius parkorūmus pagal Giovannio Battistos Fredianio projektą statė Lietuvos didysis etmonas Kazimieras Jonas Sapiega.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)