Pasak senatoriaus spaudos tarnybos pranešimo, šiuo įstatymo projektu numatytas sankcijų taikymas „Nord Stream 2“ bei kitiems Rusijos eksporto dujotiekiams remiasi bendradarbiavimo su sąjungininkais Europoje teisės aktais.

Pranešime pažymima, jog „kai kurie Jungtinių Valstijų Europos sąjungininkai vis labiau priklauso nuo rusiškų dujų, o Rusija ir toliau žlugdo taiką bei saugumą Europoje įvairiais būdais, taip pat ir naudodama energijos išteklius kaip geopolitinį ginklą“.

„Dujotiekis „Nord Stream 2“, kuris transportuos rusiškas gamtines dujas į Vokietiją, pavers Europą dar labiau priklausomas nuo jų, kels energijos išteklių tiekimo diversifikavimo problemų“, – pažymima JAV senatoriaus pranešime.

Rusija Europai aktyviai peršamą antrąjį dujotiekį per Baltijos jūrą iki Vokietijos tikisi nutiesti iki 2020 metų pradžios. Vamzdynas padvigubintų šio rusiškų dujų eksporto koridoriaus pajėgumą. Dalis Europos valstybių nuogąstauja, kad tai leistų Maskvai eliminuoti Ukrainą kaip rusiškų dujų tranzito valstybę, o padidėjusią Europos priklausomybę nuo jų – panaudoti kaip politinio poveikio priemonę.