Apie ženkliai išaugusius keliaujančiųjų srautus ir poilsio Turkijoje tendencijas pranešime žiniasklaidai pasakoja kelionių organizatoriaus „Kidy Tour“ produkto vadovė Neringa Kurtinaitienė.

Antplūdis – pasibaigus mokslo metams

Pasak N. Kurtinaitienės, šiuo metu jaučiamas keliautojų antplūdis – daugumos birželio mėnesį į Turkiją skrendančių lėktuvų užpildymas siekia apie 80 proc., o į kai kuriuos artimiausius skrydžius vietų visai nėra. Paklausta, kas lėmė šoktelėjusį poilsiauti keliaujančių tautiečių skaičių, N. Kurtinaitienė sako, kad prie to prisidėjo atostogas iš anksto planuojančios šeimos su vaikais.

„Kiekvienais metais lietuviai savo poilsį užsienyje planuoti pradeda vis anksčiau – maždaug pusmetį prieš numatytas atostogas. Pirmiausia atostogas iš anksto planuoja šeimos su vaikais, taip užsitikrindamos norimas skrydžio datas ir viešbutį pasibaigus mokslo metams, t. y. sezono įkarštyje“, – pasakoja ji.

Kita vertus, pasak ekspertės, didesnį keliaujančių ilsėtis į Turkiją skaičių lėmė ir bendros rinkos tendencijos, pavyzdžiui, kasmet vis didėjantis Turkijos kurortų populiarumas. Kaip skelbia Turkijos kultūros ir turizmo ministerija, per pirmus keturis šių metų mėnesius Turkijoje jau apsilankė kiek daugiau nei 40 tūkstančių lietuvių, o tai net 10 tūkstančių daugiau nei pernai tuo pačiu periodu.

Taip pat prie Turkijos populiarumo prisideda geras paslaugų kainos ir kokybės santykis, gerėjanti ekonominė situacija šalyje. Paklausta, ar šiuo metu keliauja tik šeimos su vaikais, N. Kurtinaitienė sako, kad vieną keliautojų grupę išskirti būtų tikrai sunku. „Žinoma, vos pasibaigus mokslo metams šeimos skuba labai lauktų atostogų. Tačiau lygiai taip pat poilsį Turkijoje renkasi draugų kompanijos ir poros“, – pasakoja N. Kurtinaitienė.

Prioritetas – ne kaina

Ekspertė pastebi, kad pastaraisiais metais ryškėja tendencija, kai lietuviai atostogų paketą renkasi ne tik pagal jo kainą, o atostogoms kelia didesnius reikalavimus: „Tautiečiams svarbu geras kainos ir kokybės santykis, taip pat jie vis daugiau domisi viešbučių kokybe. Tai teigiama tendencija, nes poilsiautojai praleidžia daug laiko viešbutyje, todėl mes paprastai siūlome netaupyti komforto sąskaita, kad atostogos nebūtų sugadintos. Visada siūlome atsižvelgti į viešbučio tipą, dydį, maitinimą, vietą ir panašius kriterijus.“

Šią vasarą lietuvių atostogų Turkijoje trukmė varijuoja nuo 3 dienų iki 2 savaičių, t. y. nuo trumpo poilsio tarp darbų iki ilgų atostogų. Kalbėdama apie viešbučius N. Kurtinaitienė pastebi, kad šeimos dažniau renkasi tuos, kuriuose yra pramogų vaikams – vandens kalnelių, žaidimų aikštelių, pavyzdžiui, „Turan“ ir „Gural“ viešbučių tinklus, „Long Beach Resort“ ir „Mukarnas“ viešbučius. Poros ir draugų kompanijos nevengia išbandyti viešbučių tik suaugusiems.

Ir istorijos, ir aktyvaus laisvalaikio mėgėjams

Antalijos regionas garsėja ne tik šilta jūra, saule ir puikiais peizažais, bet ir veiklų įvairove – čia sau įdomių ekskursijų randa tiek aktyvaus laisvalaikio, tiek istorijos ar net apsipirkinėjimo mėgėjai. Anot N. Kurtinaitienės atstovės, lietuviai renkasi ne tik pasyvų poilsį prie baseino ar pajūryje, bet ir leidžiasi į siūlomas ekskursijas.

Viena iš populiariausių – ekskursija po Antaliją, penktą pagal dydį Turkijos miestą su nepaprasto grožio senamiesčiu, romėnų ir Osmanų laikų griuvėsiais. Poilsiautojus ji žavi ne tik rytietiška dvasia dvelkiančiomis gatvelėmis, bet ir galimybe apsipirkti. Kita ypač populiari ekskursija – išvyka į paslaptingąją Pamukalę, vieną žymiausių ir labiausiai fotografuojamų Turkijos vietų, kurią verta pamatyti bent kartą gyvenime. Šią ekskursiją pasirinkę poilsiautojai lieka apstulbinti baltų terasų, susiformavusių per tūkstančius metų dėl tekančių terminių vandenų. Kartu aplankomi ir įspūdingi antikinio miesto Hierapolio griuvėsiai.

Anot N. Kurtinaitienės, gamtos mylėtojai linkę rinktis išvykas laivais Viduržemio jūra ar Žaliuoju kanjonu. „Tai gan ramus poilsis, galima grožėtis įspūdinga Viduržemio jūros pakrante ar kanjono šlaitais ir nepaprastai žaliu vandeniu. Norintys daugiau veiksmo renkasi išvykas džipais ar keturračiais. O šeimos su vaikais mielai pramogauja vandens parkuose“, – tendencijomis dalijasi ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)