Per dieną motinėlė padeda net 2000 kiaušinėlių. Motinėlė savo forma ir dydžiu skiriasi nuo bičių darbininkių ir tranų – ji būna ilgesnė ir plonesnė, rašo „Medaus namai“.

Tam, kad būtų užtikrintas produktyvumas ir kitos geros šeimos savybės, motinėlės gali būti specialiai auginamos. Iš užsienyje esančių veislinių bitynų brangiai perkama motinėlė (veislinė medžiaga), iš jos dedamų kiaušinėlių auginamos dukros, kurių šeimos pasižymi tam tikromis savybėmis: yra ramios, nespietlios, labai produktyvios, palaiko gerą avilio higieną. Daug kas nustemba išvydę bitininką, kuris vasaros dieną prie avilio eina be apsauginio tinklelio, – veislinės šeimos bitės yra visai nepiktos.

Auginti tokias veislines motinėles reikia profesionalumo ir gebėjimų. Dirbtiniu būdu veisiant motinėles iš veislinio avilio imamas korys su bičių lervutėmis ir su specialiu keltuku jos perkeliamos į motinėlių auginimo lopšelius. Šie dedami į specialiai sudarytą šeimą augintoją, kurioje yra daug kiekis jaunų bičių. Jos rūpinasi lervutėmis gausiai maitindamos bičių pieneliu. 6 dieną bitės baigia maitinti lervutes ir uždaro lopšelius. Praėjus dar 6–7 dienoms iš lervutės išsiritusios bičių motinėlės pragraužia dangtelį, išlenda iš lopšelio ir ima maitintis medumi bei bičių pienelio likučiais. Po 7–8 dienų motinėlės avilyje subręsta ir išskrenda poruotis. Motinėlė išskiria feromonus, kurie vilioja tranus. Ore ji susiporuoja su ne mažiau kaip 10 tranų. Bičių motinėlė sukaupia savo pilvelyje tranų sėklą ir, grįžusi į avilį, visą likusį gyvenimą praleidžia dėdama kiaušinėlius.